2012/02/26

Matchbox MB-23 Volkswagen Camper Dormobile

Számomra is meglepő, hogy a blog hasábjain nagyobb kiterjedésű cikk nem született erről a a régi öntvényről. Megemlítésre már került a legális és illegális kisautógyártások kapcsán, amit még beczl kolléga prezentált úgy másfél éve. A mostani alany is ide kapcsolható, ugyanis az első és egyetlen Volkswagen Dormobile-om is helyi gyártmány. Az érdekessége az, hogy egyik színhez sem sorolható, amit a fenti linken említ a kolléga. Ugyanis ott almazöld, piros, narancs és fehér szerepel. Bár ez egy dolog, mert már találkoztam képeken kék színű példánnyal is. Egy csaknem hibátlan festésű fehér darabért érdemes felkeresni a Matchboxaddiktot.

Az enyém egy elég érdekes zöld és sárga szín közötti árnyalatban tündököl, egy kis metállal megbolondítva. Szerencsémre az évek során csak néhány kisebb kopást és karcolást szerzett, ráadásul a felnyitható tető is megvan, ami babakék színben pompázik. A beltér nem harmonizál éppen a másik két színnel, mert az piros. Az alváz is festett, ez egy jó vastag ezüst réteggel van védve. A kerekek krómozása is jól bírta a viszontagságokat, csak a tengelyek rozsdásak.

Amikor megtaláltam az apróhirdetések között, csak egy kép volt róla közölve, amin csak a teteje látszott. Ekkor már sejtettem, hogy nem egy gyakori verzió. Felvettem a kapcsolatot az eladóval és hosszabb párbeszéd és képküldés után egy egész cipős doboznyi másik autóval meg is érkezett hozzám. Ezután szembesültem egy, a képeken nem könnyen észrevehető hibával. Az első szélvédőből egy jókora darab hiányzik. Utólag visszanézve a képeket már feltűnik, de nem hiszem, hogy az elrejtésére törekedett volna a fénykép készítője. Nem voltam különösebben elragadtatva, de még így is elég nagy kuriózum ahhoz, hogy jelenlegi állapotában maradjon. Meg hát mégiscsak egy VW...


...egy VW, nehezen meghatározható színnel.

De itt már könnyen észrevehető hibával.

A többi részével nincs gond.

Egy fotó erejéig lepattintottam a tetőt.

Made in Hungary. Nem csalás nem ámítás!

Egy hasonló darab. Fekete alvázzal, sárga beltérrel, kétszínű felirattal.
(Forrás: home.raliscene.com)

És egy kék. (Forrás: Vatera)
Ez is eredeti magyar (Forrás: Vatera)

3 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

A gyűjteményem most kb. 3500 darabos. A zöme, még dobozokban pihen, ráadásul földrajzilag nem ott, ahol én hajtom álomra a fejem, így a VW Camper is a sorát várja még részemről. Számtalan klasszikus nem volt még a blogon, pedig óriási kedvenceim. Mondjak példákat? A RW Mustang, a Mercury Police car és annak összes folyománya, a Fire Chief, a Commutter és így tovább. Szóval az, hogy a Dormobile nem volt még itt, csak logisztikai kérdés, igaz nem egyszerű. Nagyon jó lenne sokkal többet foglalkozni a bloggal, de főállás mellett nagyon nehéz, mert azért sokszor előfordul az, hogy ugyan lenne időm, de nincs kedvem, vagy ihletem... 8-(

Azt tapasztalom, hogy a hazai készítésű Matchboxokból több színváltozat létezik, mint amit beczl kolléga említ. Nem az ő hibája, egyáltalán nincsenek ezek dokumentálva, ezért piszok nehéz összeszedni. Én például láttam már fehér színű Rollst - nem vettem meg, mert drágállottam, most persze már bánom -, Gyula úr az Autómániából meg egyenesen azt mondta, hogy magyar Dormobilból neki tíz feletti (!) színváltozat van. (12? 16? Már nem emlékszem.) Amúgy nekem is pont fehér van.

Névtelen írta...

Nekem egy kék van, pizza tampo nélkül, ami világosabb mint a linken lefényképezett darab, de sötétebb mint az angol verzió.
Ha mindenki beírja milyen van neki, hátha összejön az összes variáció!

Névtelen írta...

Az üvegen lévő törés peremét kis vörössel megfestve, beültethetnél egy Marvin figurát az anyósülésre roskadva.. :)
varadyg