2011/12/08

Matchbox MB-41 1963 Cadillac Ambulance


Tudjuk már egy ideje, hogy a Matchboxokat gyártó Mattel is megérzi a válságot, meg azt, hogy az igazi célközönség, a kissrácok inkább játszanak mindenféle rajzfilmnek álcázott agymosodából szalajtott bisszel és basszal, a sárkány, dínó, szörny, robot, szellem és idegen lény vonal mentén, illetve ezek tetszőleges kombinációjával. A lényeg, hogy legyen rajtuk, melléjük, vagy ellenük valami ami rohadt nagyot lő, esetleg robban. Azt is tudjuk már, hogy a cég „élénk, figyelemfelkeltő” festéssel próbálja a kölykök tekintetét a hipermarketekben a kisautós hombárok felé vonzani, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ilyen ízléstelen csicsahalmot eddig még Hot Wheels márkanévvel sem próbáltak letolni senki torkán – pedig próbálkoztak azért lelkesen. A Matchbox a legnagyobb bánatomra kezd valami olyasmi lenni, mint Ed Hardy a divatnak. Az első csicsamobilok debütálása után úgy voltam vele, hogy már semmivel sem tudnak meglepni. Tévedtem.

Mentőhetetlen
Egy kisautókat gyártó cégnek egyszerűen muszáj rendőr-, tűzoltó- és mentőautókat gyártani, mert egyszerűen nem is gyerek az, aki nem nénózik kisautó tologatás közben a szőnyegen. Mondanom sem kell, hogy a múltban a cég ezt az akadályt számtalanszor megugrotta már tökéletesen és párszor borzalmasan elhibázott módon is, bár ez utóbbi szörnyszülöttek ide még nem kerültek ki, sötét dobozok alján acsarkodva várják, hogy a nagyérdeműt riogathassák.

Őszintén szólva nem is emlékszem, hogy tisztáztuk-e már, hogy a Matchbox jó ideje különböző részekre osztja a világot és nem ugyanaz a kínálat kisautóból mindenhol. Így fordulhatott elő, hogy 2009-ben debütált az 1963-as Cadillac mentő az Egyesült Államokban, mint MB-56. 2010-ben már MB-55 és fehér-piros fényezés helyett piros-fehér fényezést kap. Különös ismertetőjelük, hogy mindkét változat bitang jó és csak az amerikai kontinensen forgalmazzák. (Azt már csak zárójelben merem megjegyezni, hogy a szintén csak Amerikának mért Lesney Edition-be is bekerül egy nem kevésbé vonzó festéssel.)

Miért tettétek?
Az idén végre megkaptuk mi is a „rest of the World” (a világ többi része) régió is, de állítom, hogy semmi köszönet nincs benne. Emberek! Mi ez a borzalom? A bordó színt még megbocsátanám, de a krómszínű alkatrészek helyett aranyozottakat, a tetoválószalon betűkészlettel írt „Ambulance” és „Custom Bionic Rebuilding” feliratokat már képtelen vagyok. Az utóbbi (kb. Egyedi Bionikus Újjáépítés”) még teljesen jó is lenne arra, hogy beindítsa a fantáziámat valami futurisztikus járgányon, mint cyberpunk jármű, ami egy időtörésen keresztül valahogy visszakerült a mi idősíkunkra, de egy klasszikus Caddyn? Nem áll ez nekem össze, mint ahogy a hurkazsíros nápolyi, a pacal mákkal, vagy a tejszínhabos lecsó sem. Ami az igazi kedvencem, hogy ezt is sikerült elszúrni! Nézzétek meg csak tüzetesen a feliratot! Na, rájöttök? A „custom” helyett hibásan ott „custon” áll, ami egyértelműen nyomdahiba. Láttunk már amúgy hasonlót, szóval ez is gyári hibának tekinthető.

Ami igazán bosszantó, hogy ugyanez a cég pár évvel ezelőtt még simán elkészítette az 1963-as Caddyt pompakocsinak, amiből minden idők egyik legmívesebben megmunkált Matchboxa is készült. Akkor azt imádnivalóan pimasznak találtam és azt gondoltam, hogy igen, ehhez óriási golycik kellenek, hogy egy játékgyártó ilyet be merjen küldeni a gyerekeknek szánt termékvonalba – bár azt gondolom, hogy pont a kissrácok azok, akik tudják kezelni a halál kérdését, mi felnőttek vagyunk azok, akik valamiféle belénk nevelt prüdériával viszonyulunk az ilyesmihez. A hab a tortán, hogy a Caddy mentő egyébként pont a pompakocsin alapul.

Ez majd betesz nekik!
Joggal horgad fel most a kérdés a nyájas olvasóban, hogy „ha ennyire nem tetszik, akkor mi a bánatért vetted meg”? Nos, két oka volt. Egyrészt szerettem volna a nagyérdemű közönség elé tárni, hogy a Matchbox jövő jelenleg csicsás és ízléstelen délibábként dereng – talán nem véletlen, hogy ilyen képzavarok jönnek elő miatta a billentyűzetemből. Másrészt remek átalakítási ötletem támadt vele kapcsolatban, ami remélhetőleg a közeljövőben testet is ölt majd a kollégák hathatós közreműködésének köszönhetően. Részleteket nem vagyok hajlandó elárulni, de szerintem szeretni fogjátok majd az eredményt.

Úgyhogy maradjunk abban, hogy folytatása következik!
 Arany a króm helyett, az első csapás.
 Sárga szélvédőhöz sárga megkülönböztető jellel jár.
 Tetoválószalon betűkészlet és hozzá még sikerült helyesírási hibát is véteni.
 Az összes kiegészítő megkülönböztető jelzést - oldalt és hátul is - sikerült lefesteni.
Hogy jót is mondjak, a beltere például jó. Tulajdonképpen a kisautó jó, csak hát a festés...

11 megjegyzés:

Bacsi írta...

Épp beleszerettem az újkori Matchboxokba, erre nem kiábrándítanak?! Úgy tűnik mostantól vadászni kell 1/75-ben a normális, gyári színű, lámpafestett példányokat. Kár érte, ez egy nagyon szép modell és normál festésben nagyon is kéne. Már csak azért is, mert Cadillac.

Névtelen írta...

a szellemírtóknak is ilyen volt :)

Névtelen írta...

Micsoda véletlen, pont ma gyűjtöttem be ezt a darabot több más újabb eresztéssel egyetemben (ami között egy Batmobil és egy igazi SWAT autó is szerepel), de én is kicsit meglepődtem a színválasztáson.
Mentségemre legyen viszont mondva, hogy a fehér és a Lesney-s is a birtokomban van, így volt viszonyítási alapom, de mivel az ismereteim szerinti jelenleg legolcsóbb helyről vásároltam be kisautókból, úgy gondoltam ez belefér még ráadásnak a meglévők mellé. Plusz ez szívfájdalom nélkül kibontható és (szét)játszható darab, de egy újabb ilyen színválasztás mellett már ez az érv sem fog a megvételre sarkalni (lásd: Hot Wheels).

Névtelen írta...

Ja, amúgy már van is újabb változata, "SurfDoc" felirattal az oldalán, az talán egy árnyalatnyit jobb ehhez képest, de az is eléggé piperkőc darab, vagyis számomra érdektelen.

RÁJEN írta...

Itt van a harmadik bekezdésben említett fehér nálam: http://szirszarjaim.blog.hu/2010/03/30/a_szellem_erejevel
Ez tényleg gáz, de kíváncsian várom a sorsát.

Sam. Joe írta...

Sajnos úgy fest, hogy igen, kezd olyan irányba fordulni a kínálat, ami nem a felnőtt gyűjtők ízlését szolgálja ki. A modell szerintem is kitűnő, a festés botrányos.

Sam. Joe írta...

A Szellemirtók verdája, az ECTO-1 hasonló volt, kicsit korábbi kiadás, de majd hamarosan lesz az is. A Hot Wheels megmintázta, szerintem nagyon jó lett.

Surf Doc-ról lecsúsztam, kíváncsian várom!

snake peti írta...

Nekem tetszik:) Valószínüleg pont azért amiért a hot wheels izomautók is, a sok tuning, meg csíkozás. Bár nekem a valóságban is jobban bejön egy finoman (vagy durván) átfaragott veterán, mint egy gyári gép..

pittlaren írta...

Vááá, a szemeim! Élni, és élni hagyni ugye, de nem bírom véka alá rejteni mennyire taszít ebben a színösszeállításban. Az aranyozásra nincs mentség...Kár, pedig a Lesney Edition kiadás, és az 1-100 sorozatbéli fehér, illetve piros/fehér verzió kitűnőre sikeredett.

Névtelen írta...

A szellemirtós 59-es volt!

A SurfDoc az MBXForumon tekinthető meg: http://www.mbxforum.com/01-News/021-MB75Regular/jnnews2r.php

Sam. Joe írta...

Kössz a linket. Hát... Szörnyű. 8-(