2011/06/25

Változatok egy témára: Matchbox MB-31 Caravan kontra Metal Playmobil - Caravan

A már sokat emlegetett börze lehetőséget adott, hogy egy újabb magyar vonatkozású Matchbox koppintást hasonlítsak össze annak eredetijével, ismét a Metal Playmobil műhelyéből. Már amúgy is szerettem volna egy ilyen Caravan utánfutót, amikor viszont ez a százasért kínált darab a szemem elé került, habozás nélkül csaptam le rá. Egész jó állapotban maradt fenn, egyedül talán csak a vonószem törése az ami számottevő, annak ellenére azonban még mindig tökéletesen ellátja funkcióját. Szerintem cseppet sem veszít bájából, hogy az alvázát leszámítva műanyagból készült, így legalább nem nagyon kopik le róla a festés. Most is, mint a Mazda esetében, a részletek elnagyolódtak, néhol csekély mértékben meg is változtak - bővebben a képaláírásoknál. Mindkét modell megállja a helyét egy gyerekszobában a mai napig, amire a mostani utánfutótlan termékkínálatban szükség is van. Érdekes, hogy az MB-31 1978-1982 között volt az 1-75 sorozatban, de 1999-ben egy évre ismét előveszik. Ekkor az Egyesült Államokban MB-52-ként, máshol MB-47-ként szerepel. Persze ezen kívül 5-ös csomagokban is megjelent 98-ban és 99-ban is.

Balra a Metal Playmobil, jobbra a Matchbox 1978-ban debütáló MB-31 Caravan utánfutója.
Szerintem innen a legnagyobb a hasonlóság a két utánfutó között.
Hiába lett kicsit szögletesebb a sziluett, még a sok apró eltérés ellenére is- mint amilyen az ablakkeretek - tagadhatatlan, hogy a Matchbox modellje lett lemásolva.
Mint úgy általában mindenhol, a tetőn is visszafogottabb a barázdáltság a műanyag felépítményen. A tetőablak jó nagy keretet kapott, aminek a kivágása nem lett túl szabályos.
A Matchbox fém felépítményéből van kialakítva a szegecs, amit a Metal Playmobil műanyag mivolta ellenére csak kevésbé tartósan tudtak volna megoldani. Ezt áthidalandó kívülről, egy különálló szegeccsel rögzítették az alvázhoz. Nem túl elegáns megoldás, de a célnak tökéletesen megfelel, mondjuk azt a szegecs fejére, hogy gázpalack és akkor már nem is lesz annyira zavaró.
Lényegében ugyanaz az alváz is, azonban az élek eléggé elnagyoltak a Matchboxéhoz képest. Az angolról sajnos továbbra is hiányzik az ajtónyitó kar, ami kicsivel nagyobb volt és kevésbé sorjás a Playmobilénál.
Saját tervezésű kerék került a magyar modell alá.
Nem sok esélyt láttam rá, hogy értékelhető képeket készítsek a belteréről, így csak leírni tudom, hogy az elrendezés is ugyanaz mindkét lakókocsi esetében, ám a másolat azért itt sem annyira részletgazdag, főleg a konyhapultot illetően.

2 megjegyzés:

pittlaren írta...

Hihetetlen, gyerekkoromban mennyire alulértékeltem a lakókocsikat, pótkocsikat, egyéb vontatmányokat. Most - felnőtt fejjel - tudom értékelni, hogy a matchbox tervezők által fétisként imádott vonóhorgokra végre van (lenne mit) akasztani. (Azé' csinálhattál volna egy Porsche Turbo plusz lakókocsi kombó fotót. Tökre autentikus lett volna:)

pittlaren írta...

Végre, idén is van mit várni vontatmány vonalon:

http://kepfeltoltes.hu/view/110707/CAMPING_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A 4Runner már csak hab a tortán, 5/4-es a pakk, ergo: beszerzendő:)