Oldalak

2024/06/21

Matchbox White Rose Reithoffer's Gift Set 1939 Chevrolet Sedan Delivery

Nem véletlenül hagytam ezt a kisautót az utolsónak az erről a készletről szóló postok sorában, mert több szempontból is a legérdekesebb jármű a benne szereplők közül. Gyári hibás – nem kicsit – és bár rengeteg változata van, egyetlen egy verziója szerepel az 1-75 sorban, de két léptékben is elkészítették! Ja és persze: „Vanitiszesek, szevasztok!”

Egy kaptafára
Az 1930-as évek autóinak formavilága nekem nagyon tetszik, nem véletlenül szeretem a PT Cruisert is. Viszont soha még a történelemben nem készültek a különböző gyártók, különböző típusai ennyire egy kaptafára.

Az 1930-as Chevykben sincs semmi igazán különleges a többiekhez képest. 3,4 literes, soros hathengeres blokkja 85 lóerőt ad le, háromsebességes kézi váltón keresztül a hátsó kerekeket hajtja. Amit a Matchbox megmintázott az a Sedan Delivery, azaz a négyajtós, szedán személyautóból képzett kisáruszállító. Láttunk már hasonló dolgot ebből az időszakból, meg évtizedekkel későbbről és egy másik kontinensről is e lapokon.

Szóval magában a megmintázott autóban sok különleges nincs, de az a helyzet, hogy megvan a teljes 1939-es Chevy személyautó katalógus, ezt láthatjátok rögvest alább. Az ad értelmet a közkincsé tételének, hogy ugye ebből képződött a Sedan Delivery.

















Sajnos csak hiányosan, de ebből az évből megvan a Chevrolet haszongépjármű katalógusa is és pont a Sedan Delivery is szerepel benne! Mi több azon az oldalon, ahol „ő” is látható, egy másik személyautóból képzett teherautó is, amit el nem tudom képzelni, hogy épeszű ember megvett! Nézzétek csak!







Ez az az oldal, ami minket érdekel! A sötétkék jármű jelen post tárgya. Az alatta lévő, kupéból képzett pickupot el nem tudom képzelni, hogy élő ember megvette! De csak komoly lehet, mert viccnek kicsit erős. Viszont érdekesnek találom, hogy a woodyt a haszongépjárművek közé sorolták, nem a személyautókhoz. A külső dizájnnal nem terhelték halálra magukat, még a teherautók is ugyanúgy néznek ki mint a személyautók - és nem csak az utóbbiakból képzett teherszállítókra gondolok.



Rengeteg verzió és mégis ritka

Azt hiszem nincs még egy ilyen fura Matchbox. Eredetileg 1:57 méretarányban készül el és úgy lehet nagyon könnyen megkülönböztetni a másik öntvénytől, hogy nincs hátsó lökhárítója. E post tárgya is ilyen. 1997-ben MB-58 Ausztráliában – egy elég béna festéssel –, de soha többé nem kerül be az 1-xxx sorba! Ellenben tengernyi, 100 körüli (!) változata készül a White Rose gondozásában leginkább a különböző amerikai sport franchise-ai égisze alatt.

2000-ben elkészül egy kisebb, 1:63 méretarányú öntvény, aminek már van hátsó lökhárítója. Ebből lesz speciális kiadás, Code 2, 5-ös csomag exkluzív és egy Collectibles is, ez utóbbi nagyon szép, fekete-piros Texaco festéssel.

Vagy 2008-ban, vagy 2011-ben – a különböző források más-más évszámot adnak meg – előveszik az 1:57-es méretarányú öntvényt, változtatnak rajta – kap hátsó lökhárítót, hogy két halloween tematikájú játékszettbe is bekerüljön. Az utolsó előfordulása egy 2017-es, Veszélyes Anyagok (Hazmat) tűzoltó szett, amiben nem is csúnya festést kap, de közben meg annyira anakronisztikus, mint a karórás janicsár lenne az Egri Csillagokban – ami nincs is.

Szerintem nincs még egy ilyen kacifántos történetű Matchbox!

Mifelénk azért ritka az öntvény, mert az európai piacra soha nem készült változta, a White Rose kiadások meg számunkra leginkább érdektelenek. Erről a készletről sem mondanám, hogy felénk olyan hű de nagyon gyakori, de a WR sportmotívumos kiadások sem. Ebben a készletben a mozgó jegyárusító bódé szerepét tölti be, a festése hát... Szóval vitathatóan ízléses, bár egy vurstli és az ízlésesség már-már oximoron egy mondaton belül. Tetejébe viszont kapitális öntési hibája van, amit természetesen a dobozhoz képest a belső oldalán hord. Sajnos az egész készletre jellemző, hogy észrevehetően gyengébb minőséget képvisel, mint a kortárs Matchboxok.

Tehát ezzel a bejegyzéssel elértünk a Reithoffer's készletről szóló postok utolsó darabjához. Természetesen ez is kapott saját címkét, amit – ha kíváncsiak vagytok a szett teljes tartalmára – a címkefelhőben tudtok lekattintani, illetve akár itt is.

A formát szeretem, de a színvilága... Háááááát...

Jó, hát egy "vurstli" és az "ízlésesség" egy mondaton belül már szinte oximoron.

"Jegyek minden attrakcióra" Ez kérem egy guruló jegyárusító bódé! Annak viszont menő egy ilyen veterán!

Embléma a tetőn. A White Rose szereti kihasználni ezt a felületet is.

Ennek az öntvény verziónak nincs hátsó lökhárítója.

Oszlopot szállít! #regensevoltmindenjobb. A pénztáros vajon itt dolgozott?

Vagy az oldalsó ajtóknál teljesített szolgálatot és kettő volt belőle?

Kapitális öntési hiba!

A szett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése