2024/10/13

Matchbox G-6 Farm Set 1979 – Első rész

Gyerekként különösen izgalmasnak találtam a Matchbox szetteket. Ilyet mi a nyolcvanas évek Magyarországában csak a Matchbox katalógusokban láttunk. A kisautók és az autópályák eljutottak hozzánk – a Keleti Blokkban már ez is nagy szó volt – de az ilyesmik aztán végképp nem. A gyerekként vágyott tárgyakkal nagyon érdekes felnőtt gyűjtőként találkozni és nem mindig pozitív élmény!

A Matchbox Memories legelső valódi tartalmat hordozó bejegyzése 2006-ban pont egy szett volt, a PS-1 Container Port Playset valamikor az 1970-es évek végéről. Akkor az kiábrándító élmény volt, hogy mennyire sok olcsó megoldástól sújtott.

Jelen bejegyzés tárgya sokkal igényesebb, bár csak erre a készletre jellemző tárgyak alig vannak benne. Ezt az első postot – szokásunkhoz híven – afféle könyvjelzőnek is szánom, idővel frissítem majd linkekkel a tartalommal foglalkozó bejegyzésekre, míg itt a körítést, az egyedi csomagolást tárgyaljuk.

  • Pajta és kerítés

  • MB-40 Bedford Horse-Box

  • MB-46 Ford Tractor and Harrow

  • MB-51 Combine Harvester 1981

  • TP-19 Cattle Truck and Trailer

Nos, mivel a csomagolás egyedi és amúgy is lelkes híve vagyok a Matchbox grafikáinak, amiket az 1970-es években és még a 80-asak elején is a csomagolásokon használt, úgy gondoltam van annyi a témában, hogy megér egy külön postot! Előre is elnézést kérek, nem vagyok berendezkedve ekkora méretű holmik fotózására.

Sajnos a celofán - nem az, de nevezzük az egyszerűség kedvéért annak - sérült a dobozon. A tartalma amúgy tökéletes, sőt - majd fogjátok látni - soha nem játszottak vele, de emiatt jóval mérsékeltebb áron lett az enyém, mint egy tökéletes állapotú szett. És hát amúgy is a tartalom a lényeg, nemde?

Minden pénzemet el tudná szedni az a cég, amely ezeket a dobozgrafikákat kiadná reprintben, bekeretezni, falra akasztani való képként!

Mi munka van egy-egy ilyen festményben! Szívesen venném attól, aki ért az ilyesmihez, hogyha bekommentelné, hogy milyen technikával készülhetett egy ilyen grafika a számítógépes kiadvány- és képszerkesztés előtti időkben!

A tartalom részletezve. Ami nem kifejezetten készlet-specifikus, az már szerepelt e lapokon - egyetlen kivétellel.

Manapság egyetlen marketinges sem hagyna ekkora felületet parlagon! De legalább a keltezés - 1979 - kiderül. A Nemzetközi Gyermekév volt egyébként akkor én meg hét éves voltam.

Nincsenek megjegyzések: