2024/05/06

Matchbox MB-62 Renault 17TL

Gyerekkoromban azok voltak a legmenőbb Matchboxok az iskolai mikrokörnyezetemben, amiknek az eredetijeiből láttunk az utcán. Ha nem is volt gyakori, ez a Renault kupé fel-felbukkant a budapesti forgalomban. Nekem soha nem volt ilyenem, de több osztálytársamnak igen és nagyon menőnek találtuk.

Dacia Kupé
Ez úton is elnézést kérek az alcímért, de ez fejezi ki a legjobban a mi földrajzi koordinátáinkon közérthetően, hogy mivel is van dolgunk. Az 1300-as Dacia a Renault 12-es licencváltozata, ez az autó pedig nem más, mint az R12 kupé verziója. A Daciáról meg lényegesen többen tudják, hogy mi az, mint ha azt mondtam volna, hogy R12 kupé.

A típusismertetőt ez úttal is Csikós Zsoltnak szervezném ki. Az anyag olyan régi a TotalCar-on, hogy gyanús nekem, hogy Zsolt akkor még nem is dolgozott ott, hanem még a Veterán Autó és Motor csapatát erősítette. Az R17 hazai ismertségéhez az is sokat hozzá tett, hogy Ferjáncz Attila és oldalán Iriczfalvi Ferenc egy R17 Gordinivel 1976-ban és 1977-ben is megszerezte a magyar bajnoki címet raliban. Erről a Superrally.hu-n olvashattok.

A magam részéről az R17-es és a hozzá szorosan kapcsolódó R15-ös – a relációról a fenti anyagokban esik szó – 1972-es Egyesült Államokból való katalógusát tudom hozzátenni. Igen, akkoriban az USÁ-ban is forgalmazták a Reanultokat – mint az közismert.













Öt év

Az 1-75 sorban a Renault 17TL mindössze öt évig, 1974 és 1978 közt szerepelt, végig mint MB-62. Összesen kétféle változata ismert, amit két különböző kerékszett ad ki. 1976-ban a G-12-es Rescue Set-be is bekerül – lásd alább. Ez nekem egészen új információ, én csak az MB-64 Fire Chief-es változatát ismertem.

Természetesen olyan szinten bőven lehetnek verziói, hogy milyen árnyalatú festéket sikerült kikeverni. Az én két „verziómat” is ez adja ki. Amúgy pont lábrázásom van az ilyen változatoktól, mert csak egymás mellé helyezve őket derül ki, hogy van köztük különbség – nem is törekszem az ilyenek halmozására, de ha már így alakult, marad.

Az öntvény nem rossz, de a kerekei picit nagyocskák és túl szélesek is. Nem olyan szinten lett „hordókerekű”, mint az általam szintén kedvelt, kortárs Ford Capri, de valami hasonló az eredmény. Érdekes, hogy ilyen korszaka a Majorette-nek is volt, igaz nekik sokkal később és sokkal akutabb.

Sok apró részletet dolgoztak ki az öntvényen fémből, ami akkoriban természetesnek volt mondható, mint ahogy abban sem volt semmi meglepő, hogy az ajtajai nyithatóak. #regenmindenjobbvolt A beltere elnagyolt, de legalább a kormánya nem csak egy pizza. #regensemvoltmindenjobb

Nyilván elfogult vagyok vele, mert gyerekkori emlékek kötnek hozzá, de szívemnek kedves kisautó.

A részletek fémből vannak, ami akkoriban nem hogy nem volt szokatlan, hanem alapszolgáltatás volt. #regenmindenjobbvolt

Az is alapszolgáltatásnak számított, hogy...

...az ajtajai nyithatóak. #regenmindenjobbvolt

A beltere eléggé elnagyolt. #regensemvoltmindenjobb

Mindössze két változata volt az 1-75 sorozatban töltött öt éve alatt, amit két különböző kerékszett ad ki. Tapasztalatom szerint ez a gyakoribb.

Jobbkormányos!

A hátulja sem kevésbé részletes, mint az eleje.

A kormánya legalább nem pizza, de nem is igazán szép.

Nyilván nem kevesett játszottak ezzel a darabbal. Az ilyen élkopások jellemzően a kisautós dobozba beszórva keletkeznek, meg a karamboloktól.

Az öntvény szerintem remek, de a kerekei túl nagyok. Átmérőben és szélességben is.


Az 1-75 sorban a rajtszámos matrica alapértelmezett volt...

...amit erről a példányról eltávolított az előző tulajdonos. Cserébe fehérrel kiemelte az első lámpákat.

Hasonló állapotú, mint a másik, de a festése világosabb árnyalatú, mint azé.

Ilyen nem szándékos különbségek a festésben bármelyik korabeli kisautónál előfordulhatnak az akkor alkalmazott technológia okán.

Nem is törekszem ilyen változatok felhalmozására, már csak azért sem, mert csak úgy derülnek ki az ilyen eltérések, ha egymás mellé kerülnek.


Szebb állapotban is van mint a másik.

Az 1976-os, G-12 Rescue Set-nek is van olyan verziója, ahová ez került és nem az MB-64 Fire Chief. (Kép: lásd a vízjelet a képen)

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Az ilyen verzióknál mindig megjelenik előttem egy kép, ahogy Jack Odell a Matchbox gyárban azt mondja, mint Virág elvtárs A tanúban: "Nincs már a matricája? Teszünk rá másikat! Kifogyott a Fire Chief? Tesszük a szettbe azt a piros sportkocsit matricával! Mi nem a levegőbe beszélünk Pelikán!":)