2014/04/18

Matchboxon kívüliek: Rozkvet Mini Model - Škoda Favorit 136L

Nehéz bevezetőt írnom ehhez a bejegyzéshez, mert sosem gondoltam volna, hogy a birtokomba kerül egy ilyen kisautó. A februári börzén sikerült hozzájutnom egy csere révén: a "Tűzverdák" újságsorozatból származó 1203-as Skoda kisbusztól váltam meg érte, de nem bánom, mivel 1:43-at nem gyűjtök.

Rozkvet VDI
A csehszlovák gyökerekkel rendelkező, besztercebányai székhelyű manufaktúráról rendkívül kevés információ található az interneten - gyakorlatilag semmi. Ha beírom a Google-be, akkor cseh, illetve szlovák nyelvű cégkereső oldalakon még elérhető, tehát elvileg működik, bár a Google Maps utcanézetén nem látszik sok élet a címen. Hogy mivel foglalkozik, illetve mi vette rá a vezetést, hogy 1988-ban megmintázzák a 120-ast, majd 1990-ben a Favoritot, az végképp rejtély. Mondjuk a foglalkozási körre lehet következtetni, hogy valami precíziós öntöde lehet, mert a kisautók gyártása is ilyen művelet - legalábbis jobb esetben precíziós.

Skoda Favorit
1983-ban még erősen a szocialista-kommunista irányultság és vezetési mód jellemezte a keleti blokk országait - holott Brezsnyev egy évvel korábban távozott az égi pártközpontba... -, többek között Csehszlovákiát is, így nem csoda, hogy a pártbizottság adta ki az utasítást, hogy a következő ötéves terv keretei között tervezzenek meg és kezdjenek el gyártani egy új, korszerűnek tekinthető, elsőkerék-hajtású Skoda típust. A fejlesztés végül olyan jó ütemben haladt, hogy 1987-ben el is kezdték forgalmazni az új modellt, a Favoritot, az orosz Lada Samara konkurensét.
Motorválasztéka kizárólag benzinesekből állt. A nagyon korai példányokban még egy 1137 köbcentis egység dolgozott, melyről az ördög sem tudja, mihez készült volna. Mivel a 120-asban egy kisebb, illetve két nagyobb motor dolgozott, de a korábbi Skodák között sem találtam ilyen hengerűrtartalmú motort, valószínűnek tartom, hogy ezzel csak a Favoritot szerelték. Azonban már 1987-ben kész volt a Favorithoz eredetileg tervezett motor, ami az 1000MB-hez fejlesztett 988 köbcentis alumíniumblokkos OHV elrendezésű erőforrás 1289 köbcentire növelt verziója volt, melyet többféle karburátorral, illetve injektorral szereltek, ennek megfelelően a teljesítmény is változott. A váltómű viszont kizárólag ötfokozatú, mechanikus volt, automata sosem készült.
Mivel hazánkban még manapság is jócskán az utcakép részét képezik ezek az autók, illetve biztos vagyok benne, hogy van olyan köztetek, vagy szerzőink között, akinek volt, ezért a típusismertetőt itt abbahagyom és rátérek a kisautóra.

1:63 vagy 1:64?
A kérdés azért merül fel az alcímben, mert a fentebbi linken 1:63 méretarány olvasható, az én méréseim szerint viszont inkább 1:64-hez közelít a kisautó, ami egyéb iránt 100%-ig rendben van. A részletek nincsenek ugyan kifestve, valamint tükröket sem kapott, minden más tekintetben viszont abszolút hozza az eredeti autó formáját. Sajnos az ablakai viszonylag vastag műanyagból készültek, így nem tudok értékelhető fotót készíteni a beltérről, de vizsgálódásaim alapján odabent is minden az eredetire hajaz, kiváltképp a kormánykerék.

Maximum a kerekekbe lehet belekötni, meg a festék vastagságába.
Hátulról is rendben van.
Majdnem ilyen szögben fotóztam le a kisautót elölről.

6 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

(Hiéna üzemmód BE) Ha valamikor megválnál tőle, nekem szólj először!
(Hiéna KI)

alecwolf írta...

Érdekes kisautó!
Meg kellene nézni, működnek-e még.

Tommi írta...

Joe: Nem fogok megválni tőle. ;-)

Viszont most már mindenképpen kell egy Welly/Autotime Samara is. :-D

Unknown írta...

Tomi, Szamárból igazi kell! ;)

Sam. Joe írta...

Tommi: Ööö... "Nem ezeket a droidokat keresik! Átengedhetnek!" 8-)))

Tommi írta...

Druszám: Csacsiból igazi IS kell, meg Matchbox-méretű is. ;-)

Joe: :-)