2015/03/10

Matchboxon kívüliek: Hot Wheels – Jaguar XJS

A Hot Wheels hagyományosan az amerikai autókban igazán jó és amikor máshoz nyúlnak az nem ritkán elég érdekesre sikerül. A brit, luxus GT értelmezésére nagyon igaz, hogy a kevesebb sokkal több lenne.

Nem jellemző
Igazából az XJS mint kisautó, az 1:6x méretarány környékén minden, csak nem gyakori. Nálunk eddig egyetlen módon fordult elő, a Corgi feldolgozásában. Ha objektíven szemlélem, akkor be kell ismerjem, hogy csak a gyerekkori nimbusza értékeli fel, igazából az arányai nem jók, túl széles, túl lapos. A típusismertetőt eredetileg el akartam lazsálni az előző post kapcsán, de azt a klasszikus Top Gear epizódot, ami ott szerepelt, már eltávolították. Ezért kerestem egy másikat!

 

Bár az alján 1977-es keltezés olvasható, először 1978-ban szerepelt a Hot Wheels kínálatában a típus. Az öntvény és a motívum ugyanez, csak a szín más, mint ezen az 1986-ból származó verzión. Az arányai jók, a részletei némileg baltával faragottak, de még elég részletes ahhoz, hogy látsszék az első, a korabeli szabályoknak megfelelő, kör alakú fényszórókból, hogy az autó amerikai verzióját mintázták meg.

Az oldalán a nagymacska motívum azonban vitán felül pusztítóan ízléstelen. Amúgy létezik ebből a kisautóból e nélkül is, igaz más színben. Az én példányom turkálós darab, látott már szebb napokat is, de még bőven abban az állapotban van, hogy nem fogok vadászni egy plezúrmentesre, hogy lecseréljem. Viszont az egyik online, Hot Wheels biblia meglepően magasra teszi az értékét, doboz nélkül 45 dollárra taksálja, amit soha nem néztem volna ki belőle.

 Az első világítótestekből látszik, hogy az amerikai XJS változatot mintázták meg.
 Ízlésesnek annyira nem nevezném. A kevesebb sokkal több lenne.
 Némileg baltával faragott, ami a részletek kidolgozását illeti, de a játékszer kategóriában elmegy. Nagyjából ez az a határ, aminél gyengébbet már rossznak tartanék.


2 megjegyzés:

RÁJEN írta...

A Corgi tetszik jobban (meg is van talán még), de ez is kéne cica nélkül.

Tommi írta...

Ez hiányzik még a gyűjteményemből.