2021/08/24

Matchbox CY-17 Convoy Scania Amoco Tanker

Mint azt a közelmúltban tudományos alapossággal tisztáztuk, az európai illetőségű vontató a ritkább a Convoy szériában. Hozzá ha az még csőrös is... Na, olyan csak egy van!

A típusismertetőn már réges-régen túl vagyunk, azon is merengtünk már, hogy a csőrösök miért tűntek el Európa útjairól, az 1-75 szériában megjelent két változata kapcsán.

A Twin Pack tartálykocsiból képzett vontatmány már végképp nem új ezeken a lapokon. Szerintem még mindig a legszebb tartályos vontatmány, amit a Matchbox azóta is készíteni tudott. Ez a példány két szempontból is érdekes. Egyrészt az Amoco egy az egyesült államok keleti partján működő cég volt, amit a BP bekebelezett. Tehát a Scaniával párosítani eléggé érdekes – bár egy csomó olyan helyen is működtek (Olaszország, Oroszország, Ausztrália), ahol nem lenne elképzelhetetlen. Másrészt remekül megmutatja, hogy mennyire el tud bánni az ultraibolya sugárzás a kisautók műanyagjaival. Az igazán alattomos az, hogy amikor megveszed, akkor még nem is látszik, hogy bármi baja lenne, csak évek múltán jön elő a sárgaság. Léteznek varázsszerek, amivel ki lehet fehéríteni az ilyesmit, de több okból sem mernék nekimenni ezekkel egy kisautónak. Egyrészt nincs rá semmiféle tapasztalat, hogy hosszú távon mennyire roncsolja az adott műanyagot az ilyen. Másrészt szinte biztos vagyok benne, hogy a rajta lévő festés bánná.

Még mindig a legjobb tartálykocsi, amit kamionhoz a Matchbox készített.

Az Amoco motívum érdekes pont a Scanián, lévén az Egyesült Államok keleti partján működő cég, bár több helyen is működtek, ahol nem elképzelhetetlen egy csőrös, európai vontató.

Az az alattomos az UV fényben, hogy amikor megveszed még akár egyáltalán nem is látszik a műanyagon, hogy megtámadta, csak évekkel később sárgul be.

Annyira jók ezek az apró részletek!

Már a doboz "celofánján" is látszik a sárgaság.

Nincsenek megjegyzések: