2014/03/16

Játszószőnyeg: Autós filmek, avagy mit nézel szívesen?

A márciusi játszószőnyeg melletti összegyűlésünk témáját én szállítottam, így a posztot is én írom. Arról interjuvoltam meg társszezőinket, illetve a többi kisautós blog szerzőjét, hogy mi az a 3, autókhoz és/vagy motorokhoz köthető film, amit bármikor szívesen megnéznek, illetve ajánlanak másoknak. 
Íme, ezt nézzük mi:

Sam. Joe
Nem akartam olyan filmeket írni, amiket mindenki ismer, ezért inkább kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert filmeket választottam, amikre nem merném azért ráfogni, hogy "mindenképp" érdemes megnézni őket. A sorrend csak azt jelzi, hogy hogyan jutottak eszembe:
  • Christine: Mint minden Stephen King feldolgozásnál, ebből is SOKKAL jobb a könyv és nagyon más is, például van neki mondanivalója. Tiniként láttam és akkor nagyon tetszett, de talán leginkább a speciális effektusok miatt. Nekem pont ennyi az a borzongás, amit egészségesnek tartok és jól is esik.
  • A kaliforniai kölyök (California Kid): Egy kevéssé ismert film, ami tulajdonképen tévéfilmnek készült. Ezt is még a VHS korszakban láttam és nagyon szerettem. Martin Sheen főszerepli, rengeteg 50-es évekbeli amerikai autó van benne, de persze a kedvencem a főszereplő, 1934-es, Ford V8 3 Window Coupe.
 
  • Száguldó Bosszú (The Wraith): Ha már Sheen família, akkor Charlie Sheen-nel is egy film. Ez is még a VHS korszakból való, a csattanót azonnal lelövi a lefordított cím. Azt hiszem a főszereplő Dodge M4S koncepcióautó miatt szerettem, mert az szerintem mai szemmel is szép. Nem merném ráfogni, hogy jó film, de a VHS korszak az már csak ilyen volt.
wmormo
Sorrend nélkül…
  • Az Autóversenyzők című magyar film. Alapmű annak, aki egy kicsi affinitással is viseltetik az autók és az autósport irányába. Azonban igazán sokat csak a 40+ korosztály számára jelent igazán, hiszen ők azok akik, a filmen szereplőket láthatták menni a versenyeken, akikért élőben is szurkolhattak a pályák szélén, a szerencsésebbek találkozhattak, beszélgethettek velük. Innen tehát sokunk számára személyes élményeket is felidéz a film. Sok olyan, ma már nem létező autót is lehet benne látni ami hozzá tartozik a magyar (verseny)autó történelemhez is.
  • Rush. Friss élmény, és igen pozitív. Némileg hasonló érzéseket is kivált mint az előzőekben említett magyar film, azonban ez az élmény inkább csak anno az Autó-Motor – rend szerint - utolsó oldalain megjelenő F1-es tudósítások olvasásában merült ki. Jó újra/igaziból látni a régi és sokszor gyenge fotókon szereplő autókat, helyszíneket. Kicsit jobban megérthetjük az F1 és alsóbb osztályainak versenykörülményeit/háttérdolgait. Ezekről nem sok szó esett anno az újságok hasábjain. Az meg külön bónusz, hogy a sztori is a valóságon alapul, nem ment el semmilyen giccses vonulat felé. talán még kissé szárazabb is lett. Vagy tényleg így történtek ott és akkor a dolgok? Amúgy a többi versenyző klasszis megszemélyesítését hiányoltam belőle.
  • Ez egy megosztott hely, hiszen sok olyan film van, amiben van egy-két briliáns autó, autós jelenet, technikai dolog több-kevesebb sztoriba csomagolva. Lehetne beszélni a Konvojtól kezdve, a Gengszterek sofőrjén át a Száguldás a semmibe vagy akár némelyik kommerszebb német autós filmről is. De még ide tartozhat akár az annak idején látott és ma már megszerezhetetlen Autó című magyar film is amiben egy Renault R8 szerepel előbb roncsként később versenyautóvá újítva. Ezért amiben az autó egy kicsit is hangsúlyos már beletartozhat ebbe a kategóriába, pusztán a maga az autó miatt. Ha mégis egyet kellene kiemelni, akkor a Le Mans lenne az, amiben a legtöbb technikai részlet látszik, bár a sztori ott sem az erősségek közé tartozik.
Apáthi Gábor
Egyszerűen csak lenyűgöztek ezek a filmek és a bennük szereplő autók gyerekként :-) Megragadtak a fejemben.
  • Porschetolvajok (No man's land)
  • Száguldó bosszú (The Wraith): Emlékszem, hogy gyerekkényt mennyire lenyűgözött a fekete autó, ahogy mindig megjelenik, versenyez és mindig nyer és bosszút áll :-) A valóságban egy Dodge M4S. Ezt is kiadhatná valamelyik gyártó modellben :-)
Rájen
SZIRSZARJAIM
Mivel szerintem a válaszok között lesz egy csomó Halálos iramban, Tolvajtempó, Bullit, Vanishing Point (Száguldás a semmibe) és Gengszterek sofőrje, netán Ronin, én igyekszem árnyalni a képet. ;-)
  • Verdák - a "szokásos" Pixar-jegyek mind benne vannak, mint a szerethető karakterek (mármint valódi karakterek), jópofa, de egyszerű (már-már klisés) sztori, über technikai megvalósítás, sok poénos kiszólás a felnőtteknek. A második egy fokkal kevésbé tetszett.
  • Ötvös Csöpi-filmek - lásd Kicsi Kocsi összes kalandja, gyerekkorom részei voltak ezek a Bujtor-filmek, imádtam őket, nem kis részben a néha megmosolyogtató, de összességében jól koreografált üldözős jelenetek miatt, de már csak nézni is jó volt a sok klassz (mára jórészt retro) verdát a balatoni parkolókban...
  • Bónusznak két, talán kevésbé ismert Charlie Sheen-filmet ajánlok:
    A hajsza - önhibáján kívül elköt egy BMW-t egy csajjal, Henry Rollins üldözi. Inkább poén, mint akció.
    A zöldfülű - Clint Eastwood mellett egy autótolvaj-bandát üldöznek, elég jó kis oldschool akció-krimi volt.
Farkas Sándor (Alecwolf)
Égő, nem égő, nekem ők: 
  • Christine: A szemüveges lúzer és a rettenetes nőstényautó Stephen Kingtől. Nem kihagyható.
  • American graffiti: Ha valami, akkor ez a film gyönyörűen elmeséli az amerikai (autós) álmot.
  • Halálos iramban: Namost itt magyarázkodni kellene. Nem fogok. Ez a film a maga nemében kiváló - már ha a maga neme alatt a kétezres évek elejének cica tuningverdáit, és cicáit, valamint a realitást itt még csak közepesen nélkülöző autóversenyeket értjük. Emiatt kezdtem Need for Speedezni, és vettem meg az NFS: U és NFS: U2 játékokat, elsőként, számlával igazolhatóan :-)
Andrew0807
Azt hiszem, most éppen kapóra jön, hogy külön gyűjtök filmes autókat és így csak a polcon kell végig néznem, hogy felidézzek pár dolgot. Sorrendbe azonban nem tudom tenni. Számomra mindhárom film ugyanolyan jó. Csak más szemszögből.
  • The Blues Brothers: Bár a második rész már nem kapott olyan jó kritikát, mint az első, én azt ajánlom, hogy akinek tetszett az eredeti, annak a második rész sem fog csalódást okozni. Bár nem az autónak van a filmben húzó ereje, hanem a benne lévő zenéknek és előadóknak. Azok viszont mindent visznek! 
  • A leggyorsabb Indian: Talán nincs még egy olyan film, ami ennyire jól mutatja meg ember és gép kapcsolatát. Hopkins pedig itt is jót alakít. 
  • Olasz meló: Azért nem írtam bele, hogy a régi vagy az új, mert mindkettőt ugyanannyira jónak találom. Az elsőben rengeteg szép öreg autó van és megvan az egésznek a bája.. A második pedig szerintem egy jó akciófilm.
Dancergee
A motoros filmekért nem rajongok, így hát maradnak az autósok. Nincs sorrend...
porsche
  • Bullitt: Tudom, közhely, de ez van. Szerintem mindenkinek bejön ez a film. A Charger miatt számomra amúgy is kötelező darab, Greenlightban már be is szereztem. Tulajdonképpen már mindenhol kivesézték a filmet a maga kis hibáival együtt, így nincs mit róla elmondanom, csak letennem még egy voksot mellette. (Kíváncsi vagyok, hogy ki az aki nem írta oda.)
 A Bullitt-féle Charger a Greenlight értelmezésében.
  • Gone in sixty seconds (1974): Sokáig nem tudtam, hogy a 2000-ben megjelent Nicholas Cage-es film csak remake, mondjuk köszönő viszonyban sincs a kettő egymáshoz. Persze az ezredfordulós is tetszik, láttam nem egyszer, de a 74-es sokkal jobb szerintem. Nem akarok nagyon spoilerezni, de a kedvencem, mikor a vontatón ott csüng a Challanger és úgy menekül a biztonsági szolgálat elöl a főhősünk, de a fő üldözés is közel negyven perces, ami nem túl gyakori dolog még autós filmeknél sem. Két jó poén is tartozik a Mach 1-es - nesze neked GT500 - Mustanghoz a rádiós műsorvezető kapcsán és a végén a slussz poén, de itt abba is hagyom a fecsegést róla, inkább nézzétek meg.
  • The Fast and the Furious: Nagyon sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a harmadik film, mert annyi minden van ami tetszik és ide írhatnám, de végül ez mellett döntöttem. Hosszú idő után kaptuk ezt az autós témájú filmet, ami a maga idejében nagyot ütött, mondhatni stílus teremtő volt. Egy igazi autós kultúra alakult ki miatta, fellendítette a tuning érát. Persze azt döntse el mindenki, hogy ez jó vagy rossz. Kritizálni persze lehet a filmet, tele van apró csalásokkal és bakikkal, de mindenképpen érdemesnek tartom arra, hogy az ember egyszer leüljön és megnézze, ha meg már megnézte, akkor tervezze be a sorozat többi részét is.
pittlaren
Mindennemű komolyabb bevezetés nélkül:
  • Faster - Rohanás: Dwayne "The Rock" Johnson és az 1971-es Chevy Malibu SS remek párost alkot. Klasszikus bosszúmozi, melyben a névtelen főhős a bosszú angyalaként vág rendet a rosszfiúk közt, és vesz elégtételt a saját megtiport életéért. Az autós jelenetek - sajnálatosan kevés van belőlük! - remekül megkomponáltak, közük sincs - szerencsére! - a F&F sorozat már-már komédiába hajló autós balettjeihez. Kőkemény, szikár akciómozi, amely tömérdek hatásvadász jelenettel operál, de pont ettől működik: ahol feltűnik a fekete Chevy, ott kő kövön - bűn megtorlatlanul - nem marad.
  • Bullitt: Közel fél évszázada forogtak azok a kamerák, amelyek a filmtörténelem - szerintem - méltán leghíresebb autós üldözéses jeleneteit forgatták. És, noha már akkor sem voltak ismeretlenek a technika azon vívmányai, amelyek által egyes jelentek a valóságosnál sokkal veszélyesebbnek tűnnek mint valójában, izzadság, vér, verejték, - és persze benzin - szaga van  minden jelenetnek.
  • Gran Torino: "Nem vagyok jó ember...". Ezzel a felütéssel indít Clint Eastwood mozija, és ezzel nem hazudik: Korea és Vietnam veteránja aztán tényleg nem vádolható túlzott szentimentalizmussal. Megözvegyült, saját családjától elidegenedett, egyetlen kapcsolatot az unokájával a címbéli autó jelenti. Clint Eastwood pályafutásának méltó összegzése: kicsit Piszkos Harry, kicsit western, kicsit zsaru-(hős)mozi.
Tommi
Bár én dobtam fel ezt a kérdést, elég nehezen találtam ki, melyik filmeket is vegyem bele ebbe az ajánlóba, de végül is rájöttem. Ami érdekes, hogy senkivel sincs átfedésben az én három kedvencem.

6 megjegyzés:

alecwolf írta...

Még jó, hogy nem magyarázkodom a FaFu-nál :)
Szinte mindenki választottjaival egyet tudok érteni, viszont a Wraith és a Blues Brothers nagyon kimaradt eddig :(
Klassz kis csokor ez, és akkor még az autós sorozatokról nem is ejtettünk szót! :)

cserkoaki írta...

A Mad Max l-ll kimaradt mindenkinél pedig autósjelenetekben verhetetlen!

Dancergee írta...

Nem is gondoltam volna, hogy többeknek bejött a "Wraith" aka Turbointerceptor...

Ötlet:
majd egyszer olyan körkérdés is lehet, hogy melyik az a 3 kisautó, amit nagyon szeretnél birtokolni 1:64-ben.... Vagy ez volt már valamikor/valahol téma?

Sam. Joe írta...

Nahát! Álmomban nem gondoltam volna, hogy a Wraith ennyire népszerű!

Sam. Joe írta...

Dancergee:

Jó ötlet, be is küldöm árpilisra!

Viktor írta...

Azért az kár hogy a tavon átugrató Lambo-t(Speed Zone) senki nem írta. Nem egy nagyon nagy film, de autós és nekem az egyik meghatározó film volt gyerekkoromban.