2023/05/03

Matchbox Autobahn Express IV 5-pack - 1969 BMW 2002

A Matchbox kínálatában a BMW-t mindig is furán alulreprezentáltnak éreztem, már csak a nagy konkurens Mercedes-Benzhez képest is. Nagyon örülnék, ha a Mattel változtatna ezen és a későbbi sportos BMW-k ősét követnék további modellek.

Mérföldkő
Mire Európa nyugatabbik fele kiheverte a háborút, a BMW ott állt a törpeautókkal, amik a múlóban lévő csóróság után már nem voltak népszerűek, a luxusmodellekkel meg még készülőben voltak. Aztán 1966-ban a genfi szalonon debütált az 1602 és ahogy mondani szokták, a többi már történelem. Hogy ennek mi köze a 2002-eshez és a típusról mik az alapvető fontosságú tudnivalók, azt elolvashatjátok az Alapjárat cikkében. Amit a magam részéről hozzá tudok tenni a témához, az egy viszonylag kései – 1966 és 1977 közt gyárották a 2-es szériát –, 1974-es katalógus. Nem kevés oldal, de kitűnő képek és ábrákat tartalmaz az autó „belsőségeiről” is, szerintem igazi csemege.























Remek, de...
2021-ben debütál az öntvény az 1-100 sorban és a narancssárga színével, zöld ablakaival egészen meggyőzően hozza a hetvenes évek Matchboxainak hangulatát. Azóta ez a mostani a nyolcadik inkarnációja, szóval nem csak az 1-xxx sorba, de spéci kiadásokba is használták bőséggel. Mindegyik festése nagyon tetszik, az öntvény is szép részletes, nem spóroltak a festékkel a részletek kiemelésénél.

Azonban van egy apró baki, ami nekem szemet szúr és bármennyire is parányi, nagyon zavar. Az első irányjelzők afféle „szemöldökök” még egy picit az első fényszórók felett az autó oldalára átkanyarítva. Nagyon jellemző részlet ezen a sorozaton – de a „New Class” nagyszedánokon is – úgyhogy nekem nagyon hiányzik, hogy nem emelték ki festékkel. Meglepő, mert kis szemmeresztgetés árán látszik, hogy magán az öntvényen bizony ott van.

Ettől eltekintve remek kisautó és ebbe az ötös pakkba – mint ahogy az összes többi is – exkluzív színben került.

Gyönyörűen kiemelt részletek, króm ahol kell - pont emiatt fáj nekem az S123-as Mercik krómozatlansága, lásd ebben a pakkban is!

Látja? Nem látja? Na látja! Innen hiányzik nekem nagyon az első indexekről a festék.

Ha kinagyítjátok a képet, akkor nagyon látszik, hogy bizony az öntvényen ott van az index elől, csak festék nincs rajta.

Pedig a hátulján sem spóroltak a festéssel és milyen jól tették!

Az ebből az időszakból származó autókra KELL a króm!!!

A pakk.

Nincsenek megjegyzések: