2022/01/07

Matchbox Mercury Park Lane Police (Lightbar) Code Red

Egy réges-régen félbemaradt sorozat folytatásába vágok bele, amit anno nagyon szerettetek. Sajnos olyan nagyon sok új „epizód” nem lesz, mert csak néhány darab maradt ki. Cserébe azok viszonylag különlegesek.

Gyerekkorunk (egyik) kedvenc kéklámpása
A Mercury Park Lane postok közül a legelsőben foglalkoztunk behatóbban a típustörténettel, ezért erre elhelyeznék itt egy külön linket. A folytatásokért javaslom keressétek fel a folyamatosan frissülő Bubba-Gump ráklistát, ezek is benne vannak kivétel nélkül.

Code Red
1981 szeptemberében az American Broadcast Company egy új, tűzoltós, mentős, rendőrös sorozat első részét mutatja be, amit a Columbia Pictures gyárt. A „Vörös Kód” széria mindössze egy évadot ér meg, az utolsó, tizenkilencedik részt valamikor 1982 nyarán, de mindenképp július után vetítik, majd a sorozatot törlik. A YouTube-on egészen sok rész fent van, ha esetleg kíváncsiak vagytok rá, én a főcímet helyezném el itt.



Mörcsöndájzing
A merchandising játékok elkészítésének feladatát a Matchboxra bízzák. Összesen nyolc Code Red tematikájú modell készül el, hét gépjármű az 1-75 szériából, egy légijármű pedig a Skybusters sorozatból. Ahogy a főcímet elnézem, a tévésorozatban szereplő járművek és a Code Red logóval megjelent játékok a legtöbb esetben köszönő viszonyban sincsenek egymással, sem festésileg, sem a típusokat tekintve.

A végül a "Code Red" sorozatban megjelent Matchboxok a boltban megvásárolható formájukban.
(Kép: Matchbox Cars Wiki)

Az első érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy a boltokba kerülő modellekhez képest a Matchbox egy a gyártás előtti prototípusokról (pre-production) készült fotóval harangozta be a szériát a szórólapon amit kiadott. Több érdekességet is látni itt:

Code Red beharangozó szórólap. (Kép: eBay.com)
  • Mindenekelőtt több helyütt egyszerűbb festést használtak. A leglátványosabb a tűzoltó parancsnoki Mercury Park Lane, ami egyszínű festést kapott, a prototípusnak még fehér a teteje. Az egyetlen kivétel a motorkerékpár, ami végül „LAPD” tamponnyomást kapott az egyszerű „Police” matrica helyett.

  • Egy olyan tűzoltóautó – a cseresznyeszedős – szerepel a képen, amiből aztán végül soha nem lett Matchbox termék. Nyilván a költséghatékonyság okán a Merryweather létrásból készítettek inkább egy emelőkosaras derivátumot, aminek pont ez a széria volt a premierje, az 1-75 sorba egy évvel később kerül be „Snorkel” néven, amit még a 2000-es évek elején is használtak.

Ritka
A világ összes online piacterének legnépszerűbb szava kétszeresen is igaz erre a kisautóra. Eleve egy csak Amerikában forgalmazott szériából származik és abból is olyan változat - az oldalán nincs fekete festés -, amit a legtöbb elérhető Matchbox adatbázis még csak nem is említ. Én is Matchbox kollégát hívtam segítségül, aki szintén konstatálta amit én, hogy nem leli sehol, kivéve Herr Falkensteiner oldalát, ott megvan ez is. Ezúton is köszi!

Mint az látható, kapott a korábbi tulajdonosától rendesen, de a ritkasága valamelyest kárpótol az elszenvedett harci sérülésekért.

Itt is látszik már, hogy kapott kiképzést rendesen.
 
"A kevesebb több", ez attól duplán ritka, hogy nincs az oldalán fekete festés és felirat - majd lásd alább - az ajtókon. A jobb első ajtó alján lévő plezúr gyanússá tette, hogy esetleg valahogy utólag került le róla a festék, de kitapintható, hogy az bizony egy kráter a festésben.

A másik oldal makulátlan, ezt így gyártották le.

Közel sem makulátlan. Még mindig oda vagyok az apró feliratokért, amik nem festékből vannak, hanem fémből.

Ilyen volt, amikor még nem bontották ki. (Kép: eBay.com)

2 megjegyzés:

VaradyG írta...

Nagyon jó írás, köszi! A Pre-Pro darabok eredetére is fény derült számomra. Jó a sima oldalú példány is, gratulálok hozzá!!
A rendőrautókból létezik kék és zöldes fényhidas verzió is a sorozatgyártott darabokból. Bár ez még mindig elgondolkodtat, hogy sárgulás, vagy szándékos különbség, esetleg más anyagok, amik máshogy viselik az idő múlását.

Sam. Joe írta...

@VaradyG: Szerintem nem szándékos, de az összes többi mind, amit felsoroltál.