2019/05/23

Matchboxon kívüliek: Majorette Deluxe Collection - Porsche 911 Turbo

A Matchbox-hoz hasonlóan a Majorette is létrehozott egy sorozatot, amiben egy kicsit felextrázott, már-már modell szerű kisautókat kínáltak.

Serie 1000
1990-ben debütált az ezres széria, barátibb nevén Deluxe Collection. Összesen hét modell jelent meg, ezek közül mindegyik két színben. 1993-ban lett vége a sorozatnak, így az addigra elkészült nyolcadik modell már nem jelenhetett meg. Míg a Matchbox főként beérte a részletek kifestésével és gumis kerekekkel, addig a francia gyártó ennél jóval nagyobb mértékben nyúlt hozzá az alapokhoz. Természetesen a kívánkozó részek itt is ki lettek festve, azonban a fő lámpatesteket külön műanyag elemből alkották újra. Mindegyik modell a típusra jellemző felniket kapott.

A sárga lámpás
Nem meglepő módon a figyelmemet a Porsche 911 Turbo keltette fel, amiből a fehér festésű változatot itthon sikerült beszereznem "dobozával" együtt. A külső karton csomagolás és a rögzítő csavar híján volt ugyan, de a papír nem hiányzik, a csavart pedig sikerült itthon pótolnom. Őszintén szólva megdöbbentően jól néz, mert ugyan a sima verzió is bővelkedik a részletekben, de azok így kifestve érvényesülnek igazán. A fényszórók műanyag búrát kaptak, a többit pedig festéssel hozták felszínre. A hátsó lámpát három darabból sikerült összehozniuk, így egy sima piros csík helyett meg van a tolatólámpa és az index is. Természetesen a közepéből a Porsche felirat sem hiányzik. A hatalmas hátsó spoiler is új, ugyanis itt már a három hosszanti bordákat is megcsinálták. Alig észrevehető, de az ablaktörlők is kaptak króm kiemelést - talán a fekete szerencsésebb lett volna. A kerekek természetesen króm peremmel ellátott fekete Fuchs felnik, amiket valódi gumi vesz körbe. Mintázott a futófelület is, ráadásul a két tengely eltérő szélességű is. A beltérben sok változás nincs azt leszámítva, hogy van rendes ajtókárpit, amiből megcsinálták a visszapillantókat, tükörfóliás betéttel. Nem csoda hát, hogy ilyen jó fest, bár van csekély árnyoldala is. Kötelességemnek érzem ezeket is megemlíteni, mert bár élőben nem túl szembeötlőek, a képeken ezek nagyon is jól látszanak. Az öntő szerszám sorjái sajnos a kelleténél jobban szem előtt vannak, a Porsche logó kicsit nagy lett az orrán, illetve én hiányolom a kilógó kipufogóvégeket. Apró szépséghiba, hogy ezen a példányon a bal elején kicsit elcsúszott a tampózás.

Majorette Deluxe Collection - Porsche 911 Turbo
A sárga fényszórók egyértelműen a francia gyökereire utalnak
A Fuchs felnit is megcsinálták hozzá
Talán a hátsó fertály alakult át leginkább. Több elemből áll a hátsó lámpa, a spoiler is részletesebb, valamint a tükör valóban tükör.
Az alja is fém, ráadásul csavaros rögzítésű. A gumik szélessége is eltér a két tengelyen.
Egy csavar fogja középen az autót
 Kapott feliratot is az alap
Buborékba zárva
 A két kis felhajtódó fülecske értelme bizonyos szögekben jól érvényesül
 Látszik, hogy számos helyen hozzányúltak az alap öntvényhez
 Az ajtókárpitból alakították ki a visszapillantó tükröt
Az 1990-es Majorette katalógus aktuális oldala

1 megjegyzés:

uszodabetyár írta...

Hát ez nagyon klassz modell, sosem hallottam erről a majorette sorozatról. Elég egyediek a megoldásai.

Örülök, hogy feltámadt tetszhalott állapotából, és újra friss posztokkal jelentkezik a blog!!! :)