2013/01/12

Matchbox MB-23 Aston Martin DBS Volante

Az idei Karácsony egyik tárgyiasult szeretete számomra ez a kocsi. Mivel még nem volt róla szó ezeken az oldalakon, megragadom a lehetőséget, hogy egy rövid teszt erejéig bemutassam ezt a modellt. Az Aston Martinokról sok mindent lehet tudni, de – talán az exkluzivitása révén - azért mégis csak egy távoli és elérhetetlen luxust jelent a szemünkben. Cirka 285.000 angol fontért máris 007-esnek érezhetjük magunkat. Ezt a modellt láthattuk a James Bond sorozat Casino Royale és Quantum of Solace epizódjaiban is, igaz nem kabrióként. Még törve is! A DBS Volante hatliteres, V12-es, kézi összeszerelésű – Kölnben (!) készülő - motorja a maga 510 lóerejével nem csekélység még ebben a kategóriában sem. A luxusfelszereléseket, karbonokat, könnyűfémötvözetű alkatrészeket, marhabőrös belsőket nem is érdemes már említeni, itt ez természetes.

A cég tizenhatodik kabriója a legfejlettebb tetőmozgató mechanizmussal rendelkezik. Gondolom, az elsőét sem nagyolták el, tehát ebben a műfajban aztán jobbról nem is beszélhetünk. Szerintem csak erről a részéről is már lehetne egy-két önálló írást összehozni, a kocsi többi érdekességén kívül. Az izmos kinézetű, 2+2 üléses GT formaterve sem utolsó de szinte minden részletnél megállhat a hozzáértő szem és elcsodálkozhat a finom megoldásokon. Amik mellesleg nagyon elegánsak és nagyon angolosak is. Itt már olyan magasságokban beszélhetünk az arisztokratikus előkelőségről és szőrszálhasogatóan mesterkélt módon kimondott követelményekről, amik a józan műszaki ésszel éppenséggel még igazolhatók, viszont mivel lehetséges a kivitelezésük, ezért – jó pénzért – azt is kitalálják, megvalósítják, legyártják és beleteszik. Aztán meg megemlítik. Sokszor. És ez így van jól ezekben a körökben, mert egyébként unatkoznának a klubban.
Abszolút csúcs dolgokról beszélhetünk minden porcikája esetében, és ami a lényeg, hogy ennek ellenére - némely kortársával ellentétben - még szép is az autó. Mi több, szemet vonzó. Ilyet érdemes megmintázni kicsiben. Viszont elnagyolni nem szabad. A Matchbox sem tett ilyet ezúttal.

A Matchbox változatra egy jó szót találtam: tökéletes. Akik olvasták már írásaimat, azok talán emlékeznek, hogy itt-ott bizony eléggé negatív színben állítottam be – főképpen a régebbi - Matchbox kisautók léptékarányos megjelenítését. Ilyenkor elsősorban az eredeti és a kisautó arányait boncolgattam, hogy miért is nem lehet egyből felismerni némelyiket a polcon. Nos, az Aston esetében ez a véleményem pont az ellenkezőjére változott. Akár egymás mellett nézzük, akár egymásra téve az azonos nézeteket, rá kell döbbenjünk a pontosságra, aránykövetésre. 


Külön-külön is látszik a hasonlóság
Egymásra montírozva pedig  bebizonyosodik a tökéletesség
A részletek, a színek, a formák kicsiben is olyanok mint az eredetinél

És ez nem csak a külsőre, de a belsejére és annak részletgazdagságára is igaz. A belseje nem csak valamilyen belső rész, hanem a valósághoz igencsak közelítő kialakítású. Ha jól megnézzük még a kárpit színárnyalata is teljesen hasonló igyekszik lenni, a kaszni színéről meg nem is beszélve. Talán az első lámpák grafikája nem érthető egészen, de ha ezt betudjuk a bura ködös dél-angliai tengerparti naplemente fényjátékát visszatükröző csillogásának, akkor elfogadható. Egyetlen gyengéje a dolognak, a szélvédő fémkeret nélkülisége, amire nyilván lehet gyártástechnológiai okokat is találni - találtak is. De azért egy kis festés/tampo elfért volna azon az átlátszó műanyagon is.
Jó, hogy - legalább - egy ilyen kis angol arisztokrata - és filmsztár - gyöngyszem állhatott be a garázsomba.  

 
Kellően arisztokratikus csajozógép a felsőbb osztályokban
Házhoz szállítva a vidéki birtokra
Kalandra fel
Szigorú Astonos megjelenés
Hozzák-viszik, nem mintha bármi baja is lenne
A hátsó lámpák fehérje nem feltűnő ebben a karosszériaszínben, akárcsak eredetileg
Izmos is, lapos is, nyitott is
Erőteljesen dinamikus hátsó kiképzés
Angolos érzések
Óvatosan kell trélerezni, mert nagyon lapos az alja

3 megjegyzés:

Andrew0807 írta...

Én is kivártam ezt a színvariációt, mert a HW féle keménytetős pont ugyan ilyen színű. Még belül is!

porsche írta...

Ha az emlékezetem nem csal, akkor Joe-nak én vettem meg mindhárom - legalább is akkor még csak annyi volt - színvariációját.

Névtelen írta...

Hú, ez tényleg szépre sikerült. Ha a beltér icipicit meg lenne festve, az még dobna rajta, de így is meglepően jobb mint a mostani MB átlag. Sokkal.
varadyg