2010/12/04

Matchboxon kívüliek: Welly Mercedes-Benz 207D Kasten

Bizonyára ismeritek a mondást, mely szerint „az okos ember másol, a zseni lop”. Nos, a Wellynél lehet pár zseni, mert loptak – ötletet legalábbis mindenképpen.
Az 1979-es Matchbox MB-73 TV News Truck-ról bátran állíthatom a tisztelt olvasók visszajelzései alapján, hogy nem csak nekem kedves modell. Valószínűleg fog még itt szerepelni verziója, mert van pár olyan inkarnációja, amire fáj a fogam.
Egyszerűen nem lehet nem észrevenni, hogy a Welly kisautója mennyire kísértetiesen hasonlít a Matchbox klasszikusra. Nyilvánvalóan nem kopírozták a Matchbox modellt, hiszen szemlátomást mások az arányai és a tetején hordott cugehőr sem stimmel, de az ötletet egész biztosan innen nyúlták. Az érdekes a dologban, hogy pár részletben még jobb munkát is végeztek. Rögvest ott vannak az oldalablakokon a rendesen, fémből határolt elefántfülek. Ezt a Matchboxnál elintézték egy karcolással az ablakon. Aztán a Wellynek van némi beltere, ami ugyan csak a vezető és utasa munkahelyére korlátozódik, de a Matchbox nagy büdös semmijéhez képest sokkal jobb. A raktér üres, de ez nem is fáj annyira, mert az első szélvédőt leszámítva sehol máshol nem lehet belátni a járműbe. A tetőn hordott holmik nem tüntethetőek el a járgány bendőjében, de gyanítom, hogy a Matchboxnál is azért alakították ki ezt a cseppet sem olcsó – mármint előállítási szempontból nem az – részletet, hogy beférjen a gép az egyendobozba. Ellenben van hátul hágcsó és körben pici rácsozat, amitől még pofásabb ez a négykerekű tégla.
Nyúlás ide, vagy oda, nekem összességében tetszik és megkockáztatom, hogy tulajdonképpen vetekszik a Matchboxszal. Azonban egy csattanót a végére hagytam! Porsche találta ezt a remek oldalt, ahonnan kiderül, hogy nem csak a Welly... khmm... „merített” a Matchbox munkásságából. Sőt! A Realtoyhoz képest ők egészen visszafogottan viselkedtek.
Welly Mercedes-Benz 207D Kasten. Igen, jobbkormányos!
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az arányai helyesek, de összességében játékszernek nem rossz. Viszont ha jobb oldalt van a kormánya, akkor rossz oldalon van a raktér tolóajtaja, nem?
A tetőn levő cuccok ennél is elforgathatóak, de nem lehet őket betolni a raktérbe.
Az operatőr meg a szalámirúd-kezelő lajtorjája.

Nincsenek megjegyzések: