2021/01/30

Átalakítás: DeAgostini Retróautók LADA 2101 – Öreglány Mini-Me


Magyarország legismertebb Lada játszóautójának* van egy kistesója. Nem is akármilyen. E lapokon a helye, hiszen igencsak blogközeli a készítője.

Legenda vagyok

Andris barátom játszóautója szerintem a legismertebb „életben lévő” - na, nem úgy mint Stephen King Christine-je – Lada Magyarországon. A remek ízléssel, odaadó törődéssel épített Öreglány – mert hogy neve is van – mindig kedvelt és alaposan körülfotózott szereplője volt az autós találkozóknak, Lada szcénán innen és túl. A közismertségre akkor tett szert, amikor ellopták és elpusztították. Sajnos az, hogy autókat lopnak ebben az országban az alkatrészeikért nem akkora szenzáció, hogy futótűzként terjedjék a híre a Facebookon és az online autós sajtó is felkapja a témát. Az azonban már igen, hogy a tulajdonosa a lopás után nem sokkal fellelt kibelezett tetemet meglátva ne összeomoljon, vért kívánjon, hanem a maga végtelenül rokonszenves és szerény módján azt mondja, hogy „Újrakezdem” már igen. Pontosan ez történt. Akár azon az áron is, hogy a saját tulajdonát vásárolta vissza a szeretett tárgy újjáépítéséhez.

Azt gondolom, hogy az emrihárdok, békrisztiánok, esnorbertek – és végtelen számú pajtikáik – világában ez olyan tanítás ami mellett nem lehet elmenni. Hogy ezt nem csak én gondolom így, azt egyértelműen bizonyítja, hogy számtalan ismerős és ismeretlen fejezte ki együttérzését, ajánlotta fel segítségét Andrisnak. Andris nyilván nem pályázott efféle ismeretségre, főleg nem ilyen áron, de az Öreglány legendás lett, még Csikós Zsolt is neki dedikálta a könyvét, nem Andrisnak. Az egész, igen szomorú történetet összefoglalják Becsületesnepper videói:

 

Hogy kerek legyen a boldog befejezésű történet, az újjá- pontosabban a jobbá építésről, és az Öreglány mostani állapotáról szóló videók is szerepeljenek itt. Tehát a MÁSODIK, HARMADIK, NEGYEDIK és ÖTÖDIK rész itt – tessenek fogyasztani!

Bár azt hiszem egy 2101-es Lada esetében teljességében elhanyagolhatom a típusismertetést, létezik egy átfogó, olvasmányos, teljesen hiteles típustörténet a témában. Igény szerint tessenek ezt is fogyasztani!

Mini-Me

A Mike Myers főszerepelte, Austin Powers filmek főgonoszának, Dr. Genyának (Dr. Evil) van egy kisméretű másolata Kicsi-Én (Mini-Me). Szerintem a teljes James Bond paródia filmfolyam katasztrofálisan fárasztó az altáji poénjaival, de ha már a gazdája – nyilván viccből – így hívja, nem térhetek el ettől.

Tehát Mini-Me eredetileg a legelső, DeAgostini Retróautók sorozatból származó – aminek az 1500-as Lada volt az első számában –, 2101-es Lada fehér színben látta meg a napvilágot. Az Öreglánnyal azonos színt a nagytesóval egyszerre kapta meg, ugyanott, ugyanakkor ugyanattól a lakatos-fényező mestertől, ugyanazzal a festéssel. Mini-Me az évek során – többé-kevésbé – követte az Öreglány megjelenését – nyilván Andris nem verte szét – és most végre beérte az éppen aktuális állapotot a napokban.

Slusszpoén: Ez a tény, illetve az, hogy Andris a blogunk társszerzője már hosszú évek óta, Andrew0807 álnéven adta e post apropóját. A bejegyzésben szereplő fotókat kivétel nélkül Andris készítette, bár némelyiket közel sem azzal a szándékkal, hogy azok valaha is publikálva legyenek bárhol. Ezek az én önkényes kiemeléseim.

*A fenti kijelentés egy teória, még csak nem reprezentatív felmérés sem készült.

Mini-Me korábbi állapotai. Háttérben az Öreglány.
Mini-Me most. Beérte az Öreglány aktuális megjelenését. A rendszám az, amival a kiindulási alapot képező DeAgostni modell érkezett.
E három fotó az, ami nem úgy készült, hogy valaha is publikálva lesznek, de én érdekesnek találtam őket. Remekül látszik, hogy milyen az amikor Lada-idő van, mi volt az eredeti kiindulási alap, illetve az Öreglány jellegzetesség "sószóró" felnik.


 

1 megjegyzés:

wmormo írta...

Szép lett. Mindkettő.