2021/09/17

Johnny Lightning #968 1977 Dodge Monaco

Ha láttál amerikai filmet az 1970-es évek végéről – vagy amelyik akkoriban játszódik – akkor bizonyosan láttál már ilyen autót rendőrgúnyában. Vagy éppen jelöletlen rendőrautóként. Annyira üvölt róla hogy az, hogy még a Johnny Lightning is annak árulja.

Full Size Sedan
Az alcím, a jármű méretére utal, miszerint ez a tápláléklánc csúcsán helyet foglaló, döbbenetes méretű tepsi. A Monaco öt generációt ért meg, ez abból a negyedik, aminek a premieréve pont az, amivel dolgunk van, 1977. Tényleg számtalan filmből és sorozatból lehet ismerős, példaként az első Terminátor film ugrik be, de a Hazárd Megye Lordjai is helyes megfejtés. Az előző generáció is emlékezetes, merthogy a Bluesmobil abból való – a szomszédnak volt olyanja. A típusismertetőt az eredeti katalógussal tudnám le – engem teljesen lenyűgöz, hogy ennyire különböző kivitelű autókat árultak ugyanazon a néven. 













Pre-owned
A helyzet az, hogy ennek a darabnak ismerem az előző gazdiát. Rájen jegyez is róla egy postot, ami azért is jó, mert most, mikor e sorokat írom, jöttem rá, hogy szemből csak úgy sikerült lefotóznom, hogy rossz helyen van a fókusz. Bezzeg nála!

Nagyon érdekes, hogy a motorháztető pont úgy néz ki, mint amit ki lehet nyitni. Pedig nem. A helyzet az, hogy eredetileg kinyithatóra tervezték. Például ugyanennek a járgánynak a Ghostbusters – amúgy zseniális – szettben lévő, New York-i rendőrautó változatán nyitható. Bevallom megpróbáltam ösztökélni az első kerekek kerékjárati nyílása felől egy apró csavarhúzóval, de baljós recsegés volt az eredmény, szóval gyorsan abbahagytam. De a fentebb linkelt oldalon lévő kép le is buktatja a dolgot, mert ott van egy műanyag inzert a motornak és a kerékdoboknak, ami ebből hiányzik.

A minőség és a részletesség a szokott JL minőség – bár pont ennél a darabnál sikerült egy kis ezüst festéket elkenni. Gyűjtői darab, abszolút ajánlott!

A fókusz teljesen rossz helyen van, de az előző tulaj készített róla tökéletes képet ebből a szögből. Az Öltönyös Csávó most zsaruszerepben. Jól elállta a tűzcsapot, ami az Egyesült Államokban kb. főbűn.
Ebből a szögből nagyon jól látszik, hogy a motorházfedél külön darab. Eredetileg nyithatónak szánták. A minőség abszolút gyűjtői, bár pont erre a példányra került egy festékfolt. Öltönyös Csávó elállt a tűzcsap elől.
Jó ez a szín. Ha megnézitek a katalógust látszik, hogy bizony ez gyári árnyalata az eredetinek.

Ilyen lehetett NRFB állapotában - Forever 64 Release 11, 2011 (Kép: eBay)

Nincsenek megjegyzések: