2009/12/27

Matchboxon kívüliek: Majorette Fourgon

Ez a darab sok szempontból is kakukktojás. Nem az enyém – abból a kontingensből való, mint a múltkori Zasti ami szintén nem lett az enyém, mert a tulajt rábeszéltem inkább, hogyha kicsit is kötődik még a gyűjteményéhez, akkor inkább tartsa meg –, a megmintázott márka nem beazonosítható, vagy legalább is nehezen és nem Matchbox. Hogy mégis mit keres itt? Nos, tökéletesen megtestesíti azt, amit a mai játékautókból hiányolok: az apró, szeretni való részleteket.

A Majorette nagyon röviden elintézi a típus megnevezését: Fourgon, ami – bármilyen meglepő is ez – furgont jelent. Az először az 1983-as Majorette katalógusban szereplő darabot már „Glacier” és „Ice Cream Van” néven, azaz mobil, csapásmérő fagylaltos egységként említi a cég. Gyanítom az effajta következetességet a Matchboxtól leshették el. Hogy valódi autót mintáz-e, azt nem tudnám megmondani, ha messziről nézve és ködben kicsit GMC Value Van, de tényleg csak egy kicsit.

Hogy mitől találom zseniálisnak? A kihúzható napellenző, barátaim! Komoly 0,5 centes alkatrész lehet, mégis micsoda remek játékszerré lépteti elő ezt a járgányt! Nem is tudom... Szerintem ha a nagy cégeknél dolgozó tervezőket egy napra bezárnák egy könyvtárba egy halom régi katalógus mellé, akkor az sokat dobhatna a mostani modelleken, nem?

Napellenző bevetési pozícióban!
Napellenző utazási pozícióban!
A másik oldalon fagyi alakú ablak és ventilátor.
Vonóhorog? Vonóhorog!
Majorette Fourgon 1983-ból. Sok apró, szerethető részlettel gazdagon felvértezett játékszer.

6 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Abszolút és teljes mértékben egyetértek, az ilyen apróságok az én napjaimat is mindig feldobják. A nyerges lakóautóba is a kihúzható sátortető miatt szerettem bele. De ez a fagyiablak itt zseniális, a tulajnak gratulálok! (Pisztácia van?)

porsche írta...

Teljesen egyetértek, az ilyen filléres apróságok tudják igazán szerethetővé tenni a kisautókat.

Tommi írta...

Hehe, ilyenem nekem is van! :)

Andrew0807 írta...

Elfért volna az idei ice cream cruiseren is nem?

Unknown írta...

Háhá! Nekem is volt/van ilyen. Most a gyerekek nyomulnak vele. De tudom, ezért ezen a helyen kövezés jár. :)

Btw, Joe, eltűntél, mint szürke szamár a ködben. MSN-en nem vagyol, telefonod nem kapcsolható. Hogy sikerült a kámpónás produkció?

Sam. Joe írta...

Most jöttünk meg egy fél órája, most szedtük szét a kiállítást. Az elmúlt egy hónapban ott voltam napi 10-12 órát. Valószínűleg a régi, céges számom van meg neked, azt leadtam novemberben.