2013/06/04

Átalakítások: Majorette és Matchbox MB-20 Range Rover

A cím szokatlan. Nem véletlenül van azonban így. A szélsőséges átalakítási mániám egyik újabb tette ez a kocsi. Persze, hogy megint benyúltam az alkatrészes dobozomba és a kezembe akadt a Majorette tűzoltósági Range Rovere. Mivel ebben a dobozban volt eleve csak alkatrész vagy autómaradvány szinten létezett. De én máris magát egy Range Rover különleges célú járművet láttam bele.

Némi technikai titok kerül a képen bemutatásra

Népek, nemzetek (termékeinek) összefonódása
Ez még nem ok az izgalomra, de az autónak nem volt meg semmije, csak a kaszni, a kopott beltér és az elejéből egy odaszegecselt darab. Az ötlet adott volt már, tehát futómű és alváz kell a kocsihoz. Mivel szinte semmit nem dobok el, így van egy néhány padlólemezem is a megfelelő dobozban. Itt keresgéltem, amikor is ráleltem a Matchbox Police Patroljának padlólemezére, (ami amúgy Range Rover aki nem ismerné). Egy lépték, egy típus, két gyártó. Ha ismerik a léptéket és pontosan tudnak gyártani, akkor sok gond nem lehet a tengelytávval. Nyilván az egyéb illesztések még morfondírozás tárgyát képezik, de a tengelytáv a leglényegesebb az illesztéseknél. Az viszont stimmelt. Típustörténeti áttekintés már korábban megvolt, így egyből nézzünk be az autóátalakító műhelybe!

"And now for something completly different": Némi Range hirdetés, ami nem mostanság készült.

Az alváz és a kaszni faragásásnak és illesztésének mozzanatai

Matchbox alvázat illeszteni egy Majo kasznihoz. Más elv, más kialakítás, más végeredmény. Természetszerűleg vágni és újrailleszteni kellett a padlólemezt, hogy passzoljon a kasznihoz elöl-hátul és illeszkedjen a megmaradt hűtőrácshoz is. Sajnos a hátsó lökhárító nem illeszkedett a kasznihoz így ott is vágni kellett. Ebből következően elöl is és hátul is új lökhárítót alakítottam ki. Az elsőt egy makettezős alkatrész öntőkeretből faragtam, míg a hátsónak egy teljesen új, az új funkcióhoz jobban illeszkedő hurkokat hajlítottam drótból. Ezen kívül az első lökösre is tettem egy nagy lapos hurkot, így a kocsi elől is és hátul is könnyen tudna a gyorsan bekapcsolt kötelekkel vontatni, roncsot vonszolni. De ez még nem elég egy ilyen autóra. Tettem rá csörlőket is, pontosabban a csörlő maga el van rejtve elöl is és hátul is csak a drótkötél végén levő szemek állnak ki a karosszériából. Ahogy a nagyoknál.

Készül az első lökhárító

A tengelyeket minimális kis beállítási differenciák miatt (mégsem volt halál pontos a két cég azonos tengelytávja) ragasztottam az alvázhoz. Pontosabban nem is a tengelyt, csak a tengelytartó sztirolelemeket, így a tengelyek szabadon foroghatnak. A futómű egy Matchbox Range-ről – vagy valami hasonló kocsiról – jött, így jól,passzol a kocsihoz és a feladathoz.

Tűzoltás helyett műszaki mentés
A kaszni is foltozásra szorult. Elől valaki anno úgy tépte le az alját, hogy egy luk maradt a motorházfedélen a szegecs helyén. A tetőn meg a volt létra helyét illetve a korábbi villogók helyét foltoztam be, plusz a kiálló létratartókat vágtam és csiszoltam le. A hátsó nagy ablakokra nem volt szükség, ezt sztirollappal fedtem be és karcolásokkal redőnyimitációt készítettem rájuk. Ezért is kaptak alu színt.

A Majo kaszni kifoltozása

A kocsi tetejére ledből csiszoltam villogót. Ez volt az egyszerűbb verzió. De az ilyen autókon sok villogó szokott lenni, ezért készítettem egy fényhidat is. Szintén makettes öntőkeretet használtam és mivel találtam egy pont alkalmas formájú és méretű darabot, sokat nem is kellett csiszolni rajta. Az eredeti anyag is ilyen kissé homályos kinézetű, ami pont jól jött nekem is. Belefúrtam egy három kissé kúpos zsákfuratot, amit aztán kifestettem narancs színnel. Ezáltal kaptam meg a nagyméretű fényhidat.

Az eredeti kisautón az első lámpák nagyon el vannak …. mérve. Túlságosan bent vannak a kocsi széléhez képest, ezért olyan ortopéd a kinézetük. Ha már kézben van a panel akkor ezt is korrigáltam és föl is javítottam. Csakúgy, mint a sárgás burájú ködlámpák az első lámpák is strasszból készültek el, így kellően csillognak is ha jó a fény.

Az eredeti kancsal hűtőrács a lámpalukakkal, a helyesre fúrt idom a strasszokkal, és végül az egész a helyén

A színe fehér+világító narancs, ami talán nem jön át annyira a pixeleken de támpontot azért adhat. A matricázás már csak örömjáték volt, így egy teljesen szabadon kitalált dekoráció került rá. Ezzel ismét gyarapodott a Range Rover sorom egy érdekes változattal, illetve kicsit törlesztettem a kékfénytelenítési akcióimmal eltüntetett megkülönböztető jelzésű járművek terén.

Ez éppen egyből egy vezérmentő a többiek közül
A kocsi arányai nagyon jók, nagyon a helyén vannak
Egy kis ködlámpa előre is, és az újrapozicionált eredeti lámpákkal együtt igazán jól láttatja majd magát a visszapillantó tükörben
Még helikopterről is látható, hogy mi a kocsi rendeltetése
Aki ezektől a megkülönböztető fényektől nem vakul meg...
Redőnnyel takart gyors hozzáférésű hátsó tárolórész. Mint a tűzoltóknál...

6 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Az az igazság, hogy egyre magasabbra rakod saját magadnak - meg mindenki másnak is - a mércét.

A Majorette-nél mindig is bántotta a szép- és arányérzékemet a hátra bepasszírozott tűzoltóbrigád, szóval nagyon tetszik, hogy redőnyök kerültek oda.

A LED-ek felhasználása nagyon jó ötlet! Jól látom, hogy az egyik zöld? Mert ha igen, akkor ez a járgány Chicagoban teljesít szolgálatot, mert ott szokás ez.

Amit az első fényszórókkal műveltél az döbbenés. A következő lépés oda is LED lesz, belülre meg egy gombelem, valahová rejtve meg egy apró kapcsoló, hogy világítson is, minket meg megegyen a penész? ;-)

somytomy írta...

De ha bár van benne elem, akkor elfér a redőnyök mögött egy kis villogtató elektronika, hogy a fényhidak és villogók is működjenek :-)

Sam. Joe írta...

somytomy: Csitt Te! Azt a második fázisnak akartam elsütni! 8-) Tudod, mint a Róka, meg a Farkas, amikor Nyuszikán nem volt sapek.

pittlaren írta...

nagyon jól sikerült darab! És tényleg magasra tetted a lécet :)

wmormo írta...

Köszönöm urak az elismerést.
A villogókhoz még messzebb kell gurulnia a gyógyszeremnek......

Unknown írta...

Rohadtjó😍😍