2015/04/14

Matchbox Convoy CY-20 Scania Readymix Bulk Carrier

Cirka tíz hónapja, hogy utoljára szerepelt a Convoy sorozat e lapokon, úgyhogy legfőbb ideje, hogy ismét terítékre kerüljön. Ez alkalomra viszont valami igazán pusztítót tartogatok!



Csőrös és svéd
A Matchbox, Scania T142 értelmezése afféle mostohagyerek nálunk – de egyáltalán nem szándékosan. Az 1-75 szériában megjelent változatait letudtuk a múltban, volt már statiszta egy Porschéhoz, még felújításos post is született róla, de annak ellenére, hogy egy igazán ritka – még a tudományos convoyológia által is azváltozatban is megjelent itt, „főszerepet” még nem kapott. Egészen mostanáig.

A jármű történetét teljesen nyugodtan ellustálkodhatom, mert Ikarus 256 olyan remek munkát végzett a múltban – kár hogy blogja már jó ideje szunnyad. Amivel viszont szolgálhatok, az némi sajtótermék a géppel kapcsolatban.

 Mely földrészről való ez a Scania katalógus? A helyes megfejtők között Matchbox Memories blog előfizetéseket sorsolunk ki!







A műszaki rajz nem a katalógus része, de ha már leltem ilyet...

Szeretünk mind, Barbie!”
Azon töprengtem, hogy mi okozott annyira komoly sérülést a retinámnak, mint ez a szerelvény a színével és csak a „Barbie Villamos” ugrott be, azaz a 90-es évek végén, a budapesti 4-6-os villamosvonalon közlekedő, rózsaszínű Ganz Ipari Csuklós tuja, de egy fia képet nem találtam róla. De tényleg, csak a színe az, ami felróható neki.

Ez egy klassz játékszer, hiszen a billencs félpót működik, képes felnyitva maradni és a hátulján is lenyílik az készség, aminek biztos van valami spéci neve, de mi nevezzük csak az egyszerűség kedvéért ajtónak. Ez amúgy 1986-ban debütál, mint CY-20, de nem a Scania, hanem a Kenworth COE mögött – a legfelső ezen az oldalon. Az év és az elnevezés nem tévedés, év közben váltottak a Scaniára, de érdekes módon a 1987-es katalógusban már megint a Kenworth szerepel. Amúgy ez a ritkább fajta Convoy félpótok közül való. A Scaniához képest nekem kicsit nagynak tűnik, bár elvben az ugyanúgy 1:90 méretarányú, mint a Kenworth.

 1986, ekkor volt új.

Maga a Scania T142 1985-ben jelenik meg a Convoy sorozatban, de ezek már más postok témái lesznek.

 Ez a tehénfogó rács... Ez nem ismerős valahonnan? Ki gondolta volna, hogy gyári extra?
 Jobbkormányos, tehát ausztrál is lehetne. Nos, igen, ezzel a példánnyal játszottak.
 A félpót színe nem tökéletesen olyan, mint a nyergesvontatóé, de ez nem az idő múlásából adódó fakulás, hanem gyárilag ilyen. Ha megnézitek a katalógusfotót, azon is látszik némi eltérés az árnyalatokban.
 Billencs lecsukva, menetkész.
 Billencs közel teljesen felnyitva. Nem hullik vissza, megáll, pedig 29 éves.
Teljesen felnyitva és a hátulja is kinyílik. Nos igen, valami ilyesminek képzelek én el egy olyan játékszert, amit gyerekeknek terveztek, azzal a céllal, hogy játszanak vele. Gondolom rengeteg végezte homokozóban, ami a Matchbox halála.

3 megjegyzés:

porsche írta...

Cuki.
Amúgy nem értem, hogy miért ilyen alul prezentált ez a félpót, hiszen játszhatóságból ötöst érdemel.

Sam. Joe írta...

Jó kérdés!

Lukács Zsolt írta...

Én 1/24 Ben építettem egy T142-es rönkszállítót,működő rugózással..fardaruval..