2010/04/26

Matchboxon kívüliek: Efsi-3042 és 3062 Mercedes-Benz Army Covered Truck és Army Trailer

1963 és 1974 között gyártotta a Daimler-Benz az LP sorozatú teherautóit. Ez a Matchbox Memories hűséges látogatói számára ismerősek kell legyenek, hiszen a MB-01 Mercedes Truck és MB-02 Mercedes Trailer régi klasszikusok és számos változatuk létezik regular és Superfast kerékkel egyaránt. Egy – nálunk legalábbis – jobbára ismeretlen gyártótól megtaláltam a Matchbox édes testvérét.

Az Efsi vajon mi?
Túrtam a netet lelkesen, de rengeteg ellentmondásos adattal találkoztam. Az mindenesetre biztos, hogy az Efsi, Best-Box (máshol Bestbox) néven kezdi meg működését, de már a kezdetek évében sem értenek egyet a források, vagy 1959-ben, vagy 1962-ben. Az viszont biztos, hogy a cég Holland, hiszen minden modelljük alján ott a büszke felirat: „Made in Holland”. Mi több, a céget a Holland kormány hozza létre csökkent munkaképességűek foglalkoztatására! (Mekkora óriási ötlet ez, nem? Melyikőnk nem venne Matchbox, vagy Hot Wheels közeli minőségű Magyarországon gyártott játékautókat, hasonló áron, ha tudnánk, hogy azokat kik készítik!?) A névválasztás nem véletlenül „Matchbox közeli”, a termékek minősége pedig az összes forrás szerint is teljes egészében összevethető a regular wheel Matchboxokéval. (Én magamtól nem mertem volna ilyen kijelentést tenni azzal a cakk-pakk három Efsi termékkel, ami a birtokomban van, de ezekről nekem is ez volt a benyomásom.) Mi több a Bestbox járművek léptéke is nagyjából ilyen. Valamikor az 1970-es évek elején a cég nevet vált Efsi-re és a források gyanítják, hogy a Matchbox keze lehet a dologban. Innen már elég zavaros a történet, az 1988 környékén a gyárat bezárják és ezzel az Efsi márkanév is eltűnik. Az öntőformák egy Holland-Oto nevű céghez kerülnek, mely egy ma is létező cég, az előző linken megtalálható a weboldaluk.

Mercedes Truck
Sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy a háromtengelyes teherautó és a hozzá tartozó pótkocsi mikor készülhetett, de egészen biztos, hogy a készítők alaposan szemügyre vették a Matchbox fentebb már linkelt szerelvényét akkor, amikor megmintázták. Sok szempontból édes testvérek is lehetnének, mi több megkockáztatom, hogy az Efsi jobban sikerült, mint a Matchbox. Elől a fülkében van beltér, igaz részletesnek nem nevezném. Gyakorlatilag kimerül egy jókora ülőhelyben, kormánykerék, műszerfal és efféle játszi hívságok nincsenek – ezzel persze még mindig több, mint a beltér nélküli Matchbox. A platón lévő ponyva szakasztott hasonló, mint a Matchboxé, pont ugyanúgy le is lehet venni róla, de persze erről elfelejtettem fotót készíteni. Viszont maga a teljes plató hátradönthető. Ennek az a magyarázata, hogy ugyanazt az alvázat számos verzió, köztük dömper készítéséhez is használták. Az külön piros pontot érdemel, hogy nem lebutították fix platósra, hanem megtartották ezt a mozgatható részletet. A plató tengelye képezi a vonóhorgot is és meglepő módon ez az alkatrész műanyag. Az én példányomon a horog csúcsa le van törve – játszottak vele, ez látszik is a kisautón – ezért már csak sík felületen hajlandó vontatni az utánfutót. A kerekek – mint már többször említettem – nagyon hasonlóak a Matchbox regular wheelhez, de a járgány tengelyei sokkal vékonyabbak, mint amit a Matchbox használt, ezért sokkal jobban gurul mint azok. Az utánfutó igazi telitalálat, a pótkerék igazi szeretni való extra és valószínűleg be lehet ragasztva, különben már réges-régen elveszett volna.

Az Efsi pótkocsis Mercedes teherautó szerelvényét szerintem ne hagyjátok ki, ha szembe jön veletek egy, mert nagyon hasonló minőséget képvisel – ebben is bőven van fém – mint a korai Matchboxok. Ha szerettétek az MB-01 és MB-02 Mercedes szerelvényt a Matchboxtól, akkor ezt is szeretni fogjátok!

Efsi-3042 Mercedes-Benz Army Covered Truck. A háttérben nem véletlenül kandikál a Matchbox, Mercedes LP teherautó értelmezésének katonai verziója - aki amúgy eladó. (Ez, és további Matchbox Merci LP modellek, a használtautó-kereskedésben!)
Az Efsi-nek van beltere, még ha bénácska is. Hollandia-Anglia 1:0.
Három tengely, tartályok a kerekek között. Hollandia-Anglia 2:0.
A plató így hátranyitható, ami persze marhaság egy ilyen járműnél, de mint játékszer vadállat, nem? Hollandia-Anglia: 3:0
Ilyen a teljes szerelvény. Szerintem állat.
A vonóhorog műanyag - ez a Matchboxon nagyjából atomcsapást is kiálló fém - az utánfutón a pótkerék viszont mindent visz! Jól látszik, hogy itt vékonyabb tengelyeket használtak, mint a Matchbox - jobban is gurul, viszont simán el lehetne törni, ha erősen megnyomnánk. Hollandia-Anglia 5:2.
A pótkocsin viszont már fém a horog, ugyanúgy mint a Matchboxnál. Hasonlítsátok össze az Efsi-t a Matchbox kivitelezésével és merjétek azt mondani, hogy nem lestek róla!
A billenő plató magyarázata, a dömper változat az Efsi-től. (A kép az eBay-ről származik.)
Konténerszállító, erősen Majorette-re hajazó kerekekkel. Ha lekattintjátok ezt a linket: Szörnyű gondolatom támadt! A részletek alább! (A kép az eBay-ről származik.)
PTT Telecom színekben ugyanaz. Nem rossz! Határozottan nem! (A kép az eBay-ről származik.)
ELF tartálykocsi. A megoldás engem a Metalcar, Matchbox Atlas Truck nyúlásának tartályos változatára emlékeztet. (A kép az eBay-ről származik.)
Ugyanaz Shell színekben. (A kép az eBay-ről származik.)
Ugyanaz nyergesvontatóban. Hú, ez nagyon tetszik, ez nagyon kéne! Az volt a gyanúm, a fentebb linkelt Majorette Magirus szerelvénnyel mutatott apró hasonlóságok kapcsán, hogy volt valami egymásnak gyártás a Franciákkal, de a Majorette kínálatában nem volt Mercedes LP, csak későbbi teherautók. (A kép az eBay-ről származik.)

2 megjegyzés:

AndrewBoy írta...

Nekem fehér dobozos van! Már nagyon régi

Sam. Joe írta...

Fehér dobozos? Mint a bútorszállító kék?