2012/10/29

Átalakítás: Matchbox MB-41 Ambulance

Ilyen állat nincs is, mondhatnánk. És mondhatjuk is, hiszen csak most lett, és csak nálam létezik ez a dobozos mentőből kialakított színpadi teherautó. Hozzám került az Ambulance (MB-41) és mivel igazán nem tetszett a kocsi aránya és formája, a példány kellően lepusztult is volt, könnyen vettem a bátorságot az egyébként meredeknek tűnő átalakításhoz. Így lett belőle egy kicsit poénos teherautó. 

Show car
Bár a kocsi aránya így sem javult sokat, esetlensége ugyanaz mégis egyedibb lett. Természetesen egy virtuális show jármű készült belőle és nem egy hétköznapi munkagép. Arra ott vannak a hatékonyabb kialakítású teherautók. A showautóknál a feltűnőség a lényeg, így vagy úgy. Azt gondolom ez a szempont kipipálva.

Próbáltam utána kutatni, hogy a MB által adott „fantáziadús” megnevezés (Ambulance) vajon milyen autómárkát takar (én is Chevyre tippelek a fotók alapján de lehet akár GMC vagy Ford is tudván, hogy bizonyos szinten csak kisebb dolgokban, design elemekben különböznek az autók arrafelé, a szerkezetük nagyjából azonos, rengeteg kompatibilis alkatrésszel), de csak igen kis esély volt így a megtalálására. A szemre legközelebb eső eredetiket (?) a fotón mellékelem. 

Ford a Hazárd megye lordjaiból
Egy GMC

A lényeg, hogy a bódé tetejét el kellett távolítani, csak a lecsökkentett magasságú oldal és hátsó falak maradtak. A sztirolból készült platókialakításnál a kerékívekkel nem foglalkoztam, így kissé magasabbra került a szintje, mint a valóságban lehetett. 

A romos mentőautó kibelezve, hiányosan
Szétműtve, átalakulásra felkészülve
Vágáshoz megjelölve

De úgy gondolom, hogy egy bemutatókra készült teherautónál ezek a kevésbé lényeges dolgok nem számítanak, sőt! Ráadásul, így még jobban ki lehetett emelni a hatalmas plató böszmeségét. A plató bordázottságát karcolással imitáltam. A fülke hiányzó hátulját is sztirollapból faragtam a helyére, viszont ahogy az ilyen autóknál gyakran előfordul, a hátsó lenyitható ajtó elmaradt.

Durva vágás után, csiszolásra várva
Csiszolás és tapaszolás van folyamatban
Plató és fülkehátfal van készülőben
Felkerült az alapszín
Összeállításhoz és matricázáshoz előkészítve

A kéttónusú, enyhén metálos szürke színezést a piros matricázással illetve a piros felnikkel ellensúlyoztam. Az ablakok eredetileg kékek, és homályosítottak voltak. Ezek egy fényes fekete festést kaptak, a dögös, sötétített ablakok imitációjaként.

A teljesen eltérő felfogásban újrakészített autó - szemben a korábbi pozíciójával a „balesetes helyszínekkel” - így már show környezetben is megállja a helyét.

A behemót hátsó így még nagyobbnak tűnik
Szépen csillan a metálfény

Az érdekes utak számomra a színvilágukban érdekesek ezúttal. Mindkét esetben a napfényben játszó szürke fémfelületek ragadtak meg amikor fotózáshoz kerestem a metálszürke árnyalatokkal boldogított kisautónak megfelelő hátteret. Ezúttal sajnos nincs show környezet, amiről maga az autó szól de az alufelni és a bádogkád esetében is elég sok párhuzamot fedeztem fel a szürke fémes színek orgiájában. Nem tudtam kihagyni hát a techno környezetet, így születtek meg az "érdekes utak".

Érdekes utakon járva v1
Érdekes utakon járva v2

6 megjegyzés:

Bacsi írta...

Remek átalakítás újfent, hihetetlen, de ezek bármelyik gyári MB-nél jobban néznek ki, kár, hogy nem így gyártották őket! Üdv a blogon egyébként! :)

Unknown írta...

Sziasztok!
Azért zavarnék mert lenne egy olyan kérdésem hogy tudtok e nekem segíteni abban a témában hogy ilyesmi háttereket keresek és reméltem ti tudtok küldeni néhányat amit ki tudok nyomtatni:
http://hwcustom.blogspot.hu/2012/07/diorama-fotografico-pin-up-garage.html

porsche írta...

Jópofa lett.


Mark: Nekem ilyenek nincsenek, én többnyire összeollózom magamnak a háttereket, de amit linkeltél, azok pont letölthetőek arról az oldalról.

Sam. Joe írta...

Az MB-41-ről már hosszú, tudományos kutatás útján kiderült, hogy 1970-es évek végi - 1978-ban jelenik meg először az 1-75-ben - Chevy. Talán az Addiktos kollégák egy postja kapcsán túrtunk utána és emlékszem, hogy akkor sikerült is fotót lelnem az eredetiről, amit most persze nem találok. 8-) Szóval a GMC ha nem is teli, de 99%-os találat. 8-) Én sohasem lettem volna képes belelátni platós teherautót ebbe a holmiba - átalakítani meg aztán végképp nem -, de pont ettől tetszik nekem is. Ez az állati széles doboz a hátulján engem egy olyan szerkocsira emlékeztet, mint ez a cseresznyeszedő Ford, persze mínusz a cseresznyeszedő:
http://matchboxmemories.blogspot.hu/2009/03/mb-09-utility-truck.html
A HW-nak a múltban volt is hasonlója, de semmi részletére nem emlékszem, még kölyökként láttam.

wmormo írta...

A hátterem alapja valóban a linken található kép, de én ezt szétszedtem és az elemeinek egy részét fölhasználva Corelben egy teljesen újat alkottam. Egyébként a képek a felületek (tégla, cserép, stb.), a táblák letölthetőek a netről is némi kutakodás után. A saját szerkesztésnek megvan az az előnye, hogy saját és pont oda illik ahol te fotózol.

wmormo írta...

Pont ennél a kocsinál a háttér az nem olyan mint amiről az előbb "beszéltem", de majd lesz olyan is hamarosan.