2013/11/04

Matchbox Convoy CY-11 Helicopter Transporter – UPDATE

Idejét nem tudom, hogy mikor volt nálunk utoljára Convoy, holott nekem ez a kedvenc szériám a Matchboxtól és volt nekünk időszakunk, amikor szinte már haszongépjármű blog voltunk miattuk. Némiképp pótolnám az elmaradásom.

Régen minden jobb volt”
Az bosszant, hogy pontosan harminc év távolságra – ez a Convoy szerelvény 1983-ban debütált – milyen remek ötleteket valósítottak meg a Matchboxnál szemben a mai kínálattal. Ez egy helikoptert szállító kamion, amin a rakomány is teljes értékű játékszer. Még a trélerre rögzítését is igényes módon oldották meg, úgy hogy lehessen vele játszani, a helikoptert leszedni, visszatenni és a teljes szerelvényt úgy tologatni a szőnyegen, hogy a rakomány ne potyogjon le. Hát nem nagyszerű? Manapság meg? Convoy sorozat – hát ha talán nem is múlt ki, de legalábbis – Csipkerózsika álmát alussza. Persze a nagy, szent költségcsökkentés oltárán való áldozat ez is. A kesergés meg a „bezzegazénidőmben” helyett haladjunk sorban és vegyük át a szerelvény elemeit!

 Az 1983-as katalógus Convoy oldala a premierváltozattal, azaz a mai post tárgyával.
Ez pedig már az 1985-ös, amiben az a verzió szerepel amit már bemutattunk korábban.

Régi ismerősök
Alapvetően az egész CY-11 szerepelt már nálunk egy későbbi, 1985-ös verzió formájában, ami porsche kolléga szívét melengeti gyermekkora óta.

A Kenworth K100 vontató az egyik leggyakoribb a Convoy szerelvények elején, nagyon sok változatban szerepelt már e lapokon, szóval sok szót nem is vesztegetnék rá, csak egy linket helyeznék el egy nagyon szép, különleges kiadására.

Kenworth K100 jövik és menik. Nem kell magyarázat, hogy miért került ide ez a videó!

A low bed tréler még a Twin Pack sorozat öröksége és számos Convoy vontatmány alapját képezi, például a lószállítóét, a rakétaszállítóét, vagy a körülményesen magyarra alkalmazható nevű tracking trailerét (kb. radarállomás tréler) is. Ezt is külön változatként tartja számon a tudományos Matchbox Convoyológia, de igazából a sima low bedtől csak annyiban tér el, hogy kapott egy pici készséget a helikopter rögzítéséhez.

A helikopter pedig amit szállít, egyidős a Convoy sorozattal, ugyanis az 1982-ben debütáló, MB-75 Helicopter egy változata a számtalanból.

Ami a teljes szerelvényt illeti, ez az 1983-as premiermodell. Porsche kollégával ellentétben nekem gyerekként sohasem volt ilyenem, csak a gyerekember Playboyára, a Matchbox katalógusra csorgattam rá a nyálam vele kapcsolatban úgy 10-11 éves fejjel. Felnőttfejjel is azt mondom, hogy ez egy klassz, igényes játékszer, ami 30 évesen is fényéveket ver a mai kortárs – igaz, nem Matchbox gyártmány, mert hogy olyan már nincs – hasonló ilyenekre.

 Matchbox Convoy CY-11 Helicopter Transporter. Előtérben a premiermodell, a háttérben egy későbbi variánsa.
 Annyira szeretem ezt a nyelvet! Az "Ace Hire" tisztességes fordítása lehetetlen röviden! "Gyakorlott katonai pilóta által vezetett légijármű bérelhető".
Ezt a forgószárnyat a mai napig használják egyes Matchbox termékeken, de manapság már nincs meg az a luxus, hogy a hátsó, kisebb légcsavar is forgatható legyen, ne csak imitált. A 600 felirat magyarázata ismeretlen.

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Nekem volt ilyen gyerekként, egész pontosan CY-202, rendőrségi Action Pack-ben egy Petrebilt Wreck Truck és egy Plymouth Fury rendőrautó társaságában (ez utóbbi mostanra már szinte totálkáros a sok autósüldözéstől):), minekutána előbbi kettő Police festésű volt, a helikopáter meg Rescue feliratot kapott, a Kenworth vontató civil sötétkék volt fehér csíkokkal. Nekem azért nem volt annyira a kedvencem, mert egyrészt nem érdekeltek különösebben a repülő masinák (most se túlságosan), másrészt óriási a léptékkülönbség a kamion és a helikopter között, ez már gyerekként is szemet szúrt, és az ilyesmi már akkor is zavart. A vontatóval azért így is szívesen játszottam, amúgy a K100 nem csak Amerikában, hanem Ausztráliában is nagyon népszerű, persze ott jobb kormánnyal készül.