2008/03/16

Movie Cars – Jaguar XJS – 1978 The Return of the Saint

Zavarban vagyok, hogy vajon ez a sorozat futott-e nálunk, vagy sem, de azt hiszem, hogy az utóbbi. Roger Moore az eredeti The Saint – csak tudnám, hogy a Szentből nálunk hogy a bánatban lett „Angyal” – sorozatban mint Simon Templar megtestesítője, emblematikus figurája volt a hetvenes évek hazai televíziózásának. Ehhez a sorozathoz nem kisebb fegyvertény fűződik, minthogy legendává tette a Volvo P1800-at. Azért azt, mert a British Leyland nem volt hajlandó egy Jaguar E-Type-al támogatni a legnagyobb bunyó után is élére vasalva maradó szépfiú imidzsét. A folytatás, a The Return of the Saint (A Szent / Angyal visszatér) esetében már nem követték el ezt a hibát, és nem haboztak egy Jaguar XJS-t hozzávágni a készítőkhöz. Zseniális oldalt találtam, ami töviről-hegyire kitárgyalja az Angyal viselt dolgait és még autóbuzisági szempontból is elemzi a forgatáshoz használt Jaguar XJS-(eke)t. Érdemes elolvasni az előbb linkelt oldalon található cikket, mert olyan apróságokat is megtudhatunk, hogy a V12-es motor mellé manuális váltója volt – az XJS-ek 99%-át automatával adták el –, milyen színű volt kívül és belül illetve, hogy mind a mai napig megvan az eredeti autó, igaz iszonyú lepusztult állapotban.

Ami az autót magát illeti? Nos, minden idők legzseniálisabb autós tévéműsora, a Top Gear többször is foglalkozott ezzel a klasszikussal, amiből az egyik legvisszafogottabb epizódot idézném fel itt:

Ami a Corgi Juniors féle XJS értelmezést illeti, teljesen ki vagyok békülve vele, és nem fogom ízekre szedni, mint a Matchbox Pontiac Firebird értelmezését a múltkor. Én elsőgenerációs modellnek nézem, akkoriból, amikor még XJ-S-nek hívták és minden fontos, ebben a méretarányban elvárható részlete rendben van. Ugyanakkor az Angyal szolgálati járművének kikiáltott „mörcsöndájzing” példányt teljesen elszúrták, nem jók a színek – sem kívül, sem belül – nincs napfénytető, szóval attól Angyal, hogy rajta van a matrica. Azzal együtt kölyökkoromban nagy májerség volt ilyet birtokolni az isiben!

Egy kupac Jaguar XJS (XJ-S) a Corgi Juniors-tól. Az Angyal szolgálati járműve nem követi az eredetit sem színben, sem felszereltségben. Amúgy hibátlanul követik az első generációs modelleket. A "Special MOTOR SHOW '82 Edition" változat tényleg spéci, mert az átlátszatlan fekete szélvédők okán elhagyták a belterét, lóg is rendesen a szélvédő műanyag eleme.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem Maisto- és Road Champs-féle XJS-em van... A Maisto szép, a Road Champs szebb... Megpróbálom minél előbb publikálni...

Névtelen írta...

Meg is történt a mielőbbi publikálás...

Figyelem! Önreklám:
http://tommi.blog.hu/2008/03/16/jaguar_xj_s_v12