2019/05/30

Hot Wheels és a Rola-matics

Rendhagyó módon, most nem egy konkrét kisautót szeretnék nektek részletesen megmutatni, hanem inkább egy "jelenséget".

Emlékeztek még a Matchbox-nak a Rola-matics nevezetű megoldására? Először a Wild Life Truck kapcsán került itt szóba. A lényeg, hogy az autó tologatásával az autón valamelyik alkatrésze elkezd "mozogni". Évtizedek óta nem készülnek már ilyen kialakítású Matchbox-ok, ám a Mattel úgy gondolta, hogy leporolja és újra előveszi ezt a megoldást immáron a Hot Wheels márka égisze alatt. Persze a név is elmaradt, csupán csak a blisterek hátulján van egy külön kis ábra, hogy az adott autó tud valami spéci dolgot. Mivel újabban ezek a kelleténél is jóval nagyobb mértékben - lásd WC - fantázia modellek, így sokáig fel sem tűnt, hogy léteznek.

Egész pontosan akkor tűnt fel, mikor a fiam kapott egy Shark Bite nevű cápaautót, aminek az alsó állkapcsa mozog ahogyan toljuk előre a kisautót. Külön kihangsúlyozom, hogy előre, mivel ennek a kialakítása révén hátrafelé befékezi az első kerekeket. Tolatni tehát nem lehet vele, viszont kellő kerék állások mellett előre felé elég sűrű állkapocs csattogtatást lehet vele elérni. Ennek oka, hogy mind a két első keréken van a mozgatásért felelős pöcök, ami a Matchbox korai megoldásához képest elég vaskos lett, gondolom biztonsági/tartóssági okokból. A lényeg azonban, hogy egy jó ötletet leporoltak és újra köztünk van, talán a közel jövőben valamelyik realisztikusabb kisautón is megjelenik.

 Hot Wheels Shark Bite
Az a kis nyúlvány mozgatja az állkapcsot
Mindez mozgásban

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már egy ideje látom ezeket a jópofa HW példányokat, de a Rola-Matics párhuzam nem sejlett fel. Viszont teljesen jogos!

"nihil novi sub sole" :)

varadyg

somytomy írta...

De jó új posztot látni itt. A Rolamatics leporolása is érdekes, vajon megint lesz rugózás vagy nyitható ajtó is?
Tudom, bilibe lóg a kezem :-)

Trolleybus írta...

Annyi idióta kreténség bukkan fel a HW-nél, hogy egyesek rejtett funkciója fel sem tűnik - nem mintha ettől kívánatosabbak lennének, de ez legalább érdekesség, valóban lenne keresnivalójuk "rendesebb" modelleken is.