2010/04/23

Matchbox MB-13 Superfast Chevrolet Silverado SS

Tényleg csak a jó ég a megmondhatója, hogy mi vezetheti a Matteles srácok kezét, amikor kiválasztanak egy-egy típust ahhoz, hogy megmintázzák kisautóként. A Chevy Silverado Matchboxba öntését sem értem. Dögunalmas pickup, pont olyan mint bármelyik másik ilyen, azaz elől van a motorja, hátul hajt, közte meg maga a megtestesült unalom mert nagyjából annyira áramvonalas, meg izgalmas formákkal teli mint egy klinkertégla. Vagy pont azért került bele a kínálatba, mert ez az amerikai jó munkásember Barkasa? Biztos ami biztos, azért a csúcsváltozatról vettek mintát.

A Silverado vajon mi?
A General Motors a Silverado nevet a C/K pickupjainál használta 1975-től kezdődően 1999-ig a magasabb felszereltség ismertetőjegyeként. Nagyon hasonló módon a GMC is ugyanerre alkalmazta a Sierrát, azaz hogy megkülönböztesse a felszereltségi variációkat, úgyis mint például Sierra, High Sierra, Sierra Grande, Sierra Classic és így tovább. A Chevrolet és a GMC teherautók közti kapcsolatot pedig átvettük már egyszer régebben. Így a Chevrolet Silverado és a GMC Sierra teherautók alapvetően ugyanazok 99-től kezdődő történetük során, de mint az előbb idézett linkben szereplő teherautóknál, a pickupoknál is ugyanez a helyzet, a Silverado jelenti az alacsonyabb felszereltségű, a Sierra az extrákkal jobban telepakolt változatot. A Chevy motorkínálata 4,3 literes V6-ostól (195 lóerő), egészen 6,2 literes V8-ig (403 lóerő) terjed. Ezek mind benzinmotorok és csak az egyik GMC verzióhoz rendelhet 6,6 literes, 365 lóerős dízel V8-as. A Silveradohoz többféle 4 sebességes automata és egyetlen ötsebességes manuális váltó rendelhető, a fejlettebb, többet tudó váltók már a GMC-khez és a Heavy Duty (kb. „Nehéz Szolgálat”) változatokhoz tartoznak. A Silverado kivitele sokféle lehet. Szerelhetik szimpla háromszemélyes, egybepados fülkével, hosszított, 2+2 fél ajtós, ötüléses fülkével (extended cab), illetve négyajtós, nagy fülkével (crew cab).

Az SS vajon mi?
2003-ban dobják piacra a Silverado SS-t. A Chevynél az SS a nagyobb teljesítményű, feszesebb futóművű, sportosabb felszereltségű modelleket jelentette, és tulajdonképpen a Super Sport rövidítése. Az extended cab változatú Silveradóra épülő SS, 6 literes, 345 lovas V8-as blokkot kap, amit a GMC és a Chevy VortecMAX néven emleget és ami egyébként a második generációs Cadillac Escalade SUV-ban is szolgálatot teljesít HO 6000 fedőnéven. Eredetileg az SS állandó összkerékhajtású volt, de ezt később megváltoztatták és mára már csak hátsókerék hajtással kapható. A felfüggesztésen is változtattak, az SS a Z60 nevű futóművel és 20 hüvelykes felnikkel érkezik.

2006-os Superfast
Ahogy elnézegettem Arehnél a különböző változatokat, a Silverado SS inkább az amerikai piacon került forgalomba a Matchboxnál. A 2005-ös (vörösesbordó) és 2006-os (fekete) ROW Superfast verziók tűnnek az eredeti legpontosabb másolatainak. Az SS feliratok ott vannak az első ajtókon és a plató ajtaján hátul és ezek a kerekek idézik leginkább azt a felnit amivel az SS a gyárból kigördült. Amúgy ez változatlanul egy dög nagy, nem túl izgalmas amerikai pickup, sem több, sem kevesebb. Kifestették a világítótesteit elől és hátul, előre arannyal került fel a Chevy „csokornyakkendő” és a beltere is egészen részletes. Úgyhogy bátran mondhatjuk rá, hogy egy nem túl izgalmas platós kisteherautót sikerült igényesen megmintázni ebben az 1:60 körüli méretarányban.

2006-os, MB-13 Superfast Chevrolet Silverado SS, NRFB.
Ezek a nagy kerekek még emlékeztetnek is az eredetin lévő felnikre, az első ajtókon ott az SS felirat.
Kifestett világítótestek, arany színű Chevy embléma.
Hátul is ott az SS.
Ez pedig az eredeti, Silverado SS, mely csak extended cab-el volt rendelhető.

4 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Korrekt kis poszt. Egy hasonlóm nekem is van, csak A) nem MB, B) valóban 1:60 körüli méretarányú, szemben az itt bemutatott "kis"autó inkább 1:70-ével. Hamarosna megmutatom :) De az írásod hatására még az is lehet, hogy majd ezt is beszerzem...

dancergee írta...

Az igazi valahogy pofásabb szerintem mint az MB, nem?

Charlie Brown írta...

Szerintem nem csak autókülönlegességeknek van helyük a kisautók között, a homokozóba is kellenek az "igáslovak". Viszont ejj, ezek a kerekek... Mekkorák már, és milyen peres. Mi ez kérem, valami HotWheels?! Ez a felni faszán mutat az Opel Speedsteren, de egy pickupon?! Nálam egy ilyen kerékválasztás válóok. :/
Nem értem én ezt, komolyan mondom. Találtak volna ennél ezerszer jobban illőt is a "kerekesdobozukban", mondjuk azt amit a Mitsu L200 alá is raktak, na az pickupra való, és az 5 helyett 6 küllő ellenére a felniforma is legalább ennyire, sőt szerintem még jobban is hajazna az eredetire.

Névtelen írta...

Én szeretem a pick-upokat, de közülük is mint másból a régebbiek jönnek be inkább, az újabbak közül talán csak a Dodge Ram-ek néznek ki érdekesen, tetszetősen. Ez a pick-up nekem sem tetszett annyira, hogy megvegyem, de voltak a Matchboxnál ennél klasszisokkal unalmasabb darabok is, legalábbis számomra.