2006/09/08

Motor City Online tribute - Part 1.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fantasztikus MMO autós játék. A Motorcity Online maga volt a non-plusz ultra minden amerikai autó megszállott számára, a tuningolás, mindent szétszedés és összerakás lehetőségével, megunhatatlan. Aztán… Aztán idő előtt lelőtték, mert pénzügyileg kudarcnak bizonyult. Óriási ostobaság volt, de csak az USA-ban forgalmazták. Ott, ahol a tuningolt import verdák a menők, a klasszikus amerikai vasak a fiatalok szerint csak a lúzer nagypapáknak meg a mexikói bevándorlóknak valók. Nem is értem az Electronic Arts-ot – a kiadót – az online bétateszt tele volt európaiakkal. Lehet, hogy csak az időeltolódás miatt, de a bétában sokkal több európait láttam, mint amerikait. Kedves emlékként őrzöm, mikor a nagyszájú „Suomi Power” nevű fiatalembert aláztam szénné. De nem ide akartam kilukadni.

A játék miatt szerettem meg a Ford A Model-t. A T Model, melyet 19 évig gyártottak, elsöprő siker volt, de 1926-ban a konkurensek már több luxust, fejlettebb autókat kínáltak ugyanazért a pénzért. A cégnek lépnie kellett. A finoman szólva is ősi T-hez képest az A óriási lépés volt előre. Az első autót 1928-ban láthatta a nagyközönség, és bár csak négy évig gyártották, igencsak népszerű volt. V8-as motorral szerelt változata volt az első, az átlagember számára is megfizethető nyolchengeres. A második világháború után az autó ikonná nőtte ki magát, hiszen olcsó és nagy számban rendelkezésre álló alapot kínált a szárnyait bontogató Hot Rod szubkultúrának. A Beach Boys „Little Deuce Coup”-ja pedig végképp halhatatlanná tette.

A Ford A-t rengeteg változatban gyártották, kétajtós, négyajtós, keménytetős, vászontetős, kupé, platós és dobozos kisteherautó egyaránt készült.

Ez utóbbiból számtalan különböző festésű látott napvilágot a Matchbox logó alatt. Úgyhogy akad, aki pont ezeket gyűjti. Igazából sohasem fordítottam nagy figyelmet az MB-38-nak. Szokás szerint kavar van az évszámokkal. A Model A-k alvázán 1979-es dátum olvasható, de legelőször az 1981-es katalógusban szerepel.
(Folyt. Köv.)


1938-as "3 Window" kupék az MCO-ból

"Munka közben" - Ford A Model


NRFB

Nincsenek megjegyzések: