2014/03/02

Matchbox Twin Pack TP-10 Mercury Park Lane Fire Chief (Lightbar)

Kínosan próbálok ügyelni arra, hogy ne vigyem túlzásba az egyik legkedvesebb Matchboxom (kismillió) verziójának a bemutatását, mert a túladagolásuk menthetetlenül unalomba fullasztja őket, pedig szerintem klasszak. Legutoljára ott tartottunk, hogy a rendőrségi Mercury Commuterrel, azaz a kombival véget ért a megkülönböztető jelzéseket viselő Mercuryk története az 1-75 szériában. A lépcsőshátú Park Lane-ből pedig a tűzoltóparancsnoki verzió volt ugyanebben a sorozatban az utolsó. A történetnek azonban nincs vége.

Áthidalva
Érdekes módon a Matchbox spéci kiadásai iszonyúan rosszul dokumentáltak, ezért borzasztóan nehéz ezekkel kapcsolatban állítani dolgokat, úgyhogy ami ebben a postban elhangzik, azzal kapcsolatban fenntartom a tévedés jogát.

Mi több, igyekszem is úgy fogalmazni, hogy „amennyire én tudom”, a Mercury Park Lane ráncfelvarrott változata 1978-ban debütál, a TP-10 jelű Twin Packban, az MB-03 Mercedes-Benz Binz mentő legutolsó változata mellett. A módosítás látványos, a régimódi megkülönböztető jelzés helyett fényhidat kap. Módosítják a szélvédőt is, ami már képes így megfelelően alátámasztani a fényhidat, így elhagyják a két bent ülő figurát is. (Persze azt most ne birizgáljuk, hogy mennyire valószínű, hogy a valóságban egy 1968-as autó hány évig bírja a rendőrségi, vagy tűzoltósági feladatkörrel együtt járó nyúzást és megéri-e, hogy tíz évvel később új megkülönböztető jelzést kapjon.) Más kereket is passzintanak rá, mint az előző tűzoltóparancsnoki Park Lane-re, ami szerintem sokat fiatalít a kisautó megjelenésén.

Ez a verzió, amit a korábbiaktól én önhatalmúlag a lightbar (fényhíd) kifejezéssel különböztetek meg, később rengeteg speciális kiadásba, ilyen-olyan csomagba bekerül, leggyakrabban rendőrségi autóként, de az 1-75 sorozatba már nem kerül vissza.

Nem alaptalanul fenyegetődzhetek azzal, hogy sok ilyet fogtok még látni!

 Mennyire oda voltam én ezért az orrért gyerekként - bár ilyen változatom nem volt.
 A "cici" helyét fényhíd vette át és menesztették a személyzetet. Az új mintázatú kerekek sokat fiatalítanak a megjelenésén.
 Mercury.
 Matchbox TP-10 Twin Pack - aka. Series 900. 1978-1980 közt gyártották. (Kép: eBay)
 Hopp, egy TP-10 verzió! Az általam nagyon kedvelt Mercedes-Benz Binz mentő helyett már az általam nagyon nem kedvelt Stretcha Fetcha mentővel. (Kép: eBay)

1968
Mercury Cougar (Regular Wheel)

1969

1970

1971

1978
Mercury Park Lane Fire Chief (Lightbar) – Fire Chief, TP10 Twin Pack – ezt a postot olvasod most!

Nincsenek megjegyzések: