2014/06/03

Matchbox MB-20 BMW 328i Police / Matchboxon kívüliek: Welly BMW 328i (E46)

Kedves gyerekek! A mai mesénknek két tanulsága van: Az egyik, hogy egy kis festék mennyire meg tud változtatni egy kisautót, illetve hogy minden relatív.

A jó, a rossz és a...
Tudjuk le a kötelező köröket gyorsan! A Matchbox E46, azaz becenevén Derrick már szerepelt e lapokon civil verzióban – zanzásított típustörténet ugyanitt –, német rendőrségi uniformisban, szebb német rendőrségi uniformisban. A festék alatt ez bizony ugyanaz a kisautó! Amit ma mutatok belőle egy újabb, szerintem pofás festés, ami nyomokban emlékeztet a másodiknak linkelt változatra. A világítótesteket ugyan nem emelték ki rajta, de a kerekei például teljesen ugyanazok. Annyit érdemes még róla tudni, hogy ez a változat 2005-ben volt kapható a „rest of the world” régióban és egyúttal a típus hattyúdala is az 1-75 szériában.

Welly
Hogy mennyire relatív a szépség és az, hogy mennyire ítélünk meg pontosan megmintázottnak egy kisautót, az mi sem bizonyítja jobban, hogy addig nem tűnik fel egy csomó – hát ha nem is hiba, de – pontatlanság míg nincs mihez viszonyítani. A Welly – aminek a keletkezéséről és forgalmazásának idejéről amúgy a világon semmit sem tudok – alján olvasható felirat szerint ez ugyanúgy 328i. Nyilván a lépték más, ez a kisautó kisebb, mint a Matchbox, ami amúgy 1:59 méretarányú, de csak akkor tűnik fel, hogy a Matchboxnak mennyire tojásdadra sikerült a formája, ha megnézzük a Wellyt – az nyújtottabb. Az igazság az, hogy most hogy van mit hasonlítani mihez, szerintem egyik sem pontos, de mindkettő másként nem jó. Viszont szólóban egyikkel sincs semmi bajom, amúgy mindkettő tetszik. Elment volna az eszem?

BMW E46, csak emlékeztetőül. (Kép: Wikipédia)
Balról Welly 328i, jobbról a Matchboxtól ugyanez. Orrkialakításban egyértelműen a Matchbox a nyerő.
A motorház a Wellyn egyértelműen el van szúrva, a Matchbox talán egy picit pufi e tájékon.
Ami az oldalnézet értékelését illeti, eléggé tanácstalan vagyok. A Matchbox egyértelműen egy elhízott E46-ot mutat, a Welly meg egy egy kórosan soványat. A hátsó ajtó kialakítása szerintem még úgy is a Wellyn a jobb, hogy a valóságban az a merevítés nem olyan hangsúlyos.
Hátulról mind a kettő rendben van, bár szerintem a Welly csomagtartó fedele hosszabb, ami nekem valósághűbbnek tűnik.

Nincsenek megjegyzések: