2011/12/29

Átalakítás: Matchbox Skoda 130 LR

A két ünnep között két bejgliszelet között is úgy gondolom, hogy van aki tud időt szakítani egy kis blogolvasásra így gondoltam előveszem egy, még az ünnepek előtt elkészült újabb rozsdakupacomat.

Keleti Matchbox
Kedves gyártónk nem éppen arról híres, hogy különösebb érdeklődéssel tekintene az egykori vasfüggöny keleti gépcsodáinak megmintázására. Szám szerint kettő ilyen van, az Ikarus 325 és a mostani blogposzt témája a Skoda 130LR. Ez előbbi okok miatt a modell eléggé keresett és egy jó állapotú darab nagy megbecsülést érdemel. Lehet, hogy most kissé furcsán hathat, ha egy ilyen ritka darabról van szó, akkor miért is alakítottam át. Ennek nagyon egyszerű oka, van az alap korántsem tekinthető makulátlannak. Ez egy angol homokozót megjárt darab. Hogy miért is gondolom ezt? Mert ez a kis '87-es Matchbox TSZA turkálójából került hozzám, ő az első számú angol second hand kisautó értékesítőnk. Amikor megláttam, egyből felkaptam és próbáltam helyet találni a kezemben a többi már ott lévő modell mellett. Valószínűleg majd a többi onnan megmentett autó is visszaköszön itt, de térjünk rá az autó részleteire

Hol is kezdjem?
Ez volt az első gondolatom amikor el kezdtem forgatni a kis kasznit a kezemben. Mindenképpen szükséges volt egy komoly mosás, hiszen, ahogy mondtam ez egy homokozószökevény. Miután megtisztult 20 év koszától, jöhetett az igazi ötletelés.

Első variációként egy utcai darabot képzeltem el valami extrémebb felnivel. Meg akartam lovagolni a retro hullámot, ami most kezd hódítani a keleti autóknál. El is készült egy gyári színhez hasonló festés, csaknem teljes egészében, de valamiért nem éreztem, hogy így az igazi. Ebben a válságban el kezdtem az ilyenkor bevált technikát. Nézzük meg milyen rozsdásan! Először csak egy kis része kapott belőle, majd azt vettem észre, hogy már az egész autót körbefestettem rozsdával. De kellett valami ami megtöri ezt a színkavalkádot, így ellensúlyozásként a tető és a spoiler matt fekete színt kapott. Ezzel már teljesen elégedett lettem, már csak a felni maradt ki a jóból.

Ebben az esetben egy Hot Wheels "Japan 5" szett került alá, ám ezt addig méregettem és taperoltam míg a külső karima egészen megkopott. Ezért lett végül piros a pereme, ráadásul szerintem bestiálisan jól áll neki. Ennek köszönhető az, hogy újra és újra leveszem a polcról, hogy nézegessem. De most már inkább ti is a képeket nézegessétek

Innen indult. Így visszanézve rosszabbra emlékeztem.
1.0-ás verzió. Jó jó, de nekem nem az igazi.
2.0. Még csak vörösen. Itt már megkopott az első kerék.
Fekete tetővel és piros karimával már igaziban is elfogadnám.
Végül egy csoportkép.

2 megjegyzés:

Bacsi írta...

abetyárját, nagyon jól sikerült! nekem van egy makulátlan példányom, de egy (rossz?) pillanatomban biztos elcserélném erre :)

Andrew0807 írta...

Visszatartalak tőle megígérem. ;)