2009/02/02

Matchbox Convoy premiersorozat: CY-7 Peterbilt Tanker

Az 1982-es Convoy premiersor utolsó előtti tagjáról sem kell hosszan értekeznem, mert csupa olyasmiből épül fel, amit már láttunk előtte máshol.

A csőrös Peterbilt vontatót a Matchbox Memories látogatók lassan már éjjel, ködben, csukott szemmel, pusztán a hangja után is meg fogják ismerni – annyit szerepelt már itt. Nincs mit tenni a Convoy széria valószínűleg legtöbbet „foglalkoztatott” traktora, de biztos ami biztos álljon itt egy link arra a postra, ahol felvillantottam egy fotót a Peterbilt 379 eredetiről.

Az utána kötött Tanker Trailer ugyan a Convoy sorozatban itt volt látható először, de egyértelműen a TP-2 Twin Pack-ből származik. A különbségek? A nyilvánvalóakon – szín és cégjelzés – a jellegzetes Convoy kerekek, két láb, hogy ne essen orra a pótos, ha leakasztják a vontatóról, illetve a Convoy sorozatra jellemző, alsó „keresztvas” nélküli vonószem. A többi az bizony ugyanolyan. Alapvetően nekem ez a régi fajta, az európai kamionokra sokkal jellemzőbb tartály lényegesen jobban tetszik, mint az azóta bevezetett új, amerikai mintájú. A régi még az amerikai vontatók mögött is jól mutatott, míg az új az európai vontatók mögött kicsit furán fest.


Matchbox CY-7 Peterbilt Tanker. Érdekes, hogy a tartályon kicsit sérült a matrica, míg a vontató szinte makulátlan.
A tanker a Twin Pack-ek TP-2-jéből ered. Konkrétan a lánya.
A CY-7-ből a Convoy Project több eltérő festésű vontatót is említ, de a képek sajna hiányoznak.
A műanyag "tartály" teljesen olyan maradt, mint a TP-2-őn.
Ebből a darabból nincs dobozos verzióm, de a G-2 Convoy Action Pack-ben egy teljesen hibátlan, eltérő verzió lakik belőle. A képen nem látszik, de a dobozt hátul egy csomó cellux tartja egyben, ezért nagyon nem akaródzik szétszednem. Ha egyszer mégis, igérem pótolom a képeket.

4 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Ezt a verziót még nem láttam eddig. Olyanom van, ami a dobozban van, meg egyszer láttam ugyanolyant, csak fehér volt a csík a fülkén, és nem sárga.

Névtelen írta...

Szia
Még nem ismerjük egymást, de rendszeres olvasója vagyok a blogodnak.
Nekem is ez a verzió van meg, csak a vontatmányon a felirat nem matrica, hanem festve /tampozva / van. Gondolom a tartóssága miatt fejlesztettek. Vagy, ha a festett volt hamarább, akkor költséget csökkentettek a matricázással.
Ugyanez a vontatmánya a Mack Orange Juice verziónak. Ennél az a vicces, hogy a tartály hátán látható tűzveszélyes anyag jelzést rajta hagyták... Bár lehet, hogy a narancsot is lehet addig főzni, hogy gyúlékony legyen ?! Na megkérdezem Apukámat ;)

Sam. Joe írta...

Tommyz: Üdv a "fedélzeten"! Biztos az Agent Orange nevű dolgot szállítják benne, de az amennyire tudom "csak" mérgező és születési rendellenességet okoz, robbanni nem robban.

http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_orange

Névtelen írta...

Én inkább erre gondoltam... bár ez elég szörnyű lehet.
http://www.webcukraszda.hu/ital_search.php?id=57

... meg erre :
http://matchboxconvoys.com/CY035.html