2013/12/16

Matchbox MB-01 Mod Rod

Sohasem voltam oda a semmire sem hasonlító, fantázia szülte kisautókért. Egy időben a Matchboxnál imádták ezeket. Megijedtek a Hot Wheelstől, vagy ráálltak bizonyos tudatmódosító szerekre, vagy csak sodródtak a kor, „a tanulmányautó menő” divatjával, vagy egyszerűen spórolni akartak a licencdíjakon, nem tudom. Talán sohasem fogjuk megtudni a valódi okot. Így néha én is csodálkozom, hogyha a kezembe kerül egy-egy ilyen a gyűjteményem fel nem dolgozott részéből: „Jé, nekem van ilyen?” Egyetlen mentségem van, az ilyen szörnyek rendszerint valami más miatt megvásárolt "adagban", valamilyen internetes piactéren egy "egységként" árult portékával szoktak érkezni és hát tudjátok... Ha már egyszer megvan...

Az 1971 és 1975 közt regnáló Mod Rod pont ilyen szörny. Nem hasonlít semmire, bár a szélvédő kezdetéig sok mindenre emlékeztet sportkocsi fronton, de legalább magasan ül, a formája oldalról mint egy kövér macskáé, hátulról meg mint egy motorcsónak. Cserébe viszont legalább elnagyolt a belseje – egy bazi nagy fotel, de még kormánykereke sincs –, eltérő méretűek és kivitelűek a kerekei. Egyetlen érdekességet vélek felfedezni rajta, az pedig a 12 hengeres motorblokk, ami inkább volt jellemző repülőgépre, mint autóra.

Meglepően sok változat létezik amúgy belőle, a nyilvánvalóan érdekes piros kerekűn, „krómozott” testűn, illetve zöld színűn – nem OLYAN ZÖLD, de majdnem – kívül, jellemzően a „milyen matrica volt éppen raktáron” eltérések mentén, ami nem csupán nem tud érdekelni, de valahol bosszant is. A vásári vízipisztolynál megértem, hogy annak függvényében „kovbojos”, „Szandokános”, vagy „űrhajósos”, hogy a gyártó, Fröccsöntött Hercsula GMK beszerzője mit tudott két kanna tablettás borért szerválni a nyomdász Tibitől, aki nagy tételben lopta ki a levonós készterméket a munkahelyéről. Matchbox ügyben viszont kifejezetten irritál, hogy egy teljesen más kisautóra tervezett díszítés felbukkan egy másikon is, mert a műszak végére elfogyott a matrica amit eredetileg rá szántak, a másikból meg még volt és ez ettől egy változat.

Az én példányom látott szebb napokat is, ez az egy biztos, de valószínűtlen, hogy szebb változat kerüljön hozzám, mert tényleg nem tetszik. Van ilyen is, pipa.

 Elől sportkocsi...
 ...felül 12 hengere van...
 ...oldalról kövér macska...
...hátulról meg csónak. De van rendszáma!

Nincsenek megjegyzések: