2015/04/23

Matchbox GMC Wrecker Indy 500

A hűséges látogatóknak nem újdonság, hogy az egyik kedvenc Matchbox kisautónk - illetve hát ez sem teljesen igaz, mert nem csak Matchbox emblémával az - a GMC vontatókocsi.

Indy, de nem a Jones
Amerika talán legrangosabb autós rendezvénye az Indianapolis 500-as futam, közkedveltebb nevén az Indy 500-as.

Ezt 1911 óta rendezik meg, a háborús hősök emléknapja (május 30.) hetének hétvégéjén. A helyszín természetesen az Indianapolis Motor Speedway versenypálya, ahol "open wheel", azaz olyan versenyautókkal állnak rajthoz, melyeknek a kerekei kívül vannak az autó testén. Igazából nem is tudom, hogy mi a frappáns fordítás erre a kifejezésre, a "formula autót" talán jobban ismerjük, de ezt sem nevezném fordításnak.

Népszerűsége hatalmas, mindig nagy figyelem övezi a futamot, csak a helyszínen 300 000 - 400 000 néző vesz részt rajta.

A nagy figyelem miatt az autógyártók rajta tartják a szemüket, minden éven más felvezető autó - pace car - vezeti fel az indulókat a rajt előtt. Többnyire a Chevroletnek sikerül kivívnia ezt a pozíciót - gondolom nem kevés ellenszolgáltatásért cserébe -, ahol rendszerint valamilyen új és/vagy speciális festéssel ellátott modellt vetnek be. Nem volt ez másként 1993-ban sem, ahol egy különleges festésű Chevrolet Camaro Z28-at vezetett körbe Jim Perkins.

Mörcsöndájzing
Természetesen a Matchbox sem maradhatott ki az Indy 500 ajándéktárgy üzletből, így megtalálható a kínálatukban több versenyautó, különféle szettek, kamionok. 1993-ban is kiadtak egy sorozatot, ahol extraként egy kis érmét csomagoltak az autók mellé, melyek egy kis papír emelvényen helyezkednek el a blisterben.

Ebből a sorból most a számomra oly kedves GMC Wrecker-t sikerült beszereznem. Még a klasszikus kiadás erényeivel rendelkezik, azaz narancs a szélvédő és Convoy kerekeken fut. Persze itt nem is ez a fő, hanem a festése, ami hasonlóra sikeredett, mint az az évi felvezető autó, vagyis alul fehér, felül fekete, amit egy kis dekoráció választ el egymástól. Az oldalán levő felirat és a versenyautó sziluett is egyértelművé teszi hovatartozását, amit csak fokozni tud a versenypálya logója, amit a motorháztetőn helyeztek el jó nagyban. Maga a kartonlap hátul is fényes és színes, ahova pár érdekesség is felkerült a versenysorozatról, de természetesen a többi Matchbox modell begyűjtésére ösztönzés sem maradhatott le.

 Matchbox GMC Wrecker Indy 500
Nagyon dekoratív lett a festése
Elöl nem kapott semmi extrát
Jókora logó került a motorháztetőre
Hátulra is került némi extra festék
A csomagolás hátulja
Az 1993-as Indy 500 felvezető autója

Nincsenek megjegyzések: