2007/09/03

Thunderbirds - Rolls-Royce FAB 1

Lévén pont annyira tudok örülni mások klassz cuccainak, mint a saját vackaimnak, régóta tervezem, hogy ismerősök és barátok gyűjteményéből is csemegézgetek a Matchbox Memories lapjain. Nos, ez logisztikai okokból még eddig nem jött össze, de Rauscher Tamás megkönnyítette a dolgom, „házhoz jött”. (Az oldalát pillanatokon belül ki is teszem a linkek közé, hiszen minél több hazai oldal foglalkozik a Matchboxokkal, annál jobb, másfelől van pár olyan Convoy a gyűjteményében, amitől szép hosszú nyálcsíkot húzok magam után, mint a csiga.) Tamással a Vateráról ismerjük egymást, tőle vettem azt a Code 2 DAF szerelvényt, mely már szerepelt itt régebben. A minap megkeresett azzal, hogy van valamije, ami Matchbox, de fogalma sincs mi ez, nem leli nyomát. Küldött is róla pár fotót – lásd őket alább. Remélem nem tűnők szerénytelennek, de gyakorló eBay látogatóként és sci-fi sorozat kedvelőként én tudom, hogy mi ez!

1965-ben az Egyesült Királyságban a televízió elkezdi vetíteni a Thunderbirds című bábfilmsorozatot. Az, hogy bábfilm ne tévesszen meg senkit, ez egy ifjúsági sci-fi sorozat és nagyjából úgy rabul ejti az akkori gyerkőcöket, mint mondjuk nálunk a Mézga Aladár Különös Kalandjai – hogy a sci-finél maradjunk – és pont annyira kultsorozat is. A kivitelezés amúgy roppant profi, a stílusnak neve is van, „SuperMarionation”. Ha egyszer lesz egy kis pénzem, amivel nem tudok mit kezdeni – azaz soha –, akkor be fogom szerezni a sorozatot DVD-n, mert egyszerűen kíváncsi vagyok rá. A Dire Straits 1991-es, Calling Elvis című dalának videoklipjében vendégszerepelnek a Thunderbirds hősei és járműveik (Thunderbirds 1-4). Minőségi referencia gyanánt beillesztettem a klipet a YouTube-ról. A mi tévés kultúránkhoz jobban köthető érdekessége annyi van még a dolognak, hogy a Thunderbirds a sikeres producerpáros, Gerry és Sylvia Anderson munkája. Őket mi az Alfa Holdbázis (Space: 1999) révén ismerjük.
Nos, ami Tamásnak van, az a sorozat egyik szereplőjének, Lady Penelopé-nak a speciális Rolls-Royce-sza, a Fab 1 (Fabulous – legendás, mesés). Most épp nincs kéznél a Charlie Mack katalógus, így nem tudom ellenőrizni, de az egyik eBay aukción az eladó TB005-ként – gondolom Thunderbirds 5 – hivatkozik rá és 1992-es kiadási dátumot említ, ami egybevág azzal, amit Tamás ír az alvázon olvasható adatokról. Közben Areh-nél is megleltem, tehát a fenti információ korrektnek tekinthető. A Thunderbirds járműveit a Dinky és a Corgi is kiadta elég változatos méretarányokban. A Matchbox a szereplőkről még babákat is készített. Kicsit visszautalnék a Dire Straits klipre, amiben egy pillanatra felbukkan Lady Penelope – csak a Fab 1 nem – akinek maga Sylvia Anderson kölcsönözte a hangját a sorozatban. A Matchbox kínálatában a Thunderbirds járművek kakukktojásként funkcionálnak, mert nem részei egyik ismert sorozatnak sem, de ahogy a Superfast kerekekből elnézem, a Fab 1 eléggé 1-75-höz hasonló léptékű lehet.

Érdekes és mifelénk meglehetősen ritka darab! Köszönöm szépen Tamás, hogy bemutathattam!Rolls-Royce FAB 1, egyenesen a Thunderbirds sorozatból. Rauscher Tamás képei a gyűjteményéből.

Eredeti csomagolásban így fest - kép az eBay-ről.

Nincsenek megjegyzések: