2015/04/08

Matchbox MB-65 CLAAS Combine Harvester

Van egy terület amin a Matchbox valamilyen szinten mindig is jelen volt, mi pedig hanyagoltuk: A mezőgazdasági gépeké. Jó mentségünk van erre: Nem értünk hozzájuk! Ennek szellemében minden pontosítást ehhez a posthoz örömmel veszünk.

Kitakarít? Nem! Betakarít!
A CLAAS-ról annyit tudok biztonsággal állítani, hogy 1913-ban alapított, német cég, mely mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozik. Mai postunk tárgya az ő gyártmányukat mintázza, de hogy azt mikortól meddig gyártották, eleve mi a pontos típusa és hasonló ilyenek... Hát ebbe beletörik a bicskám.

Az viszont biztos, hogy a Matchbox kínálatában ez a holmi 1967 és 1972 közt szerepelt. Ebben az időszakban semmit nem változtattak rajta, így verziókról egyáltalán nem beszélhetünk. A Superfast kerekek bevezetését is módosítás nélkül úszta meg. Amúgy a kistermetű Matchboxok közé tartozik, a méretaránya mindössze 1:106.

Masszív jószág, műanyagot csak a kerekeinek, és az elején, a kasza elkészítésénél használtak. Ez menet közben forog – ha sima asztallapon nem is, de egy szőnyegen tolva már mindenképp.

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági gépek kívül esnek az érdeklődési területünkön – ha jól számoltam három traktort tudunk felmutatni az elmúlt 9 évből – ez a dolog nagyon tetszik nekem! Mégpedig azért, mert amikor elkészítették, játékszert akartak alkotni, ami valamilyen szinten működik és - nahát! - játszani lehet vele. Ezért a vágóasztalban keresztben lévő tengely nem fix, hanem fel-le el tud mozdulni, így a kasza el tud forogni a legtöbb felületen, ahol a gyerkőc emberi számítás szerint játszik majd vele. Fel is vettem miatta a címkék közé a “farmot” a kedvéért.

Ezzel a példánnyal szemlátomást játszottak, de közel sem a legrosszabb állapotú darab a gyűjteményemben.

 A kasza, mely forog, ha a kombájn gurul.
 Masszív holmi, műanyagot alig tartalmaz.
 A Superfast éra beköszöntét is változatlanul vészelte át, nem kapott az új kerekekből.
 Ha jobban belegondolok, ebből a szögből még sohasem láttam fotón.

Nincsenek megjegyzések: