2015/06/12

Matchbox MB-23 Atlas Dump Truck

Hogy az előző postban is pedzegetett témánál maradjak: közismert, hogy ki nem állhatjuk a fantázia szülte, semmire sem emlékeztető kisautókat, de volt olyan, hogy ez is jól sikerült a Matchboxnak. Nem gyakran, de volt. Mutatom!

Ez az Atlas, az az Atlas?
A kivétel mindig erősíti a szabályt, volt már olyan, hogy bumfordi, semmire sem emlékeztető Matchboxot szerettünk. A Planet Scout valami megmagyarázhatatlan okból, a közös tudatalattiban a tapasztalataim szerint úgy szerepel, hogy zseniális. Azonban a fantáziaautók zöme egy csapás. Mai szeánszunk tárgya, az Atlas dömper azonban üdítő kivétel.

Bajban vagyok a névvel, mert létezik egy Atlas nevű cég, mely földmunkagépeket és mindenféle építőipari gépezetet gyárt, de én mégis hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez a dömper nem az ő valamiféle produktumukat mintázza. Szerintem felettébb valószínűtlen, hogy a vezetőfülkében, gyakorlatilag mindenféle zajcsillapítás nélkül, üveg mögött dolgozzon egy hathengeres, soros motor, ami ráadásul olyan, hogy inkább tűnik két, külön blokknak. Az külön árnyalja a kérdést, hogy a Matchbox mintázott meg a német cég gyártmányai közül egy exkavátort, igaz jóval később, mint ezt a kisautót, 1981-ben. Szóval én azt gondolom, hogy az Atlas dömper fantáziaautó, de aki tud valami konkrétumot, legyen kedves és cáfoljon meg!

Édesek és mostohák
Az Atlas Dump Truck 1975 és 1982 közt regnált, mint MB-23. Egészen viccesen sok, 56 féle változata létezik amúgy, amit a különböző kerékváltozatok, fülke és billenőplató színek, illetve teljesítményfokozó ferdecsíkos matrica megléte, vagy nem léte ad ki. Persze ebben benne vannak az „ez ugyanaz a szín akart lenni, csak így sikerült az árnyalat” verziók is, amiket én amúgy ki nem állhatok.

1977 és 1981 közt volt neki egy édes testvére is, egy konténeres szemétszállító képében – van ilyenem, de csak konténer nélkül.

A hazai kisipar is rárabolt az Atlas teherautókra és – el kell ismerni – sokkal fantáziadúsabban hozott ki belőlük verziókat, mint a birtek. Játékdoki még tovább ment, ő egy olyan retro-futurisztikus, Volán-TEFU szerelvényt kreált a Metalcar és a Majorette termékeinek házasításával és átdolgozásával, hogy az bármelyik kisautószexuális nyál-elválasztását be kell indítsa.

Fantáziamobil ide, vagy oda, ez egy masszív – fém alváz, fém karosszéria, fém billenőplató – kisautó, egy nagyon klassz kis játékszer.

 Nincs az az építkezés, ahol egy ilyen szélvédő sokáig egyben marad. Szemlátomást ez a járgány kapott kiképzést rendesen.
 Bár a személyzet valószínűleg teleportálással jut be a fülkébe, én mégis azt gondolom, hogy ez egy remek kis cucc.
A fém billenőplató még ennyi év után is képes arra, hogy felnyitott állapotban maradjon. Hol tartott már akkor a tudomány!
 Ez az a részlet, ami miatt leginkább azt gondolom, hogy ez nem lehet valódi Atlas termék.
 A szög, ahonnan még valószínűleg senki sem fotózta le.

Nincsenek megjegyzések: