2015/09/28

Matchboxon kívüliek: Majorette No. 245 Oil Tanker – Ford Cargo

Tulajdonképpen ennek a postnak a címében szerepelhetne az „update” kifejezés is, mert a szigorúan véve ilyen kisautó szerepelt már ezeken a lapokon. Viszont van pár „de” ami miatt még sincs így.

Mercy sakes alive, looks like we got us a Convoy
A Matchbox és a Majorette, 70-es, 80-as évekbeli kínálatában végig voltak kicsi léptékben készült teherautók. Gyerekként volt olyan, amit szívből utáltam. A kínálatban szereplő többi járgányhoz képest zavaróan kis léptékű, és hozzá még borzasztóan ügyetlen, semmire sem jó autószállító például sohasem volt a szívem csücske. Közben ugyanebben a léptékben, azonos alapokra épített lószállítót meg mindig szerettem volna, mert annyira klassz, hogy ki-be lehet pakolászni a mellékelt paripákat.

Aztán 1982-ben a Matchbox piacra dobta az azóta hamvába halasztott Convoy szériát és a tízéves önmagam menthetetlenül beleszeretett. Hirtelen elkezdtek tetszeni a fentebb linkelt Bedfordoknál nagyobb, az 1:100-hoz közeli méretarányú teherautók – gyártótól függetlenül.

Tartály
A Majorette tartálykocsija szerepelt már e lapokon, igaz akkor pótkocsis szerelvényként, teljesen más számozással és festéssel. Sőt, platós-ponyvás kivitelben is és ez az a post, amiből kiderül, hogy bár csak az alvázán visel egy szerény „Ford” feliratot, tulajdonképpen Ford Cargo az, amivel dolgunk van.

A tartálykocsi szólóban is szerepel a Majorette kínálatában. Az első katalógus az 1984-es, amiben a 245-ös szám alatt szerepel, a már linkelt „Shell” kivitelben. Hosszú éveken keresztül ott van a kínálatban, a 2000-es katalógus volt, ahol eluntam keresni, hogy megvan-e még. Nyilván számos kivitelben készül, de hogy melyik évben, hogy néz ki, az nem a katalógusokból fog kiderülni, mert katalógusszerkesztő barátaink ugyanazt a fotót használják. Így nem tudom megmondani, hogy a brit édességgyár színeiben pompázó darab melyik évből származik.

A katalógusban franciául egyszerűen „citerne” azaz „tartály” a neve, ami a kétnyelvűekben angolul meg az, ami a címben is szerepel.

 Nos, hát ezt is rendeltetésszerűen használta egy korábbi gazdája, úgynevezett játékra
 Nem mondom, van egy kis vándorcirkuszos beütése ennek a színkombinációnak.
 A hátulja teljesen elnagyolt.

Nincsenek megjegyzések: