2011/01/03

Movie Cars - Matchboxon kívüliek: Corgi Ford Thunderbird

Nem is olyan régen mutattam be a Matchbox 1957-es Ford T-Bird értelmezését, némileg pironkodva afelett, hogy a példányaim a legjobb indulattal is csak fillernek mennek el. Hogy is mondjam csak? Most is egy gyerekkorból megmaradt T-Birdön a sor, ami szintén nem makulátlan, viszont annál kedvesebb a szívemnek.

A fentebb említett postban kimerítően foglalkoztam a Thunderbird történetével, beleértve a típusismertetőt is.

Az alvázán 1980-as keltezést viselő, Corgi Juniors amúgy filmes autó. Egy számomra teljesen ismeretlen, 1978 és 1981 között futó Vega$ című sorozat, Dan Tanna nevű magánnyomozó főhősének járműve. (Mondjuk rafinált kopó lehet, aki egy piros T-Birdöt választ magának. Ezzel észrevétlenül követni valakit?!) Érdekes, hogy brit barátaink nem tüntetnek fel évjáratot, de az IMCDB-ről kiderül, hogy 57-es kiadású Viharmadárról van szó – állítólag ez sokszor elhangzik a sorozat folyamán. Érdekes, hogy ezen az autón ott, az 1957-es évjáratban ritka, de annál látványosabb Continental Wheel extra. (Hogy ez mi fán terem, arról bővebben a már idézett Matchboxos T-Bird postban.)

A Corginál szerintem kitűnő munkát végeztek. A Matchboxnál egy fél számmal kisebb autó részletei ebben a méretarányban tökéletesnek tekinthetőek. A beltér csillagos ötös, ott vannak a műszerfalon a jellegzetes varrások, a háromküllős kormány és a középvonaltól a vezető felé eltolt váltókar a padlón. Szerethető részlet, hogy az autó motorházteteje nyílik és alatta jól felismerhetően ott a motorblokk, a jellegzetes krómozott légszűrőházzal. Egyetlen apró pontatlanság, hogy a gépháztető nem onnan kezdődik, ahol az eredetin, hanem sokkal hátrább, de valahol el kell férnie a zsanéroknak. Külön érdekesség, hogy az autó alvázán van egy apró pöcök, amit megnyomva, a motortérben lévő légszűrőház egy milliméternyit megemelkedik és ezzel a motorháztető is, amit így könnyebb felnyitni. Persze ha mondjuk fejjel lefelé fordítjuk az autót, akkor a fedél persze amúgy is felnyílik, de kit érdekel? Micsoda menő részlet ez már?! Simán a szünetek császára lehetett vele az ember anno!

A motorháztető lényegesen hátrább kezdődik, mint az eredetin...
...de valamit-valamiért! Kell a hely a zsanérnak.
Alatta a motor és a krómozott légszűrőház, aminek itt ajtónyitó funkciója van.
A beltér ötös!
Az évjáratra egyáltalán nem jellemző Continental Wheel. (Az élességet várják az információs pultnál!)
Nem szokásom kisautók alját fotózni, de most muszáj volt, a légszűrőházban végződő kis pücüke miatt.
Valamikor így festhetett az enyém is.

4 megjegyzés:

beczl írta...

A szóbanforgó 1980/81-ben megjelent Ford TB nem Corgi Juniors, hanem csak sima Corgi. Ugyanis mikor a TB megjelent akkor CJ néven már nem forgalmaztak kisautókat, csak sima CORGI-ként. Az alján található 1980-as ASP (Aeron Spelling Production Ins) jelölés a mozifilm licenszére vonatkozik.

Sam. Joe írta...

Köszönöm szépen, javítottam. Spelling volt neje az anyósom ügyfele amúgy. Tényleg van abban valami, hogy két tetszőleges személy között, maximum három köztes személyen át van kapcsolat. 8-) (Mondjuk azt nem tudom, hogy ez hogy jön ide, de a Spelling név kapcsán ez ugrott be.)

RÁJEN írta...

Tori Spellinget pedig sunáznám :P

Sam. Joe írta...

Ízlés kérdése. Szerintem eléggé nyihaha feje van.