2010/08/17

Matchbox MB-04 Pontiac Firebird - UPDATED

Elátkoztak volna, mint Bagaméri Elemért a fagylaltost?
Kerestem valamit a minap és kezembe került ez a Pontiac. Rögvest eszembe jutott, hogy mennyire leszedtem én a keresztvizet az utódjáról, amiért eléggé el lett rontva sok részlet rajta és akkor ez a példány még nem volt meg nekem. Gondoltam gyorsan pótolom a hiányosságot, készítek pár fotót és jöhet is fel ide a blogra.
Töltöm le a fotókat és a legnagyobb megdöbbenésemre a metálkék autó metálzöldre változott a képeken, miközben a mellette ácsorgó tesója – átfestett, felújított, nem gyári festésű –, meg úgy kék, mint a valóságban! Na, ilyet még nem láttam! A megvilágítás amit használok – másfajta meg nincs, hacsak valaki nem szponzorál egy komplett fotós műteremmel –, ebben az októberi fényviszonyokkal, és egyenlítői párával megvert nyárban, zöldet csinált belőle. Birizgáltam a fényképezőgépen a fehéregyensúlyt, meg még amit értem, az eredmény zöld. Szóval tessék kedves lenni elhinni, hogy ez is kék és egyébként is! Ha a Porsche valamire rámondja, hogy az zöld, akkor az zöld, szóval én is mondhatom, hogy ez kék. Szóval ILYEN kéknek kéne lennie, bár ahogy elnézem ezt a fotót, az én példányom ennél sötétebb egy picit.
Az így elbénázott fotók után nekiültem volna a postnak, de akkor meg rájöttem, hogy a fentebb már linkelt eredetiben elmondtam én erről mindent, amit érdemben lehet. Hogyaszongya: „Szokás szerint 1975-ös keltezés van az alvázán, de az 1976-os katalógusban szerepel először. Ez a kivitel 1976 és 1980 között marad a szériában. [...] A motorháztetőn lévő két jókora, krómozott „tégla” miatt hajlamos vagyok ezt a darabot Pontiac Firebird Formula 400-asnak gondolni. Ha az, akkor a Matchboxon nagyon rossz helyen van a két légbeömlő, sokkal előrébb kéne lennie. Ha nem az, akkor viszont elképzelésem sincs, hogy mi a csuda lehet. A hátuljával sem vagyok kibékülve. Rossz szögben áll a hátsó világítótest – szerintem, ha ilyen lenne az igazi, akkor az eget világítaná –, a lökhárítót pedig nemes egyszerűséggel elhagyták.” Ehhez képest mit tudok most hozzátenni? Nos, nem igazán sokat, ha csak annyit nem, hogy így mellé állítva egyértelmű, hogy a már megénekelt, ikerfényszórós MB-16 bizony ennek a járgánynak a derivátuma. A változtatások persze vannak, de a belterük tökéletesen azonos és hát kívül is megmaradt az abban az évjáratban helytelen sík hátsó szélvédő – mint tudjuk.
Matchbox MB-04 Pontiac Firebird, ami KÉK és nem ZÖLD!
A krómtéglákat még mindig nem tudom mire vélni.
Na ezen még jó a hátsó szélvédő!
A hátsó világítótest meg már ezen is a leszálló repülőgépek figyelmeztetésére szolgál.
Az - átfestett, ismeretlen ezermester munkája - kék Firebird meg tényleg kék és ilyen kék.
Csak úgy lehetne bebizonyítani, ha szétszednénk őket, de a belterük egyforma.
Ezt az animált képet a Subbán találtam, szerintem ők meg egy Madonnak klipből szedték. Hogy az, hogy ez a szegény Firebird megöleli az oszlopot mit keres a Subbán, azt ne tőlem kérdezzétek. Hogy itt mit keres? Valahogy a pusztulásában is van benne valami szépség.

10 megjegyzés:

saruman írta...

beauty!

saruman írta...

beauty!

Sam. Joe írta...

Thanks Saruman, but the truth is it have a lot of glitches compared to the real thing.

Charlie Brown írta...

Nem értemmi a gondod, számomra elég egyértelmű hogy ez az autó kék :) Egyébként a képeidnek simán el van kicsit mászva az árnyalata. Photoshopban próbáld ki, hogy az image/adjustment/hue-saturation pontnál épp csak kicsit megpöckölöd a hue-t +12-vel, és rögtön helyreáll a rend (kis color balance-al pedig még tovább finomítható). :) A másik autó annyira tisztán kék már eredetileg is, hogy nem bír érdemben még kékebb lenni, de emez ettől a kicsitől is kikékül, és a környezet árnyalata is javul. Ebből is látszik, hogy ha egy szín -főleg ha közel van egy tiszta alapszínhez- nagyjából(!) stimmel, az egyáltalán nem garancia arra, hogy a többi szín is közel jó lesz. És az is hogy PSben sokkal egyszerűbb helyrebillenteni a színegyensúlyt mint a fényképezőn. :)

Ami az autót illeti, ez eddig teljesen kimaradt az életemből, de nagyon bejön, minden felsorolt hibája ellenére.
Valahogy ezeknél a régi kiadásoknál kevésbé bántanak a valóditól való akár relatíve durva eltérések. Nem tudom, mi az oka. Talán a játékautós színek miatt?
Ott van pl a híres Racing Mini, '70-ből. Ha megnézem, tulajdonképpen ordenáré módon el van torzulva az egész, részletei pedig gyakorlatilag nincsenek. És ott, azon az autón mégsem zavar úgy, mint pl a HW type 181-esen. :)

Sam. Joe írta...

Ezek a képek már komoly PS beavatkozás utáni állapotot tükröznek.

RÁJEN írta...

Én nem használok sem PS-ot, sem más képjavítót, csak simán cropolok :)
Az autó viszont isten, számomra a TOP3 MB között van, gyerekkori szerelemből kifolyólag, ideje volt, h megjelenjen végre itt is. Nálam már szerepelt, naná...

Charlie Brown írta...

Komoly volt vagy sem, ez most nem sikerült. :) De hogy ne mondja senki hogy hasból osztom az észt, tessék, +12 hue, ahogy írtam, =kék autó:
http://web.uni-corvinus.hu/~gszeben/storage/MB-04PontiacFirebird_07.JPG
(remélem nem szúrom el a linket)

Sam. Joe írta...

Charlie Brown: Mentségemre szóljon, hogy soha, egy szóval nem mondtam, hogy jó fotós, meg PS bajnok lennék. A képeden a régi Firebird színe már szinte jó, de az újabbé teljesen elszállt. Szóval a kocka el van **eszve. 8-)

Névtelen írta...

A klip zárásaként zuzzák be szegény piros Pontiacet, amire a "bűnöző" Madonna a szétalázott, korábbi sárga Pontiacjét cseréli. Itt a klip: http://www.youtube.com/watch?v=2lS780CWph0

Névtelen írta...

Imádom mind a két autót. A hibáik ellenére is.