2009/11/29

Matchbox MB-50 Ford Transit

Korábban már behatóbban foglalkoztam a Ford Transitok különböző generációival és a Matchbox feldolgozásaival. Akkor a valódi kisteherautó harmadik generációjánál hagytam félbe a történetet.


A harmadik és negyedik generáció olyannyira hasonlít egymásra, hogy a Wikipédia is teljesen egy kalap alá veszi őket, mi több a negyedikről csak úgy beszél, mint a harmadik ráncfelvarrásáról. Ami a külsejét illeti, az ötödiket sem nevezném forradalmian újnak, a frissítés leginkább új motorokban és kényelmi extrákban jelentkezik. Külsőleg az átdolgozott, száj alakú légbeömlő – Angliában erről kapta a becenevét is, „smiley”, azaz vigyori – az ami nyomra vezet az ügyben.


A Matchboxnál ez a generáció az alvázán 1995-ös keltezést visel, de először – milyen meglepő – az 1996-os katalógusban bukkan fel. (Link nincs, mert az 1-75 Guide-ról hiányzik ennek a képe.) Az előző generációhoz képest – melynek kidolgozták az orrán a világítótesteket a szélvédő műanyagelemét felhasználva, illetve egyes verzióin ott a Transit felirat – szerintem valamelyest visszalépés, de semmiképp sem nevezném rossznak. Természetesen ebből is kismillió verzió létezik, ez a konkrét darab 2002-es, amerikai kiadás.



Matchbox MB-50 Ford Transit Van. Az ötödik generációs kisteherautót mintázza.
24 órában fedik a tetőt!
A vigyori légbeömlő vezet nyomra, hogy ez az ötödik generáció.
A feliratok eltűntek.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem tetszik, még ezekkel a kerekekkel is.