2014/07/17

Matchboxon kívüliek: Johnny Lightning #787 - 2003 Ford Focus Police

Ma rettenetesen ki fogok osztani egy kisautót az iszonyú magasra tett mérce mentén, de csak azért mert egy prémiumgyártó, prémiumtermékéről van szó.

Világautó
Fussuk meg a kötelező köröket! Én is meglepődtem, hogy Ford Focusban mennyire jól ellátott terület is vagyunk, amikor ehhez a posthoz szedtem össze a háttéranyagot. (Mental note: ez már kritikus tömegnek számít, itt az ideje bővíteni a Bubba-Gump listát! UPDATE: Ezt időközben meg is csináltam!) Típusalapozó egy 2002-es kiadású Matchbox mentén jó kiindulópont első generációs Focus ügyekben. Ugyanez, Superfastként újraöltöztetve 2006-ból. Egy rákattintást talán megér egy 1999-es, 5-ös csomagból szalajtott verzió is. 2010-ben került egy Tesco-ban kosárba ez az értelmezés, aminekelképesztően rútak a kerekei és bár Tesco márkás, a gyártója a RealToy. Ugyanez gyárilag szép kerekekkel és piros színben, még mindig a RealToy által gyártva, de FastLane márkanév alatt. Valamint a Majorette WRC értelmezése. (És ezek csak az első generációból való, 1:6x méretarány körüli darabok.)

Az amerikai brit
A Johnny Lightning, mint gyártó után ebből a postból érdemes tájékozódni, az e lapokon eddig megjelent JL termékek pedig itt vannak csokorba fogva – technikai kényszerűségből köztük ez a post is.

Hogy 2010-ben a JL miért fordult az európai Ford felé, számomra rejtély. Szemlátomást igyekeztek ugyanarról az öntőszerszámról két bőrt is lerántani, de alapvetően a versenyautóra – megkockáztatom, hogy nem is sikerült rosszul – jellemző részletek kaptak nagyobb hangsúlyt amikor megmintázták, hogy aztán ugyanezeket lázasan megpróbálják eltüntetni a rendőrségi verzióról.

A festés és a rendszám alapján egészen biztosra vehetjük, hogy brit rendőrautót szerettek volna faragni a Focusból. Most következik egy rahedli „de”. Bármiféle rendőrség járművének ez a ralira szabott Focus túl „spoileres”, túl „küszöbös” és géptető pedig túlságosan is kilyuggatott – ez utóbbit festékkel igyekeztek takarni. Túrtam a netet, de háromajtós Focus járőrautót nem leltem brit színekben, szóval a kivitel maga már a „nem valószínű” kategóriában indul. A hátsó rendszámtábla egyértelműen a brit szabványt követi, kivéve a színét, ami sárga kéne, hogy legyen. A beltér valami elképesztően szép és részletes, apró bibi, hogy a kormány bal oldalon található, ami egy a szigetországban szolgálatot teljesítő járőrautó esetében jelentős baki. A napfénytető is nagyjából úgy kell egy rendőrautóra, mint tanyára a villany – mondjuk raliautóra is pont annyira. A teljesen átlátszatlan ablakok a b-oszlop mögött bombasztikusan állnak egy versenygépnek, de rendőrautón szokatlanok.

Hiába vannak klassz részletei – fényhíd, a feketére vett, ötküllősnek látszó, de gyakorlatban egy darabból lévő kerekek, a részletes beltér – valahogy az összhatás olyan autót ad ki, ami olyan, mint amit egy streetracer hülye gyerektől foglaltak le és abból faragtak volna járőrkocsit.

Ha mindezt az 500 forintos árfekvés környékén mutatja be bármelyik gyártó, nem lennék vele ilyen szőrösszívű, de kérem ez Jim Be... izé... Johnny Lightning, árban ettől messze északra! Azt hiszem impulzus vásároltam, kicsit – de tényleg egy kicsit – bánom is.

 Nagyon igyekeztek, hogy eltüntessék az öntvény raliautós részleteit. Vizsgáljátok meg csak alaposan azt a géptetőt!
 A festés egyértelműen a Nagy-Britanniában használatban lévőt követi. Ehhez képest - mint jól látszik - bal oldalon van a kormánya.
 Viszont szép fényhídja van. A b-oszlop mögötti gengsztersötétítés megint valami olyasmi, amit nem gondolok jellemzőnek egy rendőrautón.
 Rommá aljasítottam ezt a képet, hogy jól látszódjon, hogy milyen szép a belseje. Itt jól látszanak az ötküllős kerekek, amik amúgy "egybekerekek".
 A rendszámnak sárgának kéne lennie.
 Rendőrautóra - meg mondjuk raliautóra is - annyira kell a napfénytető, mint tanyára a villany!
Ebből származódik a járőrautó. Raliautónak sokkal hihetőbb, de az a vasalódeszka, az brutális!

2 megjegyzés:

Tommi írta...

Kéne. :-)

Sam. Joe írta...

Tommikám, elcserélhető a cucc... ;-)