2017/02/19

Matchbox MB-07 Hairy Hustler

Még mindig eltökélt szándékom, hogy a gyerekkoromban nyűtt és ezáltal eléggé elhasznált, vagy netalán elkallódott kisautóimat újra beszerzem - sajnos még van mit pótolnom. Mutattam már nem is egy ilyet és most megint újabb darabot mutatok nektek.

Hivatalos nevén Hairy Hustler, ami nem mond túl sokat, de szerencsére kollégám már korábban kinyomozta, hogy mit is takarhat ez a fantázianév, honnan jöhetett az ihlet eme Matchbox megtervezőjének. Az én példányom első gazdája az unokatestvérem volt, az egyik náluk töltött látogatáskor került elő az egyik szekrényből és egyből nekem lett ajándékozva. Annak ellenére, hogy idősebb nálam a modell, meglehetősen jó állapotban került elő, kicsit kopottas volt, a matricák elnyűttek, de még mindig nagyon jól és egyenesen gurult. Igazából ez a tulajdonsága miatt kedveltem meg, a formája valahogy nekem túl futurisztikus volt, bár annak idején biztosan nem ezt a szót használtam volna erre. A lényeg, hogy én hűségesen randalíroztam vele a nappaliban, megfosztottam a matricák maradékaitól, aztán később kapott egy kis filces feljavítást is. A fentiek tükrében mindenképpen szerettem volna, ha van belőle egy viszonylag hibátlan, ép matricákkal rendelkező példányom. Szerencsére pár száz forintos tételként elém ugrott egy anno, így nem haboztam a megvételével. Sőt, később még egy nagyon jó minőségű utángyártott dobozt is vettem hozzá.

 Nem teljesen hibátlan darab, de ez még nekem belefér
Ezek a matricák az örökölt darabon már eléggé megviseltek voltak a sok tologatástól
 Igazi angliai darab, jó sok fém van benne
Egy utángyártott dobozban lakik

2017/02/09

Matchbox Porsche 959 - UPDATE

Mára két Matchbox Porsche 959-es modellt tartogattam számotokra. Az első, a nemrég mutatott 4x4 Chevy Van-hoz hasonlóan a Graffix sorozat tagja. Együtt is érkeztek hozzám, feltehetőleg az előző gazdájuk is ugyanaz lehet, bár erre csak a visszafogott dekorálásból/matricákból következtetek. Sajnos itt már kicsit több matrica kerül a kisautóra, mint ami nekem jólesne, de szerintem még pont nem vészes a dolog. Leszedni nem fogom/merem őket, így marad ilyen.

Króm
A másik példány már jóval különlegesebb darab, ugyanis a karosszéria nem festést, hanem krómozást kapott. Őszinte leszek, valójában fogalmam sincs, hogy pontosan mi ez!

Azt viszont egészen pontosan tudom, hogy mi nem. 1995-ben került a boltokba az Egyesült Államokban egy 32 darabból álló, "Matchcaps" nevű sorozat. A blister tartalma egy ezüst színű kisautó és négy jelvény volt. Viszont ennek egészen más fajta kerekei vannak, kék a szélvédője, illetve még neonszínű festés is rútítja. Az eBay-ről származó képeken - lásd alább - nem látszik jól, de a Christian Falkensteiner oldalán lévő képen igen, hogy ez bizony festés és nem matrica, ami könnyen eltávolítható lenne. Tehát egészen biztosra vehetjük, hogy ez, nem az.

A Bamca oldalára pedig mi küldtük be a képet erről a konkrét darabról. Mindenesetre nem nagyon botlottam még bele ilyenbe, így habozás nélkül lecsaptam rá, mikor adódott a lehetőség. Na jó, ez azért kicsit túlzás, ugyanis ez a legdrágábban vett kisautóm és ha nem éppen a közelgő névnapom idején bukkant volna fel, nem is tudtam volna megvenni, de így a családtól kaptam ajándékba. Ebből kifolyólag duplán kincs a számomra.

Gyanítom, hogy valamilyen kisebb széria tagja lehet, esetleg gyártás előtti - Pre-Production - próbadarab lehet.

 Szerencsémre visszafogottan lett dekorálva
 Elég éles kontrasztot ad a piros ablak
Itt egész jól mutat a matrica
Igazi csillogós darab
 Csak a "telikróm" az extra rajta
 Hátulról sincs semmi különleges
 Viszont egészen biztosan nem ez! 1995-ös Matchbox Matchcaps Porsche 959 NRFB. (Képek forrása: eBay)
 Más, (ronda) kerekek
 Borzasztó felülfestés
 Kék szélvédő
 Thaiföldön gyártották

2017/02/05

Változatok egy témára: Matchboc Field Car és Modell Auto Field Car

A legnagyobb hazai aukciós oldalon bukkantam rá erre a magyar gyártású terepjáróra, ami egyértelműen a Matchbox Field Car másolata. Licitáltam rá egy igencsak jelentéktelen összeget és még annál is kevesebbért lettem én a nyertese, ráadásul egy Caravan utánfutó is járt hozzá. Már csak egy eredetit kellett szereznem mellé, amit a következő börzén sikerült is begyűjtenem. Persze egyik sem makulátlan darab, de szerintem ettől még jól össze lehet őket hasonlítani. A Matchbox változatból sikerül pont a későbbi, Superfast kerékkel szerelt változatot begyűjtenem, ami jó hír, hiszen ilyen kerék van a magyar példányon is. Persze a matricáját már elvesztette az angol kisautó, nem kis munkámba telt a ragasztó nyomát lemosni a motorháztetőről, hogy a festék is megmaradjon. Szerencsére sikerült, ami sokat dobott az összképén. A magyar változatnál már nem mertem volna ilyennek nekiesni, ugyanis a műanyag karosszérián így sem könnyen szeret rajta maradni a festék. Igen, csak az alváza fém, a felső része teljesen műanyag, így meglehetősen könnyű darab, főleg a  Matchbox mellett.

 A narancs színű a Matchbox, a kék a másolat
 Már innen is látszik, hogy elég részletgazdag lett a műanyag modell is, semmi nem hiányzik, bár a maszk ugyan a rendszámmal egyetemben kicsit kisebb lett
 Oldalról nézve is ugyanazok a részletek köszönnek vissza, illetve kéken kevésbé domború a hátsó sárvédő, ahogyan az elsőnél is, ezáltal kicsit markánsabb a megjelenése oldalnézetből
 A ponyva és a beltér is nagy hasonlóságokat mutat, igazi Ctrl+C, Ctrl+V munka
 A hátsó traktusnál már van egy elég szembetűnő különbség, ugyanis teljesen más a pótkerék kialakítása. A Matchboxnál ez a faja gumis kialakítás a Regular Wheel hagyatéka, amit egy sokkal szebbre cserélt le a magyar iparos, sajnos azonban a semmi köze ennek sem a többi négy kerékhez. A vonóhorog pedig alapesetben a narancssárgán is lenne/volt.
 Befoglaló méreteik is azonosak
Az aljuk teljesen más, csak a méreteik egyeznek meg

2017/02/02

Matchbox GMC Wrecker - UPDATE

A Matchbox néha egészen kiváló pakkokat állít össze, mint amilyen a 2016-os rendőrségi ötös pakkjuk is. New York város rendőrsége a fő téma, autentikus festéssel így igencsak impozáns lett a végeredmény. A csomagban helyt kapott GMC Wrecker egyből levett a lábamról, így gyorsan be is szereztem magamnak belőle egy példányt. Szerepelt már korábban is hasonló tematikájú ötös csomagban, de akkor még a klasszikusnak számító kivitelében. A fekete festés maradt itt is, amit a NYPD-s dekoráció jócskán feldob. Dísztárcsás kerekek kerültek rá ezúttal is, ami továbbra is jól áll neki, van viszont egy égbekiáltó újdonsága, ami elsőre nem is tűnt fel. No, nem a kisebb, nem rendesen illeszkedő villogókra gondolok, ugyanis azt már korábban lebutították, hanem megint átdolgozták a gémet. A kampós vég immáron egybe van a gémmel, vagyis megfosztották a talán legjobb tulajdonságától. Szerintem nagy kár volt érte, de ettől függetlenül az egyik legszebb darabja a kínálatnak.

A gémek összehasonlításához gyorsan előtúrta egy klasszikus darabot, hogy jobban érzékeltethessem a különbséget. Arról a darabról pedig azt érdemes tudni, hogy pont olyan, mint ez, kivéve a szélvédőjük színét, ugyanis ez nem narancs, hanem citromsárga.

 Az egyik legszebb GMC Wrecker kivitel
 Elölről komor fekete lett
 A dekoráció dobja fel igazán
 Először fel sem tűnt a turpisság, ...
 ... de aztán közelebbről nézve arcon ütött a felfedezés
 Nem kicsi a különbség az új és a régi között
Láttunk már itt ilyet,csak sötétebb árnyalatú szélvédővel