2021/03/05

Matchbox MB-19 Cement Truck

Nem értek ehhez sem, de gyanítom olcsóbb lehet egy öntvényt létrehozni – vagy csak megtervezni – ha az egy másikon alapul, még akkor is, ha olyan nagyon sok mindenben nem is hasonlítanak. Vagy nem? Esetleg csak egy tervező játszott és ezek „változatok egy témára”?

A Borz tesója
Pár napja tárgyaltuk a krómrézbe öntött katonai radarjárművet. Ennek közvetlen leszármazottja a Cement Truck, mely MB-19-ként, 1976 és 1981 közt regnált az 1-75 szériában. A vicces az, hogy bár egyértelmű a rokonság, a valóságban talán egy kivételével minden alkatrészük eltér. Szokásomtól eltérően majd a képeknél részletezném, hogy mire alapozom ezt úgy, hogy nem szedtem szét egyiket sem.

Teljesen szubjektív, de a Cement Truck – mi betonkeverőnek hívtuk az ilyesmit, bár már pontosan tudom, hogy ez rendszertanilag helytelen – meg pont, hogy kedves volt mindig is a szívemnek, tökéletesen hozza a nagy dög munkagépek hangulatát, jók a színei és van mozgó alkatrésze. Ez már nem Rola-matics, aminek én kifejezetten örültem volna gyerekként, mert a működtető, kerékre applikált pöcköket ki nem állhattam a pokrócba akadásuk okán. „Volna”, mert ilyenem soha nem volt.
Fedezzük fel az apró különbségeket! A csörlő rendszámnak adta át a helyét, a hűtőrács elé (köd?)fényszórók kerültek. A tetőről eltűnt a láda, a vontatókötél maradt.
A felépítmény nyilvánvalóan teljesen más. Az alváz szintúgy - már egyetlen darab fémből készült. A kerekek más mintázatúak. Gyanús, hogy a szélvédő azonos - ezt sugallja az azonos szín is.
A tartály forog és dönthető. Önerőből, nem Rolo-matics által.
A hátulja is árulkodik arról, hogy ez bizony "ugyanolyan, de teljesen más".

2 megjegyzés:

wmormo írta...

A Matchboxnak már volt egy hasonló, sokkal sikeresebb megjelenésű "betonkeverője" a Foden Concrete Truck 1968-ból. Ott forgott a keverődob és nem Rola Matics volt. Meg arányosabb is volt az egész. Meg valóságalapú.

porsche írta...

Igen, az már nálunk is volt: https://matchboxmemories.blogspot.com/2009/04/mb-21-foden-concrete-truck.html