2007/05/20

Matchbox Super G.T.-k

Charlie Mack zseniális Matchbox játékok enciklopédiája ismét nagy segítségemre volt abban, hogy azonosítsam az 1-75 sorozat egy vadhajtását.

A nyolcvanas évek közepén a Matchboxnál úgy döntöttek, hogy előveszik a láda fiából pár 1970-es években kiadott autó öntőformáit, és elkezdik őket újra gyártani, hogy egy olcsó sorozatot dobjanak piacra. Ezek lettek a Super G.T.-k. Az olcsóság érdekében az összes Super G.T. ablaka átlátszatlan, a belső terüket teljesen kihagyták, az eredeti modelleken nyíló ajtókat „lehegesztették”, az alvázuk fém helyett műanyagból készült és természetesen mindegyik megkapta az aktuális Superfast kerekeket. Hogy vonzóak legyenek a gyerkőcök számára, a Super G.T.-k mindegyike feltűnő, színes festést, rallye-csíkokat, rajtszámot és hasonlókat kapott. A sorozatot 1985-ben dobták piacra és egészen 1988-ig gyártották. Az utolsó évben átszínezték őket, majd 1990-ben ismét elővettek egyes darabokat, hogy neon színezéssel újra piacra dobják őket. E sorozat lett a „Neon Racers”. Mivel a Super G.T.-ket eredetileg Budget Range néven akarták piacra dobni, a sorozat jelölése BR. Egyébként az alvázról az eredeti típusnevek eltűntek és csak a Super G.T. felirat és a BR szám olvasható rajtuk. Charlie Mack eléggé pontosan követi a különböző változatokat, amiből rengeteg van, így követtem az ő megjelöléseit. Legnagyobb meglepetésemre a Lamborghini Marzal változatomat nem említi, bár ez könnyedén fakadhat abból, hogy nekem csak a második kiadás van meg, a legfrissebb változat pedig a harmadik. Ott elképzelhető, hogy említi.

Charlie könyve abban is segítségemre volt, hogy rájöjjek, hogy az egyik Chevy Corvette példány, ami a birtokomban van és Super G.T.-nek gondoltam, nincs benne a húsz tagot számláló sorozatban. Valami furcsa oknál fogva egyszerűen csak átlátszatlan fehér ablakai vannak az MB-62-nek 1979-ből.

BR 1/2-01. A Super G.T. legelső tagja a legelső festéssel. Született Iso Grifo.
BR 1/2-08. Egy másik változat Iso Grifo-ra. Charlie Mack ebből összesen 19 verziót említ.
BR 39/40-01, született De Tomaso Pantera. Charlie szerint ebből összesen három változat van. További érdekessége, hogy ebből - mármint az eredeti 1-75-ből - is készült itthon koppintás az "átkosban".
Az biztos, hogy BR 27/28, de az alváltozatot nem említi Charlie. Egyébként született Lamborghini Marzal, ami egy koncepcióautó a hetvenes évekből. További érdekesség, hogy a Matchbox katalógusok következetesen rosszul, Marzel-nek írják a nevét. Helyesen Marzal, ami kiderül a Lamborghini oldaláról. Az eredeti 1-75 modellhez képest az ajtó alján lévő ablakot is "leburkolták".
Első látásra Super G.T.-nek gondoltam, de csak egyszerű MB-62 az 1-75 sorozatból. A vicces az, hogy bár a Corvette ablakai átlátszatlanok, a belső tere ott figyel bent.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a Corvette meg van nekem is de az ablakok atlátszóak. Lehet hogy a te modelled egy ritka, hibás darab. Előfordul hogy eggyes részeket elrontják a gyártás alatt. Super G.T. sorozatban biztos nem volt benne.

Névtelen írta...

Üdv!

Nekem is vannak super gt-im, egészen pontosan hét vagy nyolc. Ebből kettő - ami egy ugyanolyan festésű Iso grifo mint a cikk elején, valamint egy zöld Monteverdi hai aranyvillámmal a közepén ami gyorsan lekopott - fluoreszkáló(!) ablakkal készült ami világosban ugye fehér. Azért pont ez a kettő, mert ezeket mellékelték ahhoz az ikerhurkos pályához ami szintén régi múltra tekint vissza, és amit a nyolcvanas évek végén a korábbiaktól eltérően fluoreszkáló kivitelben készült! Tehát a pálya is világít a sötétben, pontosabban a pálya közepén lévő sáv, meg pár alkatrész itt-ott. Ehhez mellékelték a stílszerűen fluoreszkáló super gt-ket. A pályát karácsonyra kaptam annó, a pályaelemek most is a szobámban állnak. A fehér ablak tehát így nyer értelmet, de az rejtély hogy pl. Ford cortinából miért készült ilyen?! Vagy épp ebből a Corvette-ből.

Sam. Joe írta...

Elvben itt van olyan, hogy "mások gyűjteményei" rovat. ;-) Ha lenne kedved lefotózni, akkor szívesen biztosítom a megjelenés lehetőségét! 8-) (Ennél körmönfontabban nem tudom megfogalmazni, hogy AKAROM, AKAROM, AKAROM!)

Névtelen írta...

Megpróbálom amit kértél, először még meg is kell találni őket!:)

Névtelen írta...

Üdvözlök Mindenkit!
Nekem is megvan a kéthurkos foszforeszkáló pálya(S-450). Ehhez 2 foszforeszkáló ablakú autót adtak anno, egy Ford cortina-t, meg egy Datsun 260-at. Egyébként érdekes érzés, mert most is össze van rakva a nagyszobában és a két kisfiam jáccik vele éppen :)

OUTSIDE írta...

Sziasztok! Nagy meglepetésemre ahogy rákattintottam erre a cikkre, meglepetésemre nekem is van egy De Tomaso Pantera 4X4-es, csak kicsit kopott állapotban. Nem gondoltam, hogy talán még értékes is lehet, ezért épp meg akarnék válni pár modelltől, amelyeken már látszik az idő vasfoga. A modell alján a következő olvasható: Super G.T. BR 39/40 MATCHBOX INT LTD Made In China - és a dátum 1985. Ez most az eredeti széria lehet, vagy az "átkosban" gyártott utánzat?

Sam. Joe írta...

@Outside: Nem, nem hamisítvány. Ez is ebből a sorozatból való.