2010/11/30

Matchboxon kívüliek: Welly Volkswagen Microbus (1962)

Félretettem a kínai Welly modellek méltatását, pedig egy közepes kontingenst fogadtam be belőlük a közelmúltban. Ennyi idő elteltével már nem tartom kritikusnak a Welly tömeget, úgyhogy most ismét előhúzok egy jól sikerült darabot tőlük. (Már elkönyveltem azt is, hogy sohasem foglak meggyőzni benneteket, hogy ázsiai barátaink nem minőségi, hanem mennyiségi gyártók.)

Microbus
A Volkswagen Type 2, T1 történetével kapcsolatban két régebbi postot is ajánlanék a figyelmetekbe, bár az egyik inkább a Type 2, T2-ről hivatott szólni, cserébe a másik egy Matchboxhoz kapcsolódik még a regular wheel időkből. Így a típusismertető oroszlánrészét letudtam, de a Microbus még tisztázásra szorul. A Wikipédia szerint a mikrobusz egyrészt a VW Type 2-ők beceneve, de 1950-ben kihozták a Microbus-t, mint változatot.

A típus alapvetően teherszállítónak indult, de rájöttek, hogy igény lenne személyszállító, illetve vegyes felhasználhatóságú változatokra is. A teherszállító kivitel könnyedén felismerhető, nincsenek ablakok az oldalán és természetesen a raktérben nincs kárpitozás.

A hierarchiában következő modell a Kombi, melynek mindkét oldalt három ablaka van, arra tervezték hogy utasokat és rakományt is szállíthasson és opcióként nem túl kényelmes, de cserébe könnyen kikapható-visszaszerelhető üléssor is rendelhető volt hozzá a hátuljába.

Ezzel megérkeztünk a sorban következő verzióhoz, a Microbus-hoz. Ez már csak személyszállításra szánt, általában három-három ablaka van oldalt, a belső tere kárpitozott, a tető pedig alapértelmezett felszereltségként szövet, vagy műanyag belső borítást kapott. A gyárból krómozott „kutyatál” dísztárcsákkal és kéttónusú festéssel került ki. (A további verziókat most az egyszerűség kedvéért ne birizgáljuk!)

A Welly jó!
A fenti ismertetőjegyekből azt kell mondjam, hogy a Welly egészen jól teljesít Microbus ügyben. Az ablakok száma rendben, a kéttónusú festés szintúgy, egyedül az első lökhárítóba tudok belekötni, mivel azon kéne lennie egy felül futó, ívelt csőnek is. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez egy játékszer, úgyhogy ennyi bőven belefér. A részletek kidolgozottsága teljesen rendben van, a krómosan csillogó első fényszórók kimondottan tetszenek, a VW emblémáról már nem is beszélve. A modern kerekekkel kapcsolatban egyszerűen nem tudom mit gondoljak. Egyfelől el kell ismerni, hogy jól állnak neki. Másfelől nem tudom kiverni a fejemből, hogy mennyivel szebb is lenne ez a színösszeállítású kisautó az eredeti, „kutyatál” dísztárcsás kerekekkel! Azzal együtt egy igényes, aprólékosan kidolgozott, jó arányú kisautót kapunk a Wellytől a pénzünkért a Matchbox-Hot Wheels árfekvés alatt. Azt viszont, hogy mitől volt fontos kiemelni, hogy 1962-es évjáratú darabról van szó, azt ne tőlem kérdezzétek!

Welly Volkswagen Microbus, közel tökéletes, pedig csak játékszer.
Az első lökhárító nem pontos, de tulajdonképpen elmegy.
A részletek jók.
A Microbuson sem vezet mindkét oldalt ajtó az utastérbe.
Hátul már nem olyan részletgazdag, de a világítótestekre még mindig jutott egy kis piros festék.
Nagyon szeretnék a modernek helyett olyan kerekeket, mint amilyen az eredetin is volt. Bár a modern felnik sem állnak neki rosszul.
 
Végül pedig reklám! (Igaz, nem az összes változatról és a Microbus sincs benne, csak a Kombi.)

5 megjegyzés:

pittlaren írta...

Jó ez a Welly vonal...A felni kicsit túl modern a kocsi alá, szerintem. Sajnos, a környékünkön csak azokkal a rút, gagyi felnikkel szerelt Welly-k hozzáférhetők:-(

Sam. Joe írta...

Sajnos ez pont nem csavaros, hanem szegecselt, úgyhogy nem olyan egyszerű pimpelni, mint a tesóit, de... Szóval nagyon megnézném szép kerekekkel.

RÁJEN írta...

Ez valahol nekem is megvan vagy megvolt, már nemtom, de az enyém valami selejtes darab lehet(ett), tiszta sorja mindenhol, nem is szeret(t)em. A Realtoy verziója jobban bejön.

Tommi írta...

Az ún. "korlátos" lökhárító (amin a plusz csövek vannak) csak az USA-piacra készült, Európában "Export" felszereltséggel forgalmazott modellek sajátjai voltak.

Sam. Joe írta...

Na, ez jó hír! Akkor még csak ez sem hibádzik! Viszont érdekes, hogy ilyen verzióról nem találtam fotót.