2014/07/03

Matchbox G-4 Convoy Action Set Mercury Park Lane Police (Lightbar)

Jó régen volt már utoljára Mercury Park Lane e lapokon, így most megkockáztatom a következő verziót – szerintem nem kockáztatom a túladagolást.

Az előző részét a Mercury szappanoperának itt találjátok, ahol meglelitek a linkeket a korábbi részekre is. Viszont ettől a posttól kezdve már nem lesz jókora lista a bejegyzés alján, hiszen lett nekünk – inkább lassacskán, mint folyamatosan frissülő – Bubba-Gump listánk, amiben a Mercuryk is szerepelnek, úgyhogy az erre a postra mutató link is oda kerül.

Ugyanaz újra
A Mercury Park Lane-eket feldolgozó postokkal már elfogyasztottuk az 1-75 szériában megjelenteket és innentől a postok – szükségszerűen – sem a tárgyuk kiadásának időrendjében követik majd egymást. Nos, míg az előző egy dupla csomagból származott, ez egy nagyon is pofás szettből. Pusztán azért beszélek e helyütt az előző változatról, mert alapjait tekintve a két kisautó teljesen ugyanolyan, pusztán a festésük tér el.

A készlet, amiből való, az 1985-ben debütáló, G-4 Action Convoy Set. Ez azért külön érdekes, mert meglepően sok változatban létezik és nem csak a benne lévő kamionok – kivétel nélkül mind a Code 1 Convoy sorozatból valók – sokfélék, hanem a mellékelt rendőrségi jármű is sokféle lehet. A helyzet az, hogy ez és a hasonló Matchbox készletek úgy általában gyakran óriási felhalmozódott készlet temetők, sokszor ezekben sütöttek el olyan kisautókat, amiktől szabadulni akartak valamilyen okból. Vagy éppen a fordítottja is igaz a dolognak, ha kifutottak valamilyen készletspecifikus darabból, akkor szemrebbenés nélkül pótolták valamivel az 1-75 szériából. A G-4 esetében ez azt jelentette, hogy láttam én már Rover 3500 rendőrautóval is – nem szerepelt még nálunk, de fog majd valamikor egész biztosan –, Plymouth Gran Fury-val is – egy spéci kiadását tudom megmutatni – amik lehetnek éppúgy teljesen legitim kiadások, mint ahogy az is elképzelhető, hogy az eladó pótolta ki valamivel a hiányzó darabot. Az az egy biztos – és ezt ki merem jelenteni úgy, hogy a szettek rettenetesen szegényesen dokumentáltak – hogy ezt a Park Lane változatot csak ehhez a szetthez használták.

Gyerekkoromból annyi emlékem van róla, hogy nagyjából párhuzamosan azzal, amikor ezt is kapni lehetett a boltokban, létezett olyan Plymouth Gran Fury változat, aminek nagyon hasonló festése volt ehhez. Azt akkor nagyon menőnek találtuk a suliban és amikor beállított az egyik osztálytársam a hasonló festésű Mercuryval, akkor teljesen odáig voltunk érte.

 Városi Rendőrség, Forgalomirányítás. Ami a nyolcvanas években, az osztálytársam szerint - tényleg nem én voltam - Metrórendőrség, Trafikellenőrzés.
 Látszik, hogy játszottak vele, de nem vészes az igénybevétel.
 Leginkább innen kapott kiképzést a korábbi tulajdonosaitól.
 Egy gyári hibás változat akkoriból, amikor voltak olyanok, akik ritkaságuk miatt gyűjtötték a gyári hibás Matchboxokat. Előre egy számmal nagyobb kerék került alá, ami természetesen így nem képes forogni, de ez szemlátomást mit sem zavarta valamelyik korábbi tulajdonosát abban, hogy játsszék vele.
 Egy ilyen G-4 Convoy Action Setből valók. A készlet rengeteg változatban létezik, de ez a konkrét Mercury Park Lane festés készletspecifikus.
Van nekem is ilyen szettem, itt rá a bizonyíték. A fotó 2006-ban készült.

2 megjegyzés:

pittlaren írta...

Szívesen felporszívóznék :-P

Szépek ezek a Mercury-k, nem lehet megunni őket.

Sam. Joe írta...

Ahhoz - több okból - is időgép kéne. 8-)

De köszi a visszajelzést, féltem tőle, hogy csak nekem jönnek be és akkor teljesen öncélú lenne ezeket postolgatni. De persze így nem.