2008/04/21

Movie Cars – Matchbox Renault 11 – 1985 James Bond 007: View to a Kill

Az előzményeket tekintve senki sem fogja elhinni nekem, hogy nem vagyok különösebb James Bond rajongó, bár sokáig foglalkoztatott a gondolat, hogyha újra találnék születni, akkor Roger Moore legyek, vagy inkább Harrison Ford. Ismét James Bond film, ismét Roger Moore.

El sem hiszem, hogy ez a film 23 éves, pedig annyi, hiszen 1985-ös. Akkoriban az volt a kérdés a középiskolában, hogy valaki „Depeses”, vagy „Duranos”. Lefordítom azoknak, akik éppúgy nem beszélik ezt a nyelvet, mint ahogy én nem beszélem a mostani „ismi, tali, csati” nyelvet: Depeses: Valaki Depeche Mode rajongó. Duranos: Valaki Duran Duran rajongó. Ez pusztán azért érdekes, mert a Roger Moore fémjelezte filmnek az utóbbi banda jegyzi a főcímzenéjét. Szóval nem most volt! Akkor Moore partnere Tanya Roberts úgy volt szép, hogy nem tűnt mesterséges létformának.

Hogy mit keres egy Renault 11-es párizsi taxi egy James Bond filmben? Nos, mint az alábbi trailerből úgy 1 perc 18 másodperc környékéről kiderül, az az epizódszerep jut neki, hogy Jamesünk másodpercek alatt gazdasági totálkárt okozzon benne. Jelzem, azt sem most volt, hogy egy autónak csak baloldalon legyen visszapillantó tükre.

Ami a Matchbox értelmezést illeti, az felettébb érdekes. Egyfelől van ugyan az 1-75 sorozatban Renault 11, de csak 1986-ban, – a katalógus szerint 1987-ben – jelenik meg, mint MB-33 és mint a mellékelt ábra mutatja, jól láthatóan nem azonos a filmsztárral. A helyzet az, hogy először vala ez, mint filmes mörcsöndájzing 1985-ből, aztán költözött be az 1-75 sorozatba. Az alvázon egyébként 1985-ös keltezés olvasható, valamint Renault 11 felirat, de 1-75 jelzés nem, hiszen ez akkor még nem szerepelt a sorozatban. (Charlie Mack is az MB-33-ak közt említi.) A doboz is emlékeztet a kor „ablakos”, kék papírdobozára, de – bár kissé megviselt – jól látható rajta, hogy bizony ez a filmhez készített speciális csomagolás. Azon inkább lendüljünk túl elegánsan, hogy szegény Roger Moore-ról olyan rajz készült, hogy akár Korda Gyuri bácsi is lehetne. Érdekes amúgy, hogy a mai napig Matchbox logóval mindössze három Renault készült – 17 TL, 5 TL és ez, a 11. Apróság, de értékelni fogjátok: Hasonlítsátok csak össze a Matchbox és a filmben szereplő eredeti rendszámát!

Azért én még el tudnék képzelni egy autót a filmből az akkor már létező Convoy sorozatban! A tűzoltóautót, amivel San Franciscóban száguldoznak.

Párizsba beszökött a James Bond!
Ez Renault 11 úgy 1-75, hogy ebben a formájában nem is az.
Rájöttetek, hogyha elég gyorsan tekeritek le-fel az oldalt, akkor...
...az majdnem olyan, mintha a doboz...
...animálva lenne és körbefordulna?
Színtiszta anakronizmus, Telefonos Csávó a nyolcvanas években joggal tűnhetett volna országos fontosságú embernek.
Az sem most volt, hogy egy autónak ne legyen két oldalt tükre. Konkrétan ennek egy sincs.
Csak azért fotóztam képen szegénykét vakuval, hogy jól látszódjon a rendszáma...
...ami megegyezik a filmben szereplő autó rendszámával! A kormánynál Roger Moore első helyettese látható.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ejnye TE szerencsés!!!

James Bond Renault, ez aztán a sztármecsó!!!

Sam. Joe írta...

Oh, köszi. Belgiumból van - pár Sikuval együtt. A srác akitől vettem, nagyon jó arc, nagyon vicces visszajelzéseket készített rólam az eBay-en. Hogyaszongya: "His name is SAMU...Joe SAMU! A great fan of Bond...James BOND !!! ;))"

Névtelen írta...

Ez aranyos.

A Sikuk mikor kerülnek fel?

Sam. Joe írta...

Nem tudom, ha lesz egy pici időm, akkor rendet kell rakni, elég nagy a kupi most a szobában és akkor beosztom a dolgokat. Most szombat munkanap, talán a május elsejés hosszú hétvégén.