2014/07/16

Matchbox MB-17 / MB-77 Seagrave Fire Engine (Classic)

Amióta az eszemet tudom, azóta vannak a Matchbox kínálatában egészen apró teherautók. Gyerekként sohasem szerettem őket, mert őrülten nem passzoltak méretarányban a többi kisautómhoz és ez akkor nagyon zavart. Felnőtt gyűjtőként meg elkezdtek ezek nekem tetszeni. Főleg úgy, hogy egy ilyen apróság az egyik legszebb Matchbox amit a Mattel az elmúlt pár évben produkálni tudott.

Tengerisír
Jó, pontosan tudom én is, hogy normális esetben marhaság ilyesmit lefordítani! (Főleg, hogy majd alább ki fog derülni, hogy egy családnévről van szó, bár... Ha jobban belegondolok... Darth Vader? Skywalker?) De az 1881-ben egy Frederic Seagrave nevű úr által alapított, tűzoltószerek gyártására szakosodott detroiti cég neve ezt jelenti. 1891-ben átköltöztek Colombusba. Otto Zachow és William Besserdich nevű urak, pedig egy FWD nevű, hasonló profilú céget Clintonvilleben, Wisconsinban hozott létre. 1963-ban az előbbi bekebelezte az utóbbit és be is költözött annak a gyárába. Így a ma FWD Seagrave nevű cég a legrégebbi vállalkozás, ami az Egyesült Államokban tűzoltójárművek gyártásával foglalkozik.

Én nem tudom mi ez, de jó nagyon...”
Ami 2012-ben, MB-70-ként debütált a Matchbox kínálatában az egyértelműen az 1950-es évekből való Seagrave fecskendők alapján készült – mint azt a mellékelt ábrák és videó is mutatja. Viszont itt meg is állt a tudományom. Nem tudok ezekről a holmikról semmit, de ez annak a tükrében talán megbocsátható, hogy két teljesen azonos tűzoltókocsi amúgy sincs, jellemzően a megrendelő igényeire szabják őket – a keleti blokkban készült holmikat most ne keverjük ide!

 1952-es Seagrave fecskendő. (Képek: Silver Cord Classic Cars)



Így felelősen csak azt tudom megállapítani, hogy a Seagrave Matchboxok nagyon szépek, sikerült rájuk pontosan szitázni azt amit kell és nem igazán tudok semmi olyat mondani most itt, ami úgy kezdődne, hogy „de”.

Ez pedig egy 1957-es másik. Nagyon szépek, nem?

2012 óta háromféle változat került az 1-120 sorozatba, ezek itt a 2013-as második (a sárga), és a 2014-es harmadik (a piros) verzió. Az első amúgy kiköpött ugyanúgy néz ki, mint a második, csak míg ami ezen sárga, azon sötétpiros – beleértve a felniket is. A címben a név pontosan az, ami és ahogy az alvázon olvasható. Nagy hirtelen nem is tudnék más Matchboxot mondani, aminek a nevében zárójel van.

 A "krómozott" alkatrészekkel nyilván szebb, de igazából nekem a szürke is tetszik.
 MB-17, 2013-ból. A szélvédő tetején ott trónolnak a megkülönböztető fényjelzések, csak ugye színezetlenek, mint maga a szélvédő.
 Nem szimmetrikus, az egyik oldalon létra, a másikon tömlők.
 Ő pedig az idei, MB-77.
A szitázás nincs elcsúszva, részletes, szép. Mintha nem is kortárs Matchbox lenne.

6 megjegyzés:

Andrew0807 írta...

Az első piros verziónak az alváza krómozott szemben ezzel. Amúgy jó kis gyöszök. Kíváncsi leszek az ideire.

Sam. Joe írta...

Ööö... A piros az idei. A sárgának is krómozott az alváza, ami a premier csak sárgában. 8-)

pittlaren írta...

Érdekes, hogy a közelmúlt legjobban sikerült matchboxai - mint ez a Seagrave, vagy éppen a Buick Century rendőr - '50/'60-as évek autóit mintázzák. Remélem ez lesz a további csapásirány...

Sam. Joe írta...

Hát... Abban nem bízom, hogy csapásirány lesz ez, de lesz mutatóba 1-2 piszok jó Matchbox. Szerintem láttad ezek édes tesóját, a Mack tűzoltószert. Már csak bízni kell benne, hogy legyen nálunk, szemben mondjuk a BMW M1-el, Dodge A100-al... 8-(

pittlaren írta...

Érdekes ez a mattel-féle önsorsrontás: egyrészt jelzik ezekkel a jobban sikerült darabokkal, hogy ha akarnák, lehetne ez ilyen is, aztán minden ilyen jól sikerült darabra rányomnak 15 szörnyszülöttet, + a jól sikerültek egy részét kiveszik az eu repertoárból. Dodge A100 az van, igaz 3pack-ban...

Sam. Joe írta...

Pitt: Minden szavaddal egyetértek! Az ominózus 3-as csomagot már kétszer hagytam ott a Tescoban. Egyszerűen nem vagyok hajlandó megvenni egyetlen jó kisautó mellé egy minősíthetetlenül pocsékat és egy másodikat, ami "elmegy, de nem kéne ingyen sem." 8-(