2009/10/19

Kutyából nem lesz szalonna - avagy a Corgi Toys története - Második rész: A boldog 60-as évek

A 60-as években igyekezett a cég az új kor kihívásainak megfelelni. Akkoriban forradalminak számító új modellek jelentek meg a kisautóik között. Az új modellek sorát az első nyitható ajtókkal és motorháztetővel gyártott, 1960-ban piacra dobott Aston Martin DB-4 modell vezette.


Aston Martin DB4 (forrás: www.specialistauctions.com, www.theoldtoyguide.com)


A modell rendkívül népszerü volt, köszönhetően az akkoriban meglepően olcsónak számító (50p) árának. Ez a modell volt az előfutára a késöbbi egyre és egyre sikeresebb modelljeiknek. Még ebben az évben számos lenyűgöző példány került ki a műhelyeikből, köztük a Bentley Continental, Bluebird, Chevy Impala, Lotus IX Le Mans, és a Mercedes 300SL.

Chevrolet Impala (forrás: www.specialistauctions.com, www.theoldtoyguide.com)

Mercedes 300SL (forrás: www.specialistauctions.com, www.theoldtoyguide.com)

Új terméksorozatokat is indítanak. Pld a „The Chipperfields Circus”-t ami - mint a nevében is benne van - a circkuszos autókat, járműveket tartalmazott. Létezett belőle 2-4-8-12 darabos „Box set” is, de jellemzően a darabonkénti értékesítési formában volt a termék sikeresebb.




A "The Chipperfields Circus" sorozat. Gift Setben és önállóan is kapható volt (forrás: www.specialistauctions.com)

Az új sorozatokkal egyidőben számos gyönyörű egyedi gift setet is kiadtak. Olyan modellekkel, amelyek külön nem voltak kaphatóak.
1963-as Gift Set 48. Utoljára ezeknél a modelleknél, és a Husky-knál alkalmaztak fém felnis kerekeket. 
(forrás: www.specialistauctions.com)

Illetve olyan - Corgi Construction set - egyedi készletek is napvilágot láttak, amelyek nem votlak jellemzőek abban az időben.  Ez 1-3 kisautót és 4-6 különböző felépítményt tartalmazott.

 
 
 
 
Corgi Construction set GS24
(forrás: www.theoldtoyguide.com)

Corgi Classics:
Elérkeztünk időközben az 1964-es évhez, ami jelentős fordulópont volt a cég életében. Ugyanis ekkor ünnepelték a Mettoy cég harminc éves évfordulóját. Ennek örömére egy új sorozattal a "Corgi Classics”-al jelentek meg (először az 1965-ös katalógusban szerepeltek), amely alapvetően veterán és régi, 30-40-es évekbeli járművek modelljeiből állt. A legkeresettebb modelljük a London Transport Routemaster volt.



Routemaster Bus - a cég 50éves jubileumából került csak újra eredeti formájában kiadásra (forrás: www.specialistauctions.com)

A termékek ára és kidolgozottsága miatt elsősorban felnőtt gyűjtőknek szánták ezt a sorozatot, de meglepően népszerű volt, és sok fogyott belőle a gyerekek körében is,.emiatt is tértek vissza rá közel 40 év múlva, de erről majd később.


Az 1965-ös katalógus borítója (forrás: www.theoldtoyguide.com)


Foden C-type steam wagon (forrás: www.theoldtoyguide.com)
c1934 Ford Model A van (forrás: www.theoldtoyguide.com)

c1918 Crossley Delivery Truck
(forrás: www.theoldtoyguide.com, brewtruck.co.uk)

Husky Toys:
A másik, gyűjtők számára fontos momentum is az 1964-es évszámhoz köthető. Ugyanis ekkor jelenik meg a cégnél a meglehetősen rövid életü Husky Toys márkanév (Husky Toys Ltd.) is. Ez a különálló részleg a Corgi cég legújabb fejlesztésü a megszokottnál kisebb méretű kisautó típusait foglalta magába. A 157 különböző modellt kizárólag belföldön a Woolworths áruházlánc értékesítette 1965 és 1969 között. Sajnos 1969 elején a Woolworths felbontotta a szerződést a céggel, és áttért a Matchboxok forgalmazására, így a Husky márkanév jószerével megszűnt.



Holland Husky hírdetés 1968-ból
(forrás: www.theoldtoyguide.com)

És a valóságban - Husky Ford-D Car Transporter 1966-ból
(forrás: saját kép)



Holland Husky hírdetés 1968-ból (forrás: www.theoldtoyguide.com)

Husky 1955 Ford Camper (forrás: saját kép)

Husky James Bond 007 Aston Martin DB5 1967-ből
(forrás: www.hatterhand007.com)

És ugyanez az Aston Martin kibontva (forrás: saját kép)

Husky Gift Set - Elég ritka manapság teljes, jó állapotut találni belőle. (forrás: www.specialistauctions.com)

A Husky névvel ezután még találkozhattak a Corgi Juniors sorozatnál, ugyanis a korabeli Husky kisautókból alakul ki később a kezdeti Corgi Juniors széria. Ezért az 1970-es évek elején előfordult olyan is, hogy számos Corgi Juniors modellt a meglévő Husky alkatrészekből raktak össze, és a kiasutó alján a Husky felirat mellet, vagy felette megtalálható volt a Corgi Juniors matricája is.


"Átcimkézett" Husky-k (forrás: husky-corgi.skynetblogs.be)

folyt.köv: Előzmény: Első rész - A boldog 60-as évek; folytatás: Harmadik rész - A felívelés

4 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Ezek jobban tetszenek, de én inkább a 70-es, 80-as éveket várom már. Mindenesetre a Husky Aston martin és a Ford Camper nagyon bejön...

Sam. Joe írta...

Corgi Classics: Milyen érdekes, hogy a Foden gőzteherautó és a Crossley a Matchboxnál is megjelenik a Modells of Yesteryear sorozatban. Persze egymás mellé kéne tenni közülük kettőt, hogy bármivel is gyanúsítani lehessen bárkit. 8-)

A Husky Toysnál írod: "A 157 különböző modellt kizárólag belföldön a Woolworths áruházlánc értékesítette 1965 és 1969 között." Akkor viszont nem értem a Holland hirdetést.

beczl írta...

Végre valaki figyel! :-) A Mettoy Playcraft kizárólag a reprezentatív gyüjtői részére kiadott "rendelési" katalógusokat limitált példányban. Ezek az alábbiak voltak: 1967: Olaszország, 1968: Japán, Hollandia, Kanada. A gyűjtők Angliából rendelhették meg a termékeket, annyi könnyebbséggel, hogy a saját valutanemükben fizethettek. "Special Husky catalogs that were produced for collectors only"

beczl írta...

Bocs a link kimaradt: http://www.home.railscene.com/garyscars/corgi/husky/cats/index.htm